TÜPRAŞ işçileri fabrikaya kapandı

TÜPRAŞ işçileri, patronun sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu’na götürmek istemesine karşı işyerine kapanma eylemine başladı.

15 Mayıs 2017 07:02
Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Düşük zamma dayalı 3 yıllık sözleşme, çalışma sürelerini artırılması, mazeret izinlerinin kısıtlanması... Patronun dayatmalarına karşı bir süredir iş bırakma ve yürüyüşler yapan Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçileri, işletmenin grev kapsamı dışında olmasını kullanan patronun sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu’na götürmek istemesine karşı işyerine kapanma eylemine başladı. Eylemin duyulması üzerine patron görüşme talep etti. İşçiler geri adım atmamakta kararlı.

Petrol-İş yöneticileriyle Koç Holding yöneticileri arasında dün saat 10.00’da başlayan görüşme öncesi işçiler Aliağa’da fabrika giriş kapısında toplandı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı görüşmede olduğu için Başkan Yardımcısı Mevlüt Çınar bir açıklama yaptı.

SATIŞLAR DURDU

Görüşmelerin sonucunu fabrikada bekleyeceklerini, işçilerin fabrikadan ayrılmayacağını söyleyen Çınar, iş müsaadesi verilmeyeceğini, karadan dolumların (satışların) durdurulduğunu, denizden ise sürdüğünü belirtti. Bir süre kapı önünde bekleyen işçiler, saat 10.00’da, kortej oluşturup sloganlarla fabrikaya girdi.

Gazetemize konuşan işçiler, patronun görüşme talebinin oyalama taktiği olduğunu, samimi bulmadıklarını ifade etti. Mazeret izinleri ve çalışma sistemlerini ilgilendiren 6 maddeyle ilgili pazarlığın asla söz konusu olamayacağını vurgulayan işçiler, pazarlığın iyi bir zam için yapılması gerektiğini dile getirdi. 5 dönemdir doğru düzgün zam alamadıklarını belirten işçiler, geçen sözleşmede de ücret artışının ancak yüzde 6.5 olduğunu hatırlattı.
Bazı işçiler ise “Olumlu geçmesini bekliyoruz. Geri adım attığını söylemiş işveren. Ücret zammı yüzde 20’nin altı olursa ezileceğimizi düşünüyoruz” dedi..

HUZURSUZLUK ARTIYOR

TÜPRAŞ’ın kârını artırdığını ve bunu kendileriyle de paylaşması gerektiğini belirten işçiler, “Vergi dilimleri ortada. Aliağa’da ev kiraları ciddi oranda arttı. Ekmeğe yüzde 25 zam geldi. Su zamlandı. Üç yıl önce 20 lira olan kıyma şimdi 40 lira” diyerek yaşam şartlarının giderek ağırlaştığına dikkat çekti.

Bir işçi, “10 yıl önce girdim. TÜPRAŞ'ta çalışmak Almanya'da çalışmak gibiydi. Şimdi diğer işlerden hiç farkı kalmadı. Ama burası çok risk barındıran bir işyeri” dedi. Kapsam dışı yani sendika üyesi olamayan personelde de huzursuzluğun olduğunu ifade eden işçiler, ücret yetersizliği ve sistem değişikliği gibi nedenlerle istifaların arttığını belirtti.

KARADAN SATIŞIN DURMASI YETERLİ DEĞİL

TÜPRAŞ’ta karadan dolumum kamyonlar aracılığıyla yapıldığı için bir günde en fazla 50 bin ton ürün çıkartılabildiğini belirten işçiler, limandan yapılan satışta ise 150 bin tonluk gemilerden günde iki gemi doldurulduğunu aktardı. İşçiler bu nedenle karadan satışın durmasının yeterli olmadığını dile getirdi. 

İşçiler, haklarından taviz vermemek ve iyi bir ücret zammı için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladılar.
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi: Temizleyen kirletenden fazla olmalı

SONRAKİ HABER

İntihar eden Kaynar'ın notundan babasının şiddeti çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa