11 Mayıs 2017 00:17

TÜPRAŞ'ta artan kâra işçiden cevap: Bu, hep bana anlayışıdır

Toplu sözleşme görüşmelerinin patronun hak gasbı dayatmaları nedeniyle tıkanan TÜPRAŞ Kocaeli Rafinerisi işçileri tepkili.

Paylaş

Adem KARA
Kocaeli

Koç Holdingin 30 yıldır kazanılmış haklarına saldırdığına dikkat çeken Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, patronun “hep bana” anlayışına karşı mücadelede kararlı. 

10 yıllık bir TÜPRAŞ işçisi, hafta sonu iki gün izin haklarının olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Patron bunu elimden almak istiyor. Ben bu haktan nasıl vazgeçeyim? Çocuklarıma ancak hafta sonu vakit ayırabiliyorum. Burada kimse bayramda çalışmak istemez. Ama 7 gün 24 saat burası çalışıyor. Bizim fedakarlığımız sayesinde.” Ücreti “mal derdi” olarak nitelendiren işçi, önceliğinin “can derdi” dediği sosyal haklar olduğunu dile getirdi: “Çocuğumla vakit geçirmedikten sonra aldığım paranın ne önemi var?” 
20 yıldır TÜPRAŞ’ta çalışan bir başka işçi söze giriyor: “Burada 9 kişilik ekipler halinde çalışıyoruz. Getirilmek istenen sistemle herkes herkesle çalışsın diye numaralı bir sistem getiriyorlar. Amaçları mesaiyi ve 5 numaralı bakım vardiyasını kaldırmak. Burada işçinin aleyhinde düzenleme var. 30 yıllık haklarımıza saldırı var.” TÜPRAŞ’ın kâr oranlarını 11 kat artırdığını hatırlatan işçi, “Bu anlayış ‘hep bana’ anlayışıdır. Şimdi genel kanı TÜPRAŞ işçisi çok para alıyor. Aslında aman çok para aldığımız yok. Belediye işçileri bizden yüksek maaş alıyor. Aslında Türkiye’de asgari ücret düşük. AKP iktidara geldiğinden beri işçinin zam falan aldığı yok zaten. Hemen hepsi enflasyon oranında zamlar. Eskiden mesai yapmadan SSK tavan primlerini ödeyebiliyordum ama şimdi mesaiye kalıyorum, ikramiye alıyorum ama pirimi yüksekten yatıramıyorum. AKP iktidara geldiğinden beri ona çalışıyoruz diyebiliriz” diye konuştu. 

Yeni ünite kurulduğunda 8 ay boyunca 12-12 çalıştıklarını aktaran işçi, “Evimize hasret kaldık, ailemizi unuttuk. Burada işçinin emeği çoktur. Bu inkar edilemez. Bir işçinin işi öğrenmesi 5 yılı bulur, öyle kolay değil her şey” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şişecam işçileri kararlı: Bir adım bile geri atılmamalı

SONRAKİ HABER

Raci Bilici: Bölgede insanlar kendini güvende hissetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...