15 Haziran 2017 16:55

ABD'den Erdoğan'ın korumaları hakkında yakalama kararı

Washington polisi, Erdoğan’ın ziyareti sırasında büyükelçilik önünde meydana gelen saldırıyla ilgili 12 koruma hakkında yakalama kararı çıkardı.

Paylaş

Washington polisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Türkiye büyükelçiliği önünde meydana gelen saldırıyla ilgili 12 koruma hakkında yakalama kararı çıkardı. Korumalar, büyükelçilik konutu önünde protestoculara saldırmakla suçlanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları ve destekçilerinin Washington’daki Büyükelçilik Konutu önünde protestoculara saldırısı nedeniyle Türkiye’yi kınama kararı almasının ardından, Amerikan polisinin olayla ilgili soruşturması sonucu, Erdoğan’ın 12 koruma görevlisi hakkında yakalama kararı çıktı.

DÜN İKİ KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Çarşamba günü ABD’de yaşayan Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin adlı kişiler kavgaya karıştıkları ve ağır nitelikli saldırı suçu ile tutuklanırken, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12 yakın koruması hakkında tutuklama kararı çıktı.

‘HEPSİNİN TÜRKİYE'DE OLDUĞUNU SANIYORUZ’

Washington Belediye Başkanı Muriel E. Bowser  ve Emniyet Müdürü Peter Newsham, ortaklaşa yaptıkları basın toplantısında, hepsinin Türkiye’de olduğuna inanılan korumalara yönelik suçlamaları açıkladı. Emniyet Müdürü Newsham da korumaların kimliklerinin yüz tanıma teknikleri kullanılarak, pasaport ve vize işlemlerindeki fotoğraf ile olay sırasında çekilen videoların karşılaştırılması sonucu belirlendiğini söyledi. Basın toplantısında Türk korumaların protesto etme hakkını kullanan sivillerin yanı sıra Washington polisine de en az üç yerde saldırı girişiminde bulunduğu savunuldu ve haklarında yakalama kararı çıkartıldığı belirtildi.

7'SİNE, AĞIR NİTELİKLİ SALDIRI SUÇLAMASI

Olaylara yönelik olarak Amerikan polisi tarafından yapılan soruşturma kapsamında, Erdoğan’ın korumalarından ikisinin kimlikleri Servet Erkan ve İsmail Dalkıran olarak açıklandı. Washington polisi, kavgaya karıştıkları video görüntülerinden saptanan 42 kişiden 34’ünün kimliklerinin belirlendiğini, bunlardan 12’sinin Erdoğan’ın korumalarından olduğunu açıkladı. Polis yetkilileri, 12 kişiden 7’sine karşı ağır nitelikli saldırı, 5’ine karşı da hafif ceza davası açılacağını ve haklarında tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, korumaları hakkındaki yakalama kararına şu sözlerle tepki gösterdi:

"Amerika’nın Hans'ı ile mi kendimi koruyacağım? ABD liderleri ülkeme geldiği zaman Türk polisini bile arabaya oturtmazlar. Biz oraya gittiğimizde 'Hayır biz kendi polisimizi oturtacağız' diyorlar. Bunun mücadelesini vereceğiz siyasi ve hukuki."

ABD: KARARLIYIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 koruması hakkında çıkarılan yakalama kararını uygulamakta kararlı olduğunu vurguladı.

(DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Terörist' diye işkence edilen köylüler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

‘Tutuklandık’ İngiltere’de sahnelenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...