25 Aralık 2015 11:55

Yaşamı savunmak Zorlu’nun zoruna gitti

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Manisa Gördes’te işletilen Zorlu Holding’e ait nikel madeni ile ilgili yapılan bir toplantıda konuşan Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) üyesi Hayri Bökü’ye şirketin suç duyurusu üzerine “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla dava açıldı.

ZORLU HOLDİNG ALINMIŞ!

2013 Mayıs ayında getirildiği Aliağa limanından Gördes’teki nikel madenine doğru yol alan halkın “cehennem kazanı” dediği 738 tonluk otoklav adlı dev sülifirik asit liçi tankının gidişine engel olabilmek o dönemde birçok eylem ve etkinlik yapılmıştı. Bunlardan birisi de tankın geçeceği yol üzerindeki Soma’da oldu. Gezi Parkı direnişinin en etkili zamanlarına denk gelen günlerde Soma’da Manisa ve İzmir’den birçok ekoloji örgütü biraraya gelerek doğaya ve canlı yaşamına büyük zarar vereceği belirtilen tankın madene ulaşmasının nasıl engelleneceği ile ilgili görüş alışverişinde bulunmuşlardı. Soma Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan EGEÇEP bileşeni Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) yürütmesinden Hayri Bökü’nün yaptığı konuşma hakkında 2.5 yıl geçtikten sonra dava açıldı. Madenci Şirket Zorlu Holding’in şikayeti sonrası Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada Cumhuriyet Savcısı Adem Aktaş, Bökü’nün konuşmasında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle kamu davası açılmasını istedi.

BU SÖZLERDE KİN BULDULAR

Toplantıda Bökü’nün madene karşı verilen mücadelenin önemine dikkat çekerek bu mücadelenin kazanılması için neler yapılması gerektiği konusundaki görüşlerine yer veren savcılık iddianamesinde şu sözlerin suç olduğu ileri sürüldü; “Gördes’teki mücadele hepimizi ilgilendiren mücadele. Gördes kaybederse buradaki madenci kaybeder. Buradaki sağlık emekçileri kaybeder, burada çiftçi arkadaşlar kaybeder, yaşam kaybeder, hepimiz kaybederiz”. İddianameye Bökü’nün kapitalizme karşı mücadelelerin birleştirilmesi ile ilgili sözlerini de alan savcılık günümüzde yaşanan gelişmelerle de örtüşen şu sözlerinde de suç unsuru buldu; “Ve savaşta yaklaşıyor, bunlar sizi kıracaklar. O yerdeki mahsun insanlara saldıracaklar, sizi birbirinize kırdıracaklar. Doğu bizi birleştirdi. Doğu olmasaydı kırılıyorduk. Bugün Taksim’deki mücadelenin özü budur. Bu anlamda bugün Gördes’teki mücadele buradaki insanların hepsinin mücadelesidir. Kaybedersek hepimiz kaybederiz. Tıpkı Taksim’deki mücadele gibi.”

SAVCI MADENİN TANKINA SÖZ SÖYLETMEDİ

Bökü’nün bu sözleri Soma’dan geçmesi planlanan maden tankı için söylediğini, şirket görevlilerinin de bu ‘eylem’ nedeniyle kendisinden şikayetçi olduğunu belirten savcılık mahkemeden Bökü’nün “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu ile 1-3 yıl arasında hapisle cezalandırılmasını ve kamu haklarından men cezası verilmesini talep etti. Savcılıkta susma hakkını kullanan Bökü’ye yönelik iddiaları kabul eden Soma Asliye Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 29 Şubat 2016 tarihinde Turgutlu’da görülmesini kararlaştırdı.

KİRLETEN CEZALANDIRILMALI

EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Hülya Yılmaz; “Anlaşıldığı kadarıyla bileşenimiz TURÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hayri Bökü’nün sözleri Zorlu Holdingin zoruna gitmiş. Şirketin sülfirik asitle yaptığı madencilik nedeniyle yöredeki doğayı katlettiği, suları kirlettiği, binlerce ağacın kesildiğini biliyoruz. EGEÇEP olarak sonuna kadar arkadaşımız Hayri Bökü’nün yanındayız. Yaşamı savunanlar değil kirletenler cezalandırılmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lüler: Yaşananlar din tacirlerinin provokasyonu

SONRAKİ HABER

'İzmir ve Manisa’nın geleceği tehlikede'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...