10 Mayıs 2017 08:34

Cizre bodrumları ölümlerinde hukuka uygun gerekçeler oluşmuş

Cizre’deki bodrumlarda öldürülen 28 kişi için yapılan suç duyurusuna ‘öldürülenlerin örgüt üyesi’ olduğu iddiasıyla takipsizlik kararı verildi. 

Paylaş

Şırnak Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde mahsur kaldıkları bodrumlarda öldürülen 28 kişi için yapılan suç duyurusu da “hukuka uygun gerekçelerin mevcut olduğu” belirtilerek, takipsizlik kararı verildi. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 78 gün devam eden sokağa çıkma yasağı sırasında bodrum katlarında öldürülenler için Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyuruları takipsizlik ile sonuçlanıyor. 

‘MEŞRU MÜDAAFA' TEMELİNDE HAREKET EDİLDİ!

Ailelerin avukatlar aracılığıyla yaptığı suç duyurularına takipsizlik gerekçesi ise, “Olayda hukuka uygun sebeplerin mevcut olduğu anlaşıldığından” sözleriyle açıklandı. Savcılık, her 3 bodrumda öldürülen 28 kişinin "örgüt üyesi" olduklarını ileri sürerek, operasyona katılan güvenlik güçlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesinde düzenlenen “meşru müdafaa” temelinde hareket ettiklerini savundu. Öte yandan “meşru müdafaa” sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilmediği de kararda yer aldı. 

KARARA İTİRAZ EDİLDİ 

Takipsizlik kararına itiraz eden ailelerin avukatları ise verilen karar ile hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdindeki yükümlülüklerine aykırı hareket ettiğini vurguladı. Müvekkillerinin, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altına alınan yaşam hakkının ihlaline yönelik etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün verilen karar ile ihlal edildiğini aktaran avukatlar, bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Dosyalarında takipsizlik kararı verilen ve bodrumlarda öldürülen 28 kişinin isimleri şöyle: Kenan Adıgüzel, Ekrem Sevilgen, Mehmet Benzer, Ahmet Zırığ, Nursel Dalmış, Yılmaz Geçim, Metin Karane, Tahir Akdoğan, Serdar Özbek, Hasan Tağ, Bişeng Kolanç, Şükrü Coşkun, Mehmet Emin Bayar, Mehmet Özkül, Muhammet Ata Kalaycı, Mesut Karşin, Derya Koç, Edip Arvaz, Abbas Gülbahçe, Erdal Kar, Hüseyin Kayaalp, İbahim Altunkaynak, Ferhat Özlüer, Mehmet Can, Murat Tunç, Aydın Güner, Eda Kutay ve Emrah Ortak. 

Geçtiğimiz aylarda birinci bodrumdaki Muharrem Erbek (18), ikinci bodrumdaki Yasemin Çıkmaz (17) ile üçüncü bodrumda Ramazan Biriman’ın (22) yakılarak öldürülmesine ilişkin yapılan suç duyurusuna da “Hukuka uygun” denilerek takipsizlik kararı verilmişti. (DİHABER)

{{300203}}
 

ÖNCEKİ HABER

Çiçek Sepeti ürünleri, Anneler Günü indirimiyle 444Çiçek'te

SONRAKİ HABER

Özgür Müftüoğlu üniversitesinden uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...