Orkide Yağ'da direniş yerine kurşun bırakıldı!

Orkide Yağ kayyımının sendikalı işçileri işten çıkarmasının ardından direnişe başlayan emekçilerin direniş alanına kurşun bırakıldı.

06 Temmuz 2017 00:30
Paylaş

Metehan UD
İzmir

Orkide Yağ’a atanan kayyım yönetimi, işten attığı işçilerin fabrikanın önündeki direnişinden rahatsız. Aynı zamanda İzmir Defterdarı olan kayyım, gürültü yaptıklarını ileri sürerek direnişteki işçilerden şikayetçi oldu. Direniş yerine kurşun bırakılarak mesaj verilirken, ekonomik gerekçeleri ileri sürerek sendikalı işçileri işten atan kayyım yönetimi, verdiği ilanla işçi aramaya başladı. Yaşananlara tepki göstererek hükümetin atadığı kayyımı hukuka uymaya ve işçilerin Anayasal haklarına saygı göstermeye çağıran işçiler, atılan işçilerin geri alınmaması halinde direnişi 7 gün 24 saat fabrika önünde sürdürecekleri uyarısında bulundu. 

15 Temmuz’daki darbe girişimin ardından başlatılan ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında, TMSF tarafından el konulan ver ardından yönetimine kayyım atanan Küçükbay Şirketler Grubuna ait Orkide Çiçek Yağı Fabrikası’ndan sendikalaştıkları için işten çıkarılan 27 işçinin direnişi 24. günü geride bıraktı. 

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’e üye olan işçiler, her sabah mesai saatleri arasında fabrikanın önünde bir araya geliyor. İşçiler, saat başı yaptıkları eylemlerde kayyım olan İzmir Deftardarı Tamer Utkucu’ya çağrıda bulunarak sendikal haklara saygı duymasını ve atılanların işe geri alınmasını istiyor. Eylemlerde işçiler “İşçiler içeri, FETÖ’cüler dışarı”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Kayyım şaşırma sabrımızı taşırma” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarını atıyor.  

DİRENİŞ YERİNE DİK KURŞUN BIRAKILDI

İşçiler işten atılma gerekçesi olarak ileri sürülen “ekonomik gerekçeler”e de tepkili. Zira, kayyım işten atmaların hemen ardından verdiği ilanlarla işçi arıyor. İş ilanını internet üzerinden görenler fabrikaya başvurmak için geliyor. Kimi zamanda Küçükbay Şirketler Grubu’na ait diğer fabrikalardan işçiler çalıştırılmaya getiriliyor. Fabrikaya, ayrıca, direnişteki işçileri gözetleyebilmek için fabrika girişine binlerce liralık 360 derece dönebilen güvenlik kamerası takıldı. 

İşçiler ise önceki gün direniş alanında dik bırakılmış bir şekilde bir kurşun bıraktı. Bırakılan kurşunu teslim etmek ve şikayetçi olmak için karakola giden Sendikanın Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ve işçilerden Serkan Yaman, fabrika yöneticilerinin kendilerinden gürültü yaptıkları için şikayetçi olduğunu öğrendi. 

‘ADALETSİZLİKLERİ ANLATTIĞIMIZ İÇİN...’

Direnişteki işçilerden Serkan Yaman, direnişlerinin ilk günkü heyecanla devam ettiğini vurgulayarak “Direnişimiz, kayyım yaptığı hatadan geri dönene kadar daha da büyüyerek devam edecek. Hem farklı fabrikalardan işçiler hem de çevredeki apartmanlardan insanlar, öğrenciler desteğe geliyor. Kayyımın işine gelmediği şeyleri söylediğimiz için şikayetçi olmuş. Yaşanan haksızlıkları, adaletsizlikleri anlattığımız için şikayetçi oluyor. Buradan ona kanunu hatırlatıyoruz. Kayyım yasaları artık tanısın ve bizim Anayasal hakkımız olan örgütlenmemize saygı duysun. Buradaki haksızlıklar bitene kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi. 

‘İŞ BAŞI OLMADAN DİRENİŞ BİTMEYECEK’

Fabrika içindeki sendikalı işçilerin tutanaklarla baskı altına alındığını anlatan Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün şunları söyledi: “Yalandan yere, en ufak bir olayda savunmaları isteniyor. Son çıkarılan arkadaşımızı da tazminatsız bir şekilde işten attılar. Deftardar ilk günden beri yaptığı hukuksuzluklara devam ediyor. Burada yapılan zulümdür, hukuksuzluktur. 27 arkadaşımız da iş başı yapmadan direnişi bitirmeyeceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren 7/24 burada olacağız.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sinop'ta yol çalışmasında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

KESK’in mücadeleci temelde dönüşümü için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...