05 Mayıs 2017 09:23

‘Doğa birleştirdi’yi ‘doğu’ diye değiştirip dava açtılar

Zorlu Holding, Hayri Bökü'nün 'doğa bizi birleştirdi' cümlesini 'doğu' diye değiştirip dava açtı, Bökü yine Zorlu'nun zoruna gidecek sözler söyledi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Manisa Gördes'te nikel madenciliği yapan Zorlu Holdıng'in yaşam savunucusu Hayri Bökü hakkında konuşmasından dolayı açtığı dava görüldü. Yaşamı savunduğu sözler çarpıtılarak Zorlu Holding tarafından kendisine dava açılan Bökü, duruşma sonrası yine Zorlu’nun ‘zoruna’ gidecek şeyler söyledi: Bizim mücadelemiz yaşam mücadelesidir. Zorlu bizi korkutamaz. Zorlu Holding, Bökü hakkında bir konuşmasında kullandığı “Doğa bizi birleştirdi” cümlesini “Doğu bizi birleştirdi” diye değiştirerek dava açmıştı. 

Gördes’te nikel madenciliği yapan Zorlu Holding’in bir panelde madene karşı sözler söyleyen EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hayri Bökü hakkında açtığı davanın duruşması Soma’da yapıldı. 

‘İLK KURŞUN DERKEN PANEL KASTEDİLDİ’

Duruşmanın 8. celsesinde dinlenen EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Erhan İçöz, panelde konuşan Bökü’nün sözleri ile ilgili tanıklık yaptı. Gördes'teki nikel madeninin çevre ve sağlığa zararlı etkileri kaygısı ile yapılan toplantıda konuşan Bökü'nün panelin bu mücadelenin ilk adımı olacağını belirtmek için "ilk kurşun" ifadesini kullandığını aktaran İçöz, “Ayrıca madene karşı mücadelenin değişik siyasi görüşlerden yurttaşları birleştirdiğini belirtmek için de 'doğa bizi birleştirdi' dedi. Gerçekten de o günlerde önemli bir mücadele yürütüldü nikel madenine giden kazana karşı” diye konuştu. 

Bilirkişi raporunda Bökü’nün sözleri “Doğu bizi birleştirdi” diye deşifre edilirken, Bökü’nün avukatları rapora itiraz ederek yeni görüntülerle madenci şirketin verdiği görüntülerin karşılaştırılmasını talep etti. Duruşma 15 Haziran tarihine ertelendi. 

‘ZORLU BİZİ YILDIRAMAZ’

Duruşma çıkışında konuşmanın yapıldığı yer, içeriği, bağlamı ve kullanılan sözcükler ele alındığında tamamen dayanaksız kalan suçlamaların nikel madenine karşı verilen ekoloji mücadelesini baskı altına almak, sindirmek amaçlı olduğunu söyleyen Hayri Bökü, “Bizim mücadelemiz yaşam mücadelesidir. Doğanın, sağlıklı çevrenin korunması mücadelesidir. O yüzden Zorlu bizi korkutamaz. Zorlu’nun bu mücadeleyi bastırmaya kilosu yetmez” dedi. 

Mayıs 2013 tarihinde getirildiği Aliağa Limanından Gördes’teki nikel madenine götürülen halkın “cehennem kazanı” dediği 738 tonluk otoklav adlı dev sülfirik asit liçi tankının gidişine engel olabilmek o dönemde birçok eylem ve etkinlik yapılmıştı. Tankın geçeceği yol üzerindeki Soma’da, tam da Gezi Parkı direnişi günlerine denk gelen bir süreçte yöredeki birçok ekoloji örgütü bir araya gelerek tankın madene gidişinin nasıl engelleneceğine dair bir toplantı yapmışlardı. 

DOĞAYI  ‘DOĞU’ YAPIP SUÇ UYDURMUŞLAR

Hayri Bökü Soma'daki panelde yaptığı konuşma da “...Bugün sermayenin en gerici ittifakı olan Ak Partiye karşı doğa şunu söyledi; ‘Siz parça parça bugüne kadar kapitalizme karşı mücadeleyi yaptınız. Ama birleşemediniz. Birleşemediğiniz için kaybediyorsunuz. Ve savaş da yaklaşıyor. Bunlar sizi kıracaklar. Oradaki masum insanlara saldırarak sizi birbirinize kırdıracaklar” dedi hepimizi birleştirdi. Doğa bizi birleştirdi. Doğa olmasaydı kırılıyorduk. Bugün Taksim’deki mücadelenin özü budur” demişti. Şirket Bökü’nün bu sözlerindeki “Doğa” sözcüğünü “Doğu” diye çevirerek suç duyurusuna bu şekilde eklemişti. Yine Bökü’nün "Buradaki şeyden benim çıkarımım şu oldu; ilk kurşun önemlidir. Bizim ilk kurşunumuzu buradan kuvvetli atmamız lazım. Buradan bu kurşun kuvvetli atılmazsa ilk başta yenilgiyi alırız. Moral olarak çökeriz. O yüzden şu anki paneli çok anlamlı buluyorum" sözlerindeki “ilk kurşun” sözcüklerinde de "kin ve düşmanlığa tahrik" olduğunu ileri süren şirketin bu suç duyurusu sonrası dava açılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Metrobüs arızasıyla ilgili İETT'den açıklama 

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ozan Kaplanoğlu tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...