09 Temmuz 2017 23:51

Adalete özlem, adalete övgü

İskender Bayhan, 'hak, hukuk adalet' talep eden milyonlarca yurttaşın katıldığı 'Adalet Mitingi'nden izlenimlerini kaleme aldı.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nün finali için yapılan mitinge ayrılan Maltepe sahili, adalet özlemini dile getirip, adalete övgü için alana çıkanlara dar geldi. Maltepe’nin ilçe merkezinin tamamı miting alanına dönüştü.

Alanı çeviren demir perdeler mitinge katılan insan kalabalığının arasında kayboldu. Zira arada bir “Niye bunları buraya koymuşlar, ne gerek var?” diye şikayetlere neden olmak dışında de bir işe yaramıyorlardı.

Miting saati 18.00 olarak duyurulmuştu ve Kılıçdaroğlu miting alanına tam saatinde gelerek bir saatlik bir konuşma yaptı.

Konuşmasının en çok alkış alan bölümlerinden birisi, Erdoğan’ın ve hükümetinin “adalet sokakta aranmaz” eleştirilerine yanıt verdiği bölümdü. Sokakta olmaya ve adalet için mücadele vermeye devam etmek gerektiğini içeren sözleri coşkuyla karşılandı. “9 Temmuz’un bir son değil bir başlangıç olduğu ve mücadelenin devam edeceği” sözleri ise “hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla karşılandı.

Burada “adaletli” davranıp hakkını yememek ve miting için yaptığı tek slogan çağrısının karşılık bulduğunu söylemek gerekir. Mitingin en çok ve coşkuyla atılan tek sloganı “Hak, hukuk, adalet” sloganıydı.

Sabah saatlerinden mitingin bitimine kadar Maltepe sokaklarını dolduran yüz binlerin ellerinde, dillerinde, şapkalarında, tişörtlerinde fularlarında kısacası her yerde adalete duyulan özlem ve adalete övgü yazıları, görselleri, sembolleri vardı.

Mitingin kalabalık olmasının, memleketin ve kendilerinin geleceği için büyük önem taşıdığını, Erdoğan ve arkasındaki güçlerin politikalarına bir yanıt olacağını bilerek alana geldiklerini her vesile ile gösteriyorlardı.

OHAL’in kaldırılması ve ülkenin normalleşmesi ise hem Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının finalinin hem de mitinge katılanların adalet özlemiyle ifade ettiği ilk talebi durumundaydı.

15 Temmuz’un yıl dönümü geliyordu ve alanları dolduranlar darbelere de karşıydı OHAL’e de. 15 Temmuz darbesi yenilmişti ve bunu fırsata çevirip 20 Temmuz’da başlatılan OHAL darbesi de yenilmeliydi.

Adalet yürüyüşünün başlangıcından finaline kadar yollara ve alanlara çıkan yüz binler, milyonlar başka acil talepleriyle birleştirip daha da somutlaştırarak dile getirdiler adalete özlem ve övgülerini. Miting alanını dolduran milyonlar ise bunun bir korosu gibiydi.

Tutuklu milletvekilleri için, gazeteciler, akademisyenler, emek ve meslek örgütü temsilcileri için, işten atılan ve açığa alınan emekçiler için adalet istediler.

Soma için adalet, 10 Ekim’de katledilenler için adalet, grevleri yasaklananlar için adalet, Cerattepe için adalet, çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddete karşı adalet, evi, köyü, kenti yıkılıp, yakılanlar için adalet, kısacası bütün iş, ekmek ve özgürlük talepleri için adalet isteği, arayışı ve mücadelesi vardı Maltepe sokaklarında.

9 Temmuz’da Maltepe’de adalet büyük bir gövde gösterisi yaptı dün.

Miting dağılırken katılımcıların aralarında konuştuğu gibi, burada bırakmamak ve devamını getirmek lazım; fabrikada, işyerlerinde, atölyelerde, evde, kahvede, okulda, sokakta, meydanda, her yerde...

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da trafik kazası: 2 ölü 16 yaralı

SONRAKİ HABER

Adalet Maltepe Meydanı’na sığmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...