Maçka Parkı'nda ‘Adalet Nöbeti’ 2. gününde

Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' ile eş zamanlı olarak başlayan İstanbul Maçka Parkı'ndaki 'Adalet Nöbeti' 2. gününde.

15 Haziran 2017 10:55
Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a başlattığı "Adalet Yürüyüşü" ile birlikte eş zamanlı olarak İstanbul Maçka Parkı'nda dün başlayan "Adalet Nöbeti" 2. gününe girdi. CHP Beşiktaş, Üsküdar ve Sultangazi ilçe örgütlerinden temsilciler sabahın erken saatlerinde parka gelerek nöbete başladı.

Maçka Parkı’nda nöbet boyunca söyleşiler, konserler, tiyatro ve film gösterimleri de gerçekleştirilecek. Ayrıca ramazan boyunca yeryüzü sofraları kurularak iftar yapılacak.

Bugün saat 16.00’da Tiyatrocu ve Yönetmen Orhan Alkaya; saat 19.00’da ise Akademisyen-Köşe Yazarı Özgür Mumcu Maçka Parkı'nda birer söyleşi gerçekleştirecek. Saat 17.00’de ise Ataşehir Gençlik Orkestrası sahne alacak. İftardan sonra ise yönetmen ve oyuncularıyla birlikte "Bu Son Olsun" filminin gösterimi yapılacak. 

'BERBEROĞLU SERBEST BIRAKILANA KADAR'

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto amacıyla CHP İstanbul İl Örgütü tarafından Maçka Parkı’nda ‘Adalet nöbeti’ başlatıldı. CHP’liler Berberoğlu serbest bırakılana kadar nöbeti sürdüreceklerini belirtiyor.

Ellerinde ‘Adalet’ yazılı dövizler taşıyan kitle sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Maçka Parkı’nda devam eden nöbete Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, EMEP, ÖDP, KESK, DİSK, Türk Tabipler Birliği katıldı. Nöbete ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcıları ve çok sayıda milletvekili destek verdi.

‘SADECE BARIŞ VE DEMOKRASİ İSTİYORUZ’

İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, nöbetin başlamasının tek nedeninin demokrasi ve adalete sahip çıkmak olduğunu dile getirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’a gelene kadar nöbeti sürdüreceklerini belirten Canpolat, “Milletvekilimiz Enis Berberoğlu, haksız, yargısız bir infazla karşı karşıya kaldı. Buna karşı mücadele ediyoruz. Onun şahsında tüm sahipsizlerin, tüm ötekilerin mücadelesidir. Damadı güçlü olmayanların da mücadelesidir” dedi. Berberoğlu’nun milletvekilliği dışında tek mesleğinin gazetecilik olduğuna dikkat çeken Canpolat, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade etti. Canpolat, “Dışarıda uluslararası sermayenin kuşatması altında olan ülkemize barış, demokrasi ve özgürlüğü birlikte getirmenin mücadelesini vereceğiz. Sevgi içinde barış içinde kimseyi ötekileştirmeden hoşgörü içinde sadece barış ve demokrasi istiyoruz” diye konuştu.

‘CHP OLARAK BURADAYIZ MEYDAN OKUYORUZ’

Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ise Berberoğlu’nun tutuklanmasının açık ve net olarak CHP’ye, barış ve demokrasiye açık bir savaş ilanı olduğunu kaydetti. AKP’nin muhalifleri engellemek istediğini dile getiren Öney, “Bu sisteme karşı adalet istemek üzere bugün direnişimizi başlatıyoruz” dedi. Yargının AKP’nin sopası haline dönüştüğünü belirten Öney, şöyle devam etti: “CHP olarak buradayız, meydan okuyoruz. Sizlerin faşist politikalarına pabuç bırakmayacağız.”

