04.06.2017 09:36

Nâzım Hikmet’in Kamuran Bedirxan’a Yazdığı Mektup

Evrensel Pazar, 3 Haziran vesilesiyle; usta şairin yaşamını yitirmeden önce Kamuran Bedirxan şahsında Kürt halkına yazdığı mektuba yer verdi.

Nâzım Hikmet’in Kamuran Bedirxan’a Yazdığı Mektup

“Kökleri yüzyılların derinliklerine dalan, tarihiyle, kültürüyle, Kürt milletinin önemli bir çoğunluğu Anadolu’nun bir parçasında yaşar. Anadolu’nun öbür parçalarında yaşayan Türk milletini Kürt milleti kardeşi sayar. Her iki millet, bütün imparatorluklar gibi, halkların zindanı olan Osmanlı İmparatorluğu’nda, Türk ve Kürt derebeylerinin, Osmanlı İmparatorluk idaresinin ağır zincirlerine vurulmuşlardır.

Osmanlı İmparatorluğu yıkıldıktan sonra ise her iki millet emperyalizme karşı tek bir cephe kurup çarpışmışlardır. Anadolu milli kurtuluş hareketi yalnız Türkler için değil, Kürtler için de tarihlerinin en şerefli sayfalarından biridir. O dövüş yıllarının sonradan Türk idarecilerince yasak edilen en unutulmaz türkülerinden biri, ‘Vurun Kürt uşağı namus günüdür’ diye başlar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, Türk idarecileri ve egemen çevreleri, Kürt hareketinin tamamıyla vaat ettikleri millet ve insan haklarını tanımadı. Hatta işi Kürt milletinin millet olarak varlığını bile inkâra kadar götürdü.

Bu dönem, Türk idarecilerinin ve egemen sınıflarının emperyalizmle uzlaşmaya başlaması dönemidir. Bu inkârla, bu uzlaşmamanın aynı dönemde baş göstermesi sadece bir rastlaşma değildir.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’ni Orta ve Yakın Doğu’da emperyalizmin kalelerinden biri haline getiren Türk politikacıları Kürt milletinin milli varlığını inkârda ısrar ediyor ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde öteki azınlıklarına tanıdığı hakları bile Kürt milletine tanımıyor.

Türk ve Kürt halklarının Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde dış ve iç politikada aynı emellere hasret çekmeleri bugünkü Türk idarecilerini korkutuyor. Her iki millet kardeş milli kültürlerini, milli ekonomilerini geliştirmek, toprağa, tarım araçlarına, hürriyete, demokratik haklara kavuşmak istiyor. Türk ve Kürt halkları Türkiye Cumhuriyeti’nin tarafsız bir politika gütmesini, emperyalizmin üssü olmaktan kurtulmasını özlüyor.

Gerçek Türk yurtseverleri Kürt kardeşlerinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde milli haklarına kavuşmak için yaptığı kavgayı can ve gönülden nasıl destekliyorsa, gerçek Kürt yurtseverleri de Türk halkının demokrasi ve milli bağımsızlık için yaptığı kavgayı öylece destekliyor.

Anadolu’da yaşayan Türklerle Kürtlerin arasına nifak sokmak isteyen gerici, sömürücü, karanlık kuvvetler, emperyalizmle el ele vererek halklarımızı daha kolay ezmek istiyorlar. Kürt ve Türk halklarının bahtiyarlığa, insanca yaşamaya varmak için derebeylerine, kara kuvvetlere, şehir ve köy ağalarına, gericilere, ırkçılara, milletlerin varlıklarını ve haklarını inkâr edenlere, halkları birbirine düşürüp sırtlarından rahatça geçinenlere emperyalistlerin uşaklarına karşı yürüttükleri yeni milli kurtuluş savaşının zaferi Kürt ve Türk halklarının elbirliğiyle kazanılır. Ancak böyle bir elbirliğiyle kardeş iki millet hürriyete, milli ve insani haklarına kavuşabilir.

Nâzım Hikmet

02.02.2026 09:46

Fiyatlar geriledi: Altın ve gümüşte son durum ne? (02.02.2026)

Gram altın bu sabah itibarıyla 6 bin 590 TL seviyesinden haftaya başladı. Geçtiğimiz haftayı 6 bin 805 TL'den tamamlayan gram altında düşüş devam ediyor. Ons altın da 4 bin 636 dolara kadar geriledi.

Fiyatlar geriledi: Altın ve gümüşte son durum ne? (02.02.2026)

Fotoğraf: Dash Cryptocurrency/Unsplash

02.02.2026 17:56

Argavlı köyünün çöp alanına döndürülmesine tepki: Su kaynaklarının sanayi atıklarıyla zehirlenmesine son verilsin

Aydın'ın Söke ilçesi Argavlı köyü sanayi atıklarıyla kirletilmesine tepki gösteren köylüler ve yaşam alanı koruyucuları yaptıkları toplantıda: “Su kaynaklarının sanayi atıklarıyla zehirlenmesine son verilsin” dedi.

Argavlı köyünün çöp alanına döndürülmesine tepki: Su kaynaklarının sanayi atıklarıyla zehirlenmesine son verilsin

Fotoğraf: Evrensel

Elif Akçanerik
Tahsine Saran


İçerik yükleniyor...

02.02.2026 13:01

Erdoğan’ın Kürt söyleminde değişim: 'Duygusal çöküşü yönetme' hesabı

Gazeteci Nuray Babacan, Suriye’deki gelişmelerin ardından iktidarın Kürtlere yönelik dilini bilinçli biçimde yumuşattığını, Erdoğan’ın mesajlarının “duygusal çöküşü” hedef aldığını yazdı.

Erdoğan’ın Kürt söyleminde değişim: “Duygusal çöküşü yönetme” hesabı

Fotoğraf: TCCB

02.02.2026 15:57

'Epstein isitifaları' artıyor: Birleşmiş Milletler yetkilisi de istifa etti

Epstein belgelerinde adı geçen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İsveç Temsilcisi Joanna Rubinstein, 2012’deki ziyaretin ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etti.

'Epstein isitifaları' artıyor: Birleşmiş Milletler yetkilisi de istifa etti

Fotoğraf: The World Economic Forum

02.02.2026 16:24

İmamoğlu'dan Erdoğan'a enflasyon eleştirisi: 'Freni patlamış kamyon' gibisiniz, çırpındıkça batıyorsunuz

İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi tarafından yayımlanan videoda, iktidarın ekonomi politikaları eleştirildi, "Freni patlamış kamyon’ gibisiniz, 8 yıldır enflasyonu durduramıyorsunuz" denilerek erken seçim çağrısı yapıldı.

İmamoğlu'dan Erdoğan'a enflasyon eleştirisi: 'Freni patlamış kamyon' gibisiniz, çırpındıkça batıyorsunuz

Fotoğraf: ANKA

02.02.2026 13:28

EMEP Milletvekili Bayhan, Migros depolarındaki hak ihlallerini Bakan Işıkhan'a sordu: Somut adım atacak mısınız?

EMEP Milletvekili Bayhan, Bakan Işıkhan'a verdiği soru önergesinde, Migros yönetiminin ücret politikalarından sendikal baskılara, işten çıkarmalardan kolluk müdahalesine kadar uzanan uygulamalarını "suç zinciri" olarak nitelendirdi.

EMEP Milletvekili Bayhan, Migros depolarındaki hak ihlallerini Bakan Işıkhan'a sordu: Somut adım atacak mısınız?

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!