04 Mayıs 2017 05:47

Star Wars'un 4 tarihsel referansı

4 Mayıs Dünya Star Wars Günü'nde, Star Wars filmlerini şekillendiren 4 tarihsel referansı derledik.

Paylaş

Star Wars serisi hayranlarınca yaratılan ‘Dünya Star Wars Günü’ kutlanıyor.

Neden 4 Mayıs Dünya Star Wars Günü?

Çünkü serinin en meşhur sloganlarından “May the force be with you(Güç seninle olsun)” ile “May the 4th be with you(4 Mayıs seninle olsun) arasında eğlenceli bir fonetik uyum var.

Tamamen serinin takipçileri tarafından icat edilen bu günde seriye dair 4 politik referansı hatırlatalım:

1-VİETNAM SAVAŞI

Star Wars fikri, George Lucas’ın aklında dönemin meşhur çizgi romanı Flash Gordon’dan ilhamla doğdu. Ancak Vietnam savaşı sonrası ABD’de savaş karşıtı atmosfer çok güçlüydü ve bu, Star Wars’ın şekillenmesinde de rol oynadı.
George Lucas, 1973’te henüz bir proje olan seriye dair değerlendirmesinde “Dev, teknolojik bir imparatorluğa karşı bir grup özgürlük savaşçısının mücadelesi” demişti.
Filmdeki “İmparatorluk” dönemin ABD’sini, “özgürlük savaşçıları” ise isyancıları temsil ediyordu. 2005’te Yaratıcısı George Lucas’ın da açıkladığı gibi “İlk Star Wars gerçekten de Vietnam savaşıyla alakalıydı.”

2-VİETKONG - EWOK’LAR

İlk üçlemenin 3. filmi “Return of the Jedi”da isyancılara yardım eden, avcı-toplayıcı, ufak tefek orman halkı Ewok’ların Viet-Kong’u simgelediği George Lucas tarafından açıklanmıştır. Teknolojik açıdan geri Ewok’ların İmparatorluk güçlerini alt etmesi açık bir göndermeydi. Aynı zamanda Ewok’ların adını Amerikan yerli kabilesi Miwok’lardan alması da...

3-ÜZERİNDE GÜNEŞ BATMAYAN İMPARATORLUK - GALACTIC TRADE FEDERATION

The Phantom Menace’ta hedefteki “İmparatorluk” Britanya idi. Üzerinde güneş batmayan imparatorluğun meşhur “East India Company”si, “Galactic Trade Federation”da cisimleşmişti. Hedefte emperyalistleşen kapitalizm ve onun yarattığı haksızlıklar da vardı.

4-AFGANİSTAN/IRAK İŞGALLERİ VE GEORGE BUSH

İkinci üçleme ABD’nin Afganistan ve Irak işgaline denk geldi. George Lucas’ın da dediği gibi esasında serideki göndermelerin George W. Bush ve politikalarıyla ilgisi yoktu çünkü senaryolar yazıldığında ortada ne işgal vardı ne de savaş ama Yapımcı Rick McCallum’u alıntılarsak “Aman Tanrım. Yaşananlar bizi kahin gibi gösterdi.”

2005 yapımı ‘Revenge of the Sith’te Anakin Skywalker’ın “Ya benimlesin ya da düşmansın” sözü, Bush’un “Teröre karşı savaş”ta kullandığı “Ya bizdensiniz ya terörist”e denk düşerken Galaksi Senatosu’nun Senatör Palpatin’e verdiği geniş yetkiler sonrası Senatör Padme Amidala’nın “Özgürlük işte böyle ölür: gürültülü alkışlarla” sözü de anlamlı!

Haberde Evrensel Pazar'da yayımlanan Tarihsel referanslarıyla Star Wars: 'Zulme direniş meşrudur' yazısından yararlanılmıştır.

ÖNCEKİ HABER

8'inci Nota Sanat Merkezi: KHK’lere inat sanata devam

SONRAKİ HABER

'KHK'yle kapatılan medya grupları yandaşa satıldı' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...