22 Nisan 2017 11:09

Kazım Kızıl’ın avukatı: Keyfi ve orantısız bir uygulama

İzmir'de tutuklanan Belgeselci Kazım Kızıl'ın avukatı: Keyfi ve orantısız bir uygulama.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Kamera Sokak kolektifi kurucularından, “Ölmez Ağaç Yırca” belgeseli başta olmak üzere insan hakları temelli belgesel videoları ile tanınan Kazım Kızıl tutuklandı.

Kızıl, 17 Nisan Pazartesi günü Bornova Küçükpark Meydanı’nda YSK’nin referanduma dair kararını protesto etmek için toplanan üniversite öğrencilerinin “Hayır Biz Kazandık” eyleminde haber takibi yaptığı sırada polis tarafından darbedilerek gözaltına alınmıştı. Eylemcilerin darbedilerek gözaltına alındığı sırada polis basın mensuplarının görüntü çekmesine izin vermemişti.

Kazım Kızıl’ın avukatlarından Dinçer Çalım, Kazım Kızıl’ın 2911 sayılı Yasa’ya (Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu) muhalefet etmekten ve ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ tutuklanmaya sevk edildiğini hatırlattı. Avukat Çalım, Kızıl’a savcılık soruşturmasında ise

yeni bir suçlama yöneltildiğini ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” maddesinden sorular sorulduğunu söyledi.

Çalım yaşanan hukuksuzluğu ise şöyle anlattı: “Bu dosyada 19 şüpheli vardı. Savcı ifade verenlerin ifadesini bir daha almadı. Kazım karakol aşamasında ifade vermişti, Savcı ‘yanlışlıkla’ onu da “Cumhurbaşkanına hakaretten” sevk etmiş. Zaten dosyayı incelemiyorlar herkesi tutuklanmaya sevk ediyorlar.”

‘GEZİ GİBİ BÜYÜK OLAYLAR BEKLENİYOR’

Çalım, tutuklamalarda gezi direnişi korkusunun ise belirleyici olduğuna dikkat çekti:

“Kazım ile ilgili dosyada ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiğine dair ne bir tweet, ne de başka bir şey var, iddia da yok. Sadece savcılığın sevk yazısı var. Bir adli hata ile karşı karşıyayız. Ama kasten işlenmiş bir adli hata olma ihtimali de var. Çünkü burada tutuklanan herkes ‘Eylem yoğunluğu’ iddiasıyla tutuklanmış durumda. Bize soruşturma sırasında hem hakim hem de savcının söylediği şey şu: Gezi gibi büyük olaylar bekleniyor. Bunlar da bu işleri fitilleyeceğini düşündüğümüz insanlar.”

‘KEYFİ, AYARSIZ, ORANTISIZ BİR UYGULAMA’

Dosyada toplam 19 kişi olduğunu hatırlatan Çalım, “Cumhurbaşkanına hakaret”ten sevk edilen 9 kişi var, Kazım yok mesela onların içerisinde. Kazım 10’uncu kişi oluyor. 9 kişiden bir kısmı serbest bırakıldı. Yani aynı eylemden aynı gün gözaltına alınan insanlara iki farklı uygulama oldu. Slogan atanların bir kısmı serbest bırakıldı, bir kısmı tutuklandı. Bunun tek nedeni geçmişte soruşturma olup olmadığı iddiası. Sadece hakime verilen sözlü bilgi üzerine hakim, bu kişileri tutuklamış oldu. Son derece keyfi, ayarsız ve orantısız bir uygulama ile karşı karşıyayız” dedi.

DOSTLARI AÇIKLAMA YAPTI

Kamera Sokak Kolektifi de Kazım Kızıl'ın tutuklanması üzerine açıklama yaptı: "Dostumuz, yoldaşımız, meslektaşımız Kazım Kızıl, her direnişe ,eyleme, toplumsal harekete kamerasıyla katılmış, orada olmayanların gözü kulağı olmuştur. Çektiği videolar ile gerçeği en naif ve etkili şekliyle göstermiştir. ‘'Ölmez Ağaç' belgeseli ile direnen Yırca halkının sesini duyurmakla kalmamış verilen mücadelenin de bir parçası olmuştur. Kazım her daim insanın, ağacın, çiçeğin, kedinin, kuşun, hayatın tarafı olmuştur ve bu sebeple dün 'Cumhurbaşkanına hakaret' gerekçesiyle tutuklanmıştır. Bizler de buradan Kazım’ın tarafında olduğumuzu belirtiyoruz. Tüm baskılara rağmen bu ülkenin gerçeklerini belgelemeye devam edeceğiz. #KazımKızılYalnızDeğildir"

ÖNCEKİ HABER

Kürt gazeteciler: Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyiz

SONRAKİ HABER

Metin Feyzioğlu: YSK'nın görevi kanun yazmak değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...