22 Mart 2017 07:40

Yaşamı savundu diye 'Zorlu' bedel istiyor

Manisa Gördes'te nikel madenciliği yapan Zorlu Holdıng'in yaşam savunucusu Hayri Bökü hakkında konuşmasından dolayı açtığı dava görüldü.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Gördes'te nikel madenciliği yapan Zorlu Holding'in, EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hayri Bökü hakkında açtığı davanın duruşması dün Soma'da gerçekleştirildi. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla açılan davanın İzmir'in içme suyuyla ve dolaylı olarak 22 Mart Dünya Su Günüyle ilgisi de vardı. 

Geçtiğimiz günlerde sülfürik asit tankerinin Akhisar Gördes yolu üzerinde, Dingiller Köyünün hemen çıkışında devrilmesi ve tarlalara sülfürik asit yayılması ile gündeme gelen Gördes yakınlarındaki nikel madeni aslında bölgede uzun zamandır tartışma konusu. 

Özellikle nikel madeninde liç yapmak için Çin'den getirtilen halkın "cehennem kazanı" adını taktığı 738 tonluk otoklav adlı tankın 2013 Mayıs ayının ortalarında Aliağa limanından Gördes'e gidene kadarki yolculuğu sırasında birçok eylem ve etkinlikler yapıldı. 

Bergama, Kınık, Soma güzergahından yaklaşık 167 kilometrelik yolu 2 ayı aşkın bir zamanda giden tankın geçtiği birçok yerde protesto gösterileri ve yaşam nöbetleri tutuldu. Yöredeki ekoloji mücadelesini canlandıran, Gezi eylemlerinin en etkili olduğu bir döneme denk gelen bu süreç içerisinde yapılan etkinliklerden birisi de Soma'da gerçekleştirildi. Soma Öğretmenevinde yapılan, cehennem kazanına karşı nasıl ortak tepki gösterileceği konusunun işlendiği, Soma, Turgutlu, Akhisar, İzmir, Bergama, Dikili gibi yakın çevredeki yerleşimlerden gelen yaşam savunucularının katıldığı toplantıda konuşanlardan birisi de EGEÇEP bileşenlerinden Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) yürütme kurulu üyesi Mesut Hayri Bökü idi. 

YAŞAMI SAVUNMAK ZORLU'NUN ZORUNA GİDİNCE

Aradan 2.5 yıl geçtikten sonra madenci şirket Zorlu Holding’in şikayeti üzerine Hayri Bökü'nün buradaki konuşması  hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" gerekçesiyle kamu davası açıldı. 

Soma Cumhuriyet Savcılığı iddianamesinde Bökü'nün konuşmasındaki kapitalizme karşı mücadelelerin birleştirilmesi ile ilgili görüşlerini de alarak “Ve savaşta yaklaşıyor, bunlar sizi kıracaklar. O yerdeki mahsun insanlara saldıracaklar, sizi birbirinize kırdıracaklar. Doğu bizi birleştirdi. Doğu olmasaydı kırılıyorduk. Bugün Taksim’deki mücadelenin özü budur. Bu anlamda bugün Gördes’teki mücadele buradaki insanların hepsinin mücadelesidir. Kaybedersek hepimiz kaybederiz. Tıpkı Taksim’deki mücadele gibi” sözlerinde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini ileri sürdü. Bökü'nün "doğa bizi birleştirdi" sözleri "doğu bizi birleştirdi" şeklinde yazılarak suçlamaya zemin hazırlanmak istenmişti. 

‘DAVA ZORLU'NUN UTANCI  BENİM ONURUM’

Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 7. duruşmasında sanık olarak hakimin karşısına çıkan Bökü, nikel madeninin yöre açısından yarattığı çevre sorunlarına dikkat çekerek Soma'daki toplantıda söylediği sözlerin ardında durduğunu belirtti. Bökü, "yaşamı, toprağı, suyu savunan bizlere bununla ilgili söylediğimiz sözler nedeniyle bu davanın açılmış olması bile utanç verici. Bu Zorlu Holdingin utancı benim ise çocuklarıma bırakacağım bir onur davasıdır. Zorlu davasından vazgeçip özür dilerse ancak onları affedebilirim" dedi. 

DOĞA MI DOĞU MU TARTIŞMASI?

Davada tanık olarak dinlenen toplantıyı bir gazeteci olarak izlediğini belirten Turgutlulu Metin Sert "cehennem kazanı"nın geçişi sürecinde Manisa ve yöresindeki kamuoyunun madenin zararları konusundaki endişeleri nedeniyle birçok eylem etkinlik gerçekleştirdiğini söyledi. Soma'daki toplantının bu yöndeki ilk toplantı olduğunu toplantıda konuşan Bökü'nün ilk kurşun sözleri ile toplantının ilerdeki eylemler açısından önemine dikkat çekmek istediğini aktaran Sert, Bökü'nün "doğu bizi birleştirdi" yönündeki sözleri söyleyip söylemediği ile ilgili soruya ise "Konunun doğu ile bir ilgisi yoktu. Toplantının konusu zaten doğa idi. Doğa bizi bir araya getirdi. Anlamında sözler söyledi" diye yanıt verdi. 

'İLK KURŞUN' MECAZİ ANLAMDA SÖYLENDİ

Duruşmada konuşan Akhisarlı Mustafa Özel de Hayri Bökü'nün konuşmasında yapılacak olan madencilik faaliyetinin çevreye, ağaca, suya, doğaya verebileceği zararları anlattığını aktardı. Özel, bölgede insanların çevresel olaylara ilişkin bilincinin çok fazla olmadığını belirterek Bökü'nün "ilk kurşun çok önemli" sözlerinin bu duyarlılığın artmasına dönük mecazi anlamda söylediğini dile getirdi. Turgutlu, Akhisar, Soma, İzmir ve Dikili'den yaşam savunucularının izlediği duruşma 4 Mayıs 2017 tarihine ertelendi. Bökü'nün konuşması ile ilgili video görüntüleri konusunda istenen bilirkişi raporunda bilirkişinin madenin çevresel sorunlara yol açıp açmayacağı ile ilgili ayrı bir bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği tespiti dikkat çekti. 

İZMİR'İN SUYU TEHLİKEDE

22 Mart Dünya Su Günü'nden 1 gün önce görülen duruşma dolaylı olarak bu günle de bağlantılıydı. 2025 yılına kadar İzmir'e yılda 60 milyon ton içme suyu sağlayacak olan Gördes Barajı'na komşu olan nikel madeninin faaliyetleri sürecinde suyu kirletebileceğine yönelik birçok bilimsel uyarı dikkate alınmıyor. 

 {{57997}}

ÖNCEKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Diri Ozanlar Derneği dergisi kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...