18 Haziran 2017 21:41

Kadın öğretmenler müdürden şikayetçi: Taciz, tehdit, mobbing

Antalya Metin Çiviler Anadolu Lisesinde görevli 11 kadın öğretmen okul müdürü hakkında şikayette bulundu.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya Metin Çiviler Anadolu Lisesinde görev yapan 11 öğretmen, okul müdürü R.E. tarafından sözlü cinsel taciz, hakaret ve mobbinge maruz kaldıklarını belirterek şikayetçi oldu. 15 Mayıs tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ayrı ayrı şikâyet dilekçesi veren eğitimciler, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından herhangi bir soruşturma açılmadığını ifade etti. Güvenlik nedeniyle isimlerini açık yayınlanmasını istemeyen eğitim emekçileri, Evrensel’e yaptıkları açıklamada savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da bildirdi.

‘YAŞADIĞIM STRES NEDENİYLE SÜTÜM KESİLDİ’

Şikayette bulunan eğitim emekçilerinden biri, dilekçesinde okul müdürünün tehditlerine maruz kaldığını söyleyerek yaşadıklarını şöyle anlattı: “Doğum yaptığım için süt izni kullanıyordum. Bu nedenle bana sınıf verilmediği için bazı belgeleri hazırlama yükümlülüğüm bulunmamaktaydı. Bu nedenle dosyamda bu belgeler eksik olduğu için beni telefonla sık sık arayarak bağırıp tehditler savurdu. Belgeleri tamamlayıp odasına gittiğimde odada bulunan çalışanların yanında ‘sen ne biçim öğretmensin, daha iki belgeyi hazırlayamıyorsun, bu kadar boş olma kendini geliştir’ diyerek beni aşağılamış ve rencide etmiştir. Bu ve benzeri yaşadığım olaylardan dolayı aşırı strese girdiğim ve sürekli duyduğum aşağılayıcı ve eğitimci karakterimi sorgulayan cümleler karşısında sürekli ağladığım için sütten kesildim. Çocuğum hem prematüre olarak doğduğu, hem de ona süt veremediğim için iki sene üst üste domuz gribi teşhisiyle hastaneye yattı. Ben çocuğumun yanında refakatçi olduğum için aynı hastalıktan yattım. Bu nedenle bir süre rapor almak zorunda kaldım. Aldığım raporlardan dolayı bana sürekli ‘bu çocuğun babası yok mu, o ne yapıyor’ diyerek, eğer rapor almaya devam edersen gereğini yaparım’ diyerek beni tehdit etmiştir”

‘TEKLİFLERİNİ REDDEDİNCE CEZALANDIRIYORDU’

Başka bir eğitimci ise, okul müdürünün tacizlerine maruz kaldığını iddia etti. Eğitim emekçisi şikayet dilekçesinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yeni göreve başladığım okulumda, okul müdürünün,  bana müdür ve öğretmen ilişkisinin dışında davrandığını hissettim. Dışarıda alkol alıp eğlenmek gibi ahlaksız tekliflere maruz kaldım. Korktum dile getiremedim. Şiirler yazarak psikolojik tacizlerde bulundu. Vakitli vakitsiz telefon aramaları başladı.Tüm tekliflerini reddettiğim için bana cezai işlem olarak ders programımı her defasında berbat düzenledi. Okulda yeni olduğum için kimseyle paylaşamadım yaşadıklarımı. Fakat sonradan öğrendim ki diğer kadın öğretmen arkadaşlara da bana yaptığı baskı, taciz ve aşağılıkları yapıyormuş.”

‘NE ZAMAN AZARLANACAĞIZ KORKUSUYLA YAŞIYORUZ’

Şikayette bulunan başka bir öğretmen ise, Okul Müdürü R.E’nin okulla ile ilgili uygulamalardaki aksaklıklara ilişkin hem sözlü hem de telefon mesajı yoluyla tehditkâr ifadeler kullandığını öne sürdü. Okula astığı sendika afişinin, okul müdürü R.E. tarafından  indirildiğini ve hakkında soruşturma açıldığını anlatan eğitim emekçisi, soruşturmaya bakan müfettişin ise  herhangi bir işlem yapmaya gerek olmadığına karar verdiğini bildirdi. Başka bir öğretmen ise şikayet dilekçesinde “İstiklal Marşı törenine geç kaldığım için okul müdürü, 4 müdür yardımcısının bulunduğu odaya beni çağırarak, neden geç kaldığımı bunun bir nedeni olup olmadığını sordu.

Bende haklı olduğunu ve daha dikkatli olacağımı bildirdim. Bu esnada müdür ‘şahsiyetli olalım hocam’ diyerek konuyla hiç ilgisi olmadığı halde, bir önceki sene sonunda performans notuma itiraz amaçlı vermiş olduğum dilekçeyi konu ederek ‘sene sonunda itiraz dilekçesi vermeyi iyi biliyorsunuz’ dedi. Artık ne zaman azarlanıp aşağılanacağımız korkusu ile sinir sistemim bozuldu” diye yazdı.

‘EĞİTİM BİR SEN’E ÜYE OLMAM İÇİN BASKI YAPIYORDU’

Şikayette bulunan başka bir öğretmen ise,  okula başladığı ilk günden itibaren sürekli olarak okul müdürünün baskılarına maruz kaldığını ifade etti. “Benim Eğitim Bir Sen’e üye olmamı, olmazsa Türk-Eğitim sen sendikasına üye olmam yönünde korkunç baskı yapıyordu.Fakat başka bir sendikaya üye olursam çok kötü bozuşuruz diyerek adeta tehdit ediyordu” diyerek yaşadığı baskıyı anlatan eğitim emekçisi, hiçbir sendikaya üye olamayacağını söylemesinin ardından baskıların daha da arttığını belirtti. Eğitim emekçisi, ders programlarının değiştirildiğini, okul müdürünün defalarca hakkında soruşturma açtığını ifade etti

HABER MECLİS'E TAŞINDI

Tüm bu iddialar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, daha sonrada savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardı. CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök taciz iddialarını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal-gerçekçi roman: Çıkrıklar Durunca

SONRAKİ HABER

'İşyeri komiteleriyle TİS taleplerimizi savunalım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...