26 Temmuz 2017 06:14

Batman’da kum ocakları boğulma vakalarına davetiye çıkarıyor

Batman’da kum ocaklarının yarattığı derin çukurlar ve kirlilik her geçen gün boğulma vakalarının artmasına neden oluyor. 

Paylaş

Batman’da yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar ve gençler serinlemek için Batman Çayı’na yöneliyor. Ancak kum ocaklarının yarattığı derin çukurlar ve kirlilik her geçen gün boğulma vakalarının artmasına neden oluyor. 

Batman’da çocuk ve gençlerin bunaltıcı sıcaklar nedeniyle serinlemek için girdikleri Batman Çayı’nda boğulma vakaları günden güne artıyor. Derin olmamasına rağmen ölüm vakalarının yaşandığı çayda en büyük nedenin ise Batman Çayı üzerine kurulan kum ocakları olduğu belirtiliyor. Çaydan kum çıkaran iş makinalarının neden olduğu derin çukurlar, bunun farkında olmayan çocukları bir anda yuttuğu ifade ediliyor. Kum ocaklarının suyun akış yönünü değiştirmesinin de boğulmalar konusunda bir başka etken olduğu söyleniyor.

CANLILARIN YAŞAM ALANLARI YOK EDİLİYOR

Dicle Nehri’ni besleyen bir akarsu olmasının yanı sıra endemik bitki türü, kuş çeşidi ve canlı türlerinin yaşam alanı olan Batman Çayı kum ocakları, atık sular ve etrafa bırakılan çöpler nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Batman Çayı üzerinde faaliyet yürüten kum ocakları, Batman Çayı, Batman Ovası ve yazın serinlemek için suya giren yurttaşların yaşamına yönelik de tehdit oluşturuyor. Batman Çayı üzerinde yaklaşık 50 kum ocağının olduğu ve son 10 yılda kum ocaklarından dolayı çayın doğal yapısının bozulduğu belirtiliyor. Bununla birlikte yaz aylarında da kum ocaklarından dolayı suyun kirlenerek kötü kokular yaydığı gözleniyor. Ayrıca Batman Çayı çevresine dökülen molozlar ve fabrika atıkları ile çayın çevresi çöplük haline dönüşmüş durumda. Batman Çayı üzerinde yaşanan tahribata rağmen Batman’daki sivil toplum örgütleri ve çevre derneklerinin sessizliği de dikkat çekiyor. 

‘ÇAYDA OLUŞAN BOŞLUKLAR BOĞULMALARA NEDEN OLUYOR’

Batman Çayı üzerinde kurulan kum ocaklarının yaklaşık olarak 6 ile 7 metre derinliğe kadar kum çıkardığı öğrenilirken, kum çekilen yerlerde içi suyla dolan küçük göletler ve adacıklar oluşuyor. Oluşan derin çukurlar nedeniyle suyun akış yönü değişirken, bu durum aynı zamanda suya giren birçok çocuk ve gencin boğulmasına neden oluyor. 

2016 YILINDA 17, 2017’DE İSE EN AZ 14 BOĞULMA OLAYI YAŞANDI

AFAD Batman İl Müdürlüğü’nün geçtiğimiz gün basına verdiği bilgilere göre Batman'da Dicle Nehri ve Batman Çayı’nda 2016 yılı itibariyle en az 17 boğulma olayı yaşandı. Bu boğulma olaylarının büyük kısmı ise Batman Çayı’nda yaşandı. 2017 yılında ise Dicle Nehri ve Batman Çayı üzerinde 18 Temmuz tarihinde yaşanan boğulma olayıyla birlikte, arama kurtarma çalışmalarının geç başlaması nedeniyle şu ana kadar yaşları 14 ile 25 arasında olduğu öğrenilen en az 14 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. 

SERİNLEYEBİLECEKLERİ HAVUZLAR YOK

Kentte sıcak havalardan dolayı çocukların ve gençlerin ücretsiz girebilecekleri havuzların olmaması, çocukları ve gençleri yazın serinlemek için nehre veya Batman Çayı’na mecbur bırakıyor. Batman Çayı’na serinlemeye gelen çocuklar, kum ocaklarının tehlikesi ve suyun kirlenmesi nedeniyle suya giremediklerini, girdiklerinde ise boğulmakla karşı karşıya olduklarını aktarıyor. Çocuklardan 13 yaşındaki Sedat Güngör, Batman Çayı’nda kum çıkaran kepçelerin suda derin boşluklar oluşturduğu için boğulma olaylarının yaşandığına dikkat çekerek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yazın hava çok sıcak oluyor, havuzlar paralı olduğu için de gidemiyoruz. O yüzden serinlemek için Batman Çayı’na geliyoruz. Ancak kum ocakları bizim için tehdit oluşturuyor, suya giremiyoruz. Bu yüzden havuz yapılmasını istiyoruz.”

‘KUM OCAKLARI KAPATILSIN’

15 yaşındaki Cihan Yıldırım ise, kum ocaklarından dolayı artık suya giremediklerini belirterek, ocakların kapatılmasını istedi. Yıldırım, “Burada eskiden suya girebiliyorduk. Su bu kadar derin değildi. Kum ocaklarından dolayı buraya geldiğimizde oturacak temiz yer bulamıyoruz. Su çok kirli ve sudaki boşluklar nedeniyle artık suya da giremiyoruz. Bu yüzden kum ocaklarının kapatılmasını ve buranın piknik alanı olmasını istiyoruz” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

BM’den dinler arası savaş uyarısı 

SONRAKİ HABER

Soner Yalçın'dan 'Canikli'yi kim, niye yedi' yazısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...