Öney’in ardından söz alan CHP’li milletvekilleri, başlattıkları nöbetin sadece Berberoğlu için değil haksızlıklara uğrayanlar için devam edeceğini kaydetti. CHP’liler 99 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın direnişini selamladı. CHP’li milletvekilleri, “Güçlüyüz bütün hilelerine rağmen buradayız. Bu bizim var oluş mücadelemizdir. Yılmayacağız, sinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Dün akşam Maltepe Cezaevine vicdanı, adaleti, hak ve özgürlükleri koyduk. Lanet olsun böyle adalete” dedi.

CHP Milletvekili Muharrem İnce ise “Bu topraklar yargısız infazlara alışkındır. On yıllarca devrimciler, solcular bu ülkenin aydınlık insanları yargısız infazdan şikayet ettik. Bugün yargısız infaz değil yargılı infaz var.  AKP’nin maşası haline gelmiş yargı ile karşı karşıyayız.  Bugün iktidar sahiplerine sesleniyorum, onların maşası haline gelmiş yargı mensuplarına sesleniyorum; FETÖ’cülere bakın  ibret alın. Bir gün siz de bu hesabı vereceksiniz. Size bu hesabı soracağız” diye konuştu.

‘ADALET GELENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Şafak Pavey, sindirme politikası ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek şunları aktardı: “Bizi sindirmek, yıldırmak, korkutmak istiyorlar. Adalet yolculuğumuz son bulmayacak. Türkiye’de hukuku çiğneyebilirler, asıl korktukları uluslar arası yargı onları bir gün yakalayacak.  Ve aynı hapishanelere atacak. Biz güçlüyüz, çoğunluyuz. Asla teslim olmayacağız”  dedi.

Bir başka CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise, “İktidarın Bayırbucak Türkmenlerine silah gönderildiği iddiasına kabinedeki bakanlardan biri ‘vallahi billahi de bu silahlar Türkmen kardeşlerimize gitmemiştir’ dedi. kolaysa onu da yargılayın. Bir tek talebimiz var.  Gazetecilere, milletvekillerine ve bütün herkese adalet gelene kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HERKES İÇİN ADALET İSTİYORUZ’

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Tek adam” diktatörlüğüne karşı çıkan herkesin AKP tarafından sindirilmeye çalışıldığını kaydetti. 1970 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni hatırlatan Çerkezoğlu, “Her türlü adaletsizliğe karşı, militanca mücadele yürüten direnişlerden birinin 47. yılı. DİSK olarak diyoruz ki, emeğin hakları olmadan bir ülkede demokrasi ve adalet olmaz. Adalet ve demokrasinin olmadığı bir yerde de emeğin hakları olmaz. Bu yüzden herkes için adalet. Bu topraklarda bu ülkenin tüm değerleri ve güzellikleri olarak tüm emekçiler için haklar için adalet istiyoruz. Bu topraklar çok güçlü bir demokrasi geleneği, barış ve kardeşlik geleneğine sahiptir. Baskı ve şiddetle yönetmeye çalışanlar diyoruz ki; demokrasi, eşitlik, adalet, barış ve özgürlük mücadelesi yürütenler buna izin vermeyecek” dedi.

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, “O kararı verenler de, verdirenler de onun arkasında duramadılar. Sessizce o kararı okudular. Bu kararda vicdan ve adalet yok. Biz adalet istiyoruz” diye konuştu.

‘BİZ KADINLAR KORKMUYORUZ’

Kadın Cinayetlerini durduracağız Platformu Gülsüm Kav,  kadınları anarak söze başladı. Kav, “Zor günler yaşıyoruz. Yeni rejim en çok kadınları vuruyor. Kadın düşmanlığının farklı boyutlarını görüyoruz. Biz kadınlar korkmuyoruz. Mücadeleye devam ediyoruz” dedi.
Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, demokrasi ve laiklik için mücadele edeceklerini vurguladı.  Ersoy, “Halktan aldığımız güçle ülkemizi gericilere, faşistlere bırakmayacağız. Gerçek adaleti  sağlanması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Nöbet CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı konseri ile devam etti.

