Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı

MİT TIR’ları davasında mahkeme CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında 25 yıl hapis cezası vererek tutuklama kararı verdi.

14 Haziran 2017 11:56
Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Mühimmat yüklü MİT TIR'larının durdurulması görüntülerin yayımlamasına ilişkin yürütülen davada CHP’li Milletvekili Enis Berberoğlu’na “siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla kaçma şüphesinden 25 yıl hapis cezası vererek tutuklanmasına hükmetti. Berberoğlu’nu kaçma şüphesi ile tutuklayan mahkeme, Berberoğlu, Gül ve Dündar'ın “örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçu yönünden dosyasını ayırdı.

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüntüleri Dündar'a verdiği iddia edilen CHP'li Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı davanın karar duruşması  Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberlerine ilişkin ana dosyadan ayrılmasına hükmedilen “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan haklarında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül adliyeye geldi. Yurtdışında bulunan Can Dündar ise duruşmaya katılmadı. CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş, Onursal Adıgüzel, Ali Özcan, Zeynel Emre, Gürsel Tekin, İlhan Kesici, Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Oğuz Kaan Salıcı, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, CHP PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş    duruşma için adliyeye gelen isimler arasındaydı. 

25 YIL HAPİS CEZASI

Ali İhsan Horasan başkanlığında, Arif Atanan ve Ayçin Saylıküye'den oluşan mahkeme heyeti önce müebbet verdiği Berberoğlu’nun cezasını geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar lehine takdiri hafifletici sebepler kabul ederek 25 yıla indirdi. Savcı Mehmet Yeşilkaya 11 Ocak 2017’de görülen duruşmada verdiği mütalaada Berberoğlu hakkında "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan müebbet ve "örgüte üye olmaksızın yardım etmek" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemişti. 

‘KAÇMA VE SAKLANMA ŞÜPHESİ’ GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI

Berberoğlu’nu, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 25 yıl hapse mahkum eden mahkeme, tutuklama gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Dosya içerisindeki HTS kayıtları, baz bilgileri, Can Dündar'ın açık kaynaklardan ve kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediği sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla hükmolunan cezanın haddi itibariyle kaçacağı ve sakalanacağı hususunda somut emarelerin bulunması ayrıca CMK'nın 100. maddesinde ön görülen şartların gerçekleşmiş olması dolayısıyla tutuklanmasına.” 


Bugüne kadar yapılan bütün duruşmalara katıldığı halde kaçma ve saklanma şüphesiyle tutuklanan Berberoğlu’nun dokunulmazlığı yargılamanın başladığı Eylül 2016’da kaldırılmıştı. Mahkeme, Berberoğlu, Gül ve Dündar'ın “örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçu yönünden ise dosyasını ayırdı. 

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun Maltepe Cezaevine götürüldüğü bildirildi.


{{323515}}

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yüksel eylemine 218. gününde yine polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Premier Lig'de 2017/18 sezonu fikstürü çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...