05 Haziran 2017 12:51

Kanada’da inşaat patronlarının imdadına OHAL yetişti!

Kanada'nın Quebec eyaletinde hakları için greve çıkan 175 bin inşaat işçisi, çıkartılan OHAL yasasıyla zorla işe döndürüldü.

Paylaş

Olağanüstü hal uygulaması Türkiye gibi Kanada’da da patronların imdadına yetişti. Quebec eyaletinde hakları için greve çıkan 175 bin inşaat işçisi çıkartılan OHAL yasasıyla bir hafta sonra zorla işe döndürüldü. 

İŞÇİ DÜŞMANLIĞINA ‘EVET’ DEDİLER

Kanada’nın Quebec eyaletinde ücret zammı için iş bırakan 175 bin inşaat işçilerinin grevi geçtiğimiz hafta eyalet meclisinde 21 hayır oyuna karşı 76 evet ile çıkartılan yasa ile yasaklandı. Başından beri grevi tehdit eden bölgesel hükümet, birinci haftası dolmadan işçi karşıtı olağanüstü hal yasası çıkararak grevin sonlandırıldığını açıkladı.

Quebec Emek Federasyonu (QFL) Başkanı Daniel Boyer işçilerin iş başı yapmaya zorlandığını ve karara tepkinin yüksek olduğunu açıkladı. Hükümetin görüşmeleri sürdürmek yerine grev yasaklamayı seçtiğini belirten Boyer, patronların isteklerinin yerine getirildiğini bildirdi.

İnşaatlarda çelik işçiliği yapan Mathew Fortin zorunlu işbaşı yapmanın korkunç olduğunu belirterek, “Grev sesimizi duyurabilmek için tek yöntemimizdi. Hükümet bu hakkımızı da elimizden aldı” şeklinde konuştu.

GREVİ KIRMAK İÇİN YOĞUN MESAİ

175 bin inşaat işçisinin eylemiyle alarma geçen liberal Philippe Couillard hükümeti geçtiğimiz çarşamba olağanüstü hal yasasını uygulamaya sokacağını açıklamıştı. Grevin yasaklanmasını yerel mecliste oylatarak onaylatan liberal yönetim, grevin devam etmemesi için ellerinden geleni yaptı.

Grev yasağına karşı dava açacaklarını ilan eden sendika yönetimi ise zorunlu işbaşı kararını kabul etmiş oldu. Sendika liderlerinden grev yasağına karşı herhangi bir eylem kararı gelmemesinin de tepkisiyle şantiyelerde çalışma geçen hafta tekrar başlamış oldu.

YÜZDE 1.6 ZAM ÖNERİSİ YAPILDI

Hükümetin antidemokratik kararına tepki gösteren grevciler ise yalnızca yüzde 2.6’lik bir maaş artışı ve mesai haklarını talep ettiklerini ancak hükümetin yüzde 1.6 zam öneren  patronların tarafını tuttuğunu açıkladılar. 

Büyük şantiyelerin önlerinde barikatlar oluşturmuş olan grevciler yasaların sadece işveren haklarını garanti aldığını belirterek hedefe konulduklarını belirttiler.

Grevci işçilerden John T. McComber, “Hükümet biz işçilerin harcanabilir olduğuna karar vermiş” diyerek emekçilere hiçbir saygı gösterilmediğini dile getirdi. 

Çalışma Bakanı Dominique Vien ise bölge ekonomisinin her gün milyonlarca dolar zarara uğradığını öne sürerek grev yasağını savundu. “Tarafların diyalog içinde olarak  kazan-kazan formülü” bulmaktan yana olduklarını söyleyen Çalışma Bakanı, ekonominin darbe yemesi nedeniyle hükümet olarak müdahale etmek zorunda kaldıklarını savundu. 

GERÇEK DÜNYA MI KAPİTALİST DÜNYA MI?

“Kusursuz bir dünyada herkes maaşına zam ister ancak gerçek dünyada ortak bir yol bulmak zorundasınız” diye konuşan Bakan Vien, ekonominin inşaat işçileri tarafından felce uğratıldığını iddia etti. 

Hükümetin uygulamaya koyduğu yasa ayrıca beş aylık süre içinde uzlaşmaya varılarak toplusözleşme imzalanmasını zorunlu kılıyor. (DIŞ HABERLER)

Çeviri: Ali Karataş

Kaynak: www.cbc.ca 

ÖNCEKİ HABER

Orlando'da silahlı saldırı: 6 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Burhaniye’de Gülmen ve Özakça eylemine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...