‘HERKES İÇİN ADALET’

Maçka Parkında devam eden ‘Adalet Nöbetine’ katılan yurttaşlarla sohbet ettik.  Adalet nöbetine gelen yurttaşlar ülkede yaşayan herkes için adalet gelene kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Konuştuğumuz yurttaşlardan biri, “Burada olma sebebim ülkedeki adalet ve hukuksuzluğun zirve yapmasıdır. Sıradan bir vatandaşın bile güvenliği kalmamıştır.  Milletvekilleri tutuklanmaktadır. Bu sebepten dolayı buradayım. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun tutumu doğrudur.   Gün birlikte olma günüdür.  Sonuna kadar mücadele etmeliyiz. Yoksa evimizde bizim çocuklarımızı da tutuklayabilirler. O yüzden sonuna mücadele ederek adaletin sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Hukuk devletini egemen kılmalıyız” diye konuştu.

“Adalet istiyoruz. Adalet gelene kadar mücadele edeceğiz” diyen bir kadın ise sözlerine “Bu topraklarda yaşayan herkes için adalet istiyoruz. Tutuklu HDP Milletvekilleri için, açlık grevinde olan tutuklu akademisyenler, haksız yere ihraç edilenler içinde adalet istiyoruz” sözleriyle devam etti.

‘ADALET İÇİN BURADAYIM’

“Herkesin huzurlu bir ortamda yaşaması için bugün buradayım”diyen başka bir kadın ise, “Hak, hukuk ve adaletin herkes için gerçekleşmesi adına burada olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Başka bir adalet nöbetçisi de “Kendisinden başka kimseyi tanımayan bir iktidar var. Sadece kendine oy veren insanların yanında olan bir iktidar.  Diğerlerini insandan bile saymıyor. Bu adaletsizliğe karşı bugün buradayım” diye konuştu.

ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın çağrısıyla bu sabah saatlerinde Maçka Parkı’nda başlatılan adalet nöbetinin ilk günü sona erdi. Adalet nöbeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği yürüyüş sona erene kadar Maçka Parkı’nda devam edecek. CHP’liler eş zamanlı olarak CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi önünde de adalet nöbetlerini sürdürecek. İstanbul’da adalet nöbetlerinin merkezi Maçka Parkı olarak belirlenirken cezaevi önündeki nöbeti de her gün sırasıyla bir CHP ilçe örgütü devam ettirecek. 

NÖBET ETKİNLİKLERLE DEVAM EDECEK

Adalet nöbetleri sürecince her gün Maçka Parkı’nda söyleşiler, konserler ve tiyatro ile film gösterimleri gerçekleştirilecek. Ayrıca her gün Maçka Parkı’ndaki adalet nöbetinde yeryüzü sofraları kurularak iftar yapılacak. Maçka Parkı’nda 16 Haziran Cuma günü saat 16.00’da Tiyatrocu ve Yönetmen Orhan Alkaya; saat 19.00’da ise Akademisyen-Köşe Yazarı Özgür Mumcu söyleşi gerçekleştirecek. Saat 17.00’de ise Ataşehir Gençlik Orkestrası sahne alacak. İftardan sonra da yine aynı alanda yönetmen ve oyuncularıyla birlikte 'Bu Son Olsun' filminin gösterimi yapılacak. 

CHP İstanbul İl Başkanlığının adalet nöbetlerine ilişkin şu ana kadar çok sayıda sendika, meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu ile gazeteci, yazar ve sanatçılar da destek açıklaması yaptı.

ADALET NÖBETİNDE OLANLARA İFTAR VERİLDİ

Maçka Demokrasi Parkı'nda nöbet tutanlar, iftarlarını da burada açtı. Şişli Belediyesi tarafından dağıtılan iftar yemeğini almak için sıraya giren partililer, yemeklerini aldıktan sonra boş buldukları yerlerde iftarlarını açtı.   (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Berberoğlu kararı hukuk güvenliğinin kalmadığını gösteriyor

SONRAKİ HABER

DİSK, 15-16 Haziran'ın yıl dönümünde Yoğurtçu Parkı'ndaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa