15 Mayıs 2017 00:11

Nigel Warburton’dan felsefe şöleni

Yazar Nigel Warburton, eserleriyle herkesin felsefi yapıtları okuyabileceğini, düşünce üretebileceğini, felsefe yapabileceğini gösteriyor.

Paylaş

Mustafa ASLAN
İstanbul

Nigel Warburton yazdığı birbirinden güzel ve zevkle okunacak kitaplarla okurlara adeta bir felsefe şöleni sunuyor. Bugüne kadar Alfa Yayınları arasında okura sunulanlar arasında Felsefeye Giriş, Klasiklerle Felsefe, Felsefe Okuma Rehberi, Felsefenin Kısa Tarihi hemen sayabileceklerimiz arasında yer alıyor.  

FELSEFE ANLAŞILMAZ MI?

Nigel Warburton’un yapıtları “Felsefe kolay anlaşılmaz mı?” sorusuna yanıt gibi çıkıyor okurun karşısına. Bu kitaplar felsefenin anlaşılır ve zevkli olduğunu gösteriyor. Dahası herkesin felsefi yapıtları okuyabileceği gibi düşünce üretebileceğini beylik bir deyişle felsefe yapabileceğini gösteriyor. Nasıl mı? Felsefe Okuma Rehberi bir felsefi metnin nasıl okunması gerektiği konusunda önemli ip uçları vermekle kalmıyor, düşünce üretiminin kapısını da aralamamıza yardımcı oluyor. Yapıtta, aktif dinleme, aktif okuma, aktif tartışma, aktif yazma ve felsefe sınavlarına hazırlanma ana konuları olarak yer alıyor.

Klasiklerle Felsefe adlı yapıtında Nigel Warburton otuz ünlü klasik üzerinden felsefe konusunda çalışma yapıyor. Hepimiz az çok bu yapıtlardan birini okumuş olabiliriz. Tersi bile olsa bu yapıttaki ilgili kitapla ilgili bölümü okuduktan sonra otuz klasik yapıttan en az birini edinme yoluna gidebilirsiniz.

FELSEFE TADI

Dilimizde gereksiz söz söyleme anlamında “Felsefe yapma” kullanılsa da, düşünür, yazar ve şairlerimiz halkımızın felsefeye değer verdiği gerçeğini gün ışığına çıkarıyor. Hele hele Nigel Warburton’un felsefeye ilişkin kitaplarında karşılaştığımız kimi ünlü felsefecilerin ülkemiz toprakları içinde yaşadıklarını okumak bir başka kıvanç veriyor, toprağında felsefe tadı olan bir ülkede yaşamak.

Felsefeye Giriş adlı yapıtta Tanrı, Doğru ve Yanlış, Hayvanlar, Siyaset, Görünüş ve Gerçeklik, Bilim, Zihin, Sanat temel başlıkları altında açılımlar yapılıyor, önemli felsefe konuklarıyla.

“Davranışçılığa göre, inançlarımı bilme ya da öğrenme yöntemim başka insanların inançlarını bilme yöntemimle, ki bu yöntem davranışın gözlemidir, birebir aynıdır. Gelgelelim bu, gerçekte olanı eksik resmetmektedir. Söylediklerimi dinleyerek ve birçok farklı durumda yaptıklarımı …” (Felsefeye Giriş, s.273)

40 BÖLÜMDE FELSEFENİN KISA TARİHİ

Kırk bölümden oluşan Felsefenin Kısa Tarihi adlı yapıtında Warburton dünden bugüne felsefe tarihinin önemli kişilerini ve görüşlerini güzel bir dizge içerisinde veriyor. Bu yapıtta yer alan ünlü düşünürler ve konu başlıklarından  kimileri şöyle: Sokrates ve Platon- Soru Soran Adam, Aristoteles - Hakiki Mutluluk,  Epikuros-Bahçe Yolu,  Epiktetus, Cicero, Seneca-Önemsememeyi Öğrenmek, Augustinus-İpler Kimin Elinde? Boethius-Felsefenin Tesellisi, Anselmus ve Aquinas - Mükemmel Ada, Niccolo Machiavelli-Tilki ve Aslan, Thomas Hobbes-Zalim ve Kısa, René Descartes-Rüyada Olabilir miyim? Blaise Pascal-Bahisleri Görelim, Baruch Spinoza-Mercek Yontucusu, John Locke ve Thomas Reid-Prens ve Ayakkabı Tamircisi, George Berkeley (ve John Locke)-Odadaki Fil, Voltaire ve Gottfried-Mümkün Dünyaların En İyisi, Immanuel Kant-Ya Herkes Böyle Yapsaydı? Charles Darwin-Akılsız Tasarım, Karl Marx-Dünyanın Bütün İşçileri, Ludwig Wittgenstein-Dilin Büyüsünde, Karl Poper ve Thomas Kuhn-Hatalardan Ders Almak, Peter Singer- Modern Bir At Sineği… Nigel Warburton’un Felsefeye Giriş, Klasiklerle Felsefe, Felsefe Okuma Rehberi, Felsefenin Kısa Tarihi adlı yapıtları felsefeyi sıkılmadan öğrenebileceğiniz bir alana dönüştürmenin yanı sıra sizin de görüşlerinizi oluşturma ve yüksek sesle söyleme cesareti kazandırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Antalya Valisi Münir Beyin paylaşımı güldürdü

SONRAKİ HABER

UNIQ Açık Hava Film Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa