20 Nisan 2017 19:02

Ek puanın kaldırılmasını bir de meslek liselilere sor!

Yeni uygulama ile sınavla girenlerin avantajı artarken meslek liseli için üniversite hayal oluyor.

Paylaş

Meslek Lisesi’nden bir grup öğrenci

Kayseri

 

Meslek liselilerin, yüksekokullara sınavsız geçiş avantajı sona eriyor. Yeni uygulama ile sınavla girenlerin avantajı artarken meslek liseli için üniversite hayal oluyor. Karar Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, tarafından “Meslek lisesi mezunlarının meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkının kaldırdık. Her şey üniversite değil, hedefimiz sektörlerin arzuladığı iş gücünü oluşturmak” şeklinde açıklandı. Meslek lisenin geleceğinin üniversite değil fabrika olduğunu vurguladı.  

Araştırmalara göre şimdiye kadar meslek lisesi mezunlarının yüzde elli dördü yüksekokul ve üniversiteyi tercih etti. Biz konuyu asıl muhataplarına, meslek liselilere sorduk. Kayseri’nin en iyi meslek lisesi olarak gösterilen Arif Molu öğrencisi Kutay’a kararı nasıl değerlendirdiğini sorduk.

 

‘EĞİTİMİN KALİTESİZLİĞİ SONUCU DURUM BU’

Kutay “Bu konu çok tartışılıyor farklı düşünceler var. Ama kararı onaylamayanlar ağırlıkta” diyerek söze giriyor. Eğer söylenildiği gibi sadece barajı geçme şartı ile olacaksa problem olmadığını söylüyor. MYO’daki akademisyenlerin öğrencilerin akademik birikiminin çok zayıf olduğu şikâyetinden yola çıkıldığını ancak bu durumun öğrencilerin hatası olmadığını ders ağırlıklarının ve eğitim kalitesinin öğrencileri bu duruma getirdiğini söylüyor. 

Meslek liselerinde kültür fizik ve akademik derslere ağırlık vermeyen sistem bizi birikimsiz sayıp üniversite hakkımızı elimizden alıyor diyen Kutay, “Bizi fabrikalara ucuz iş gücü olmaya doğru sermayedarların hizmetine sunuyor.” Diğer yandan kendi sınıfında da çevresinde de çarpma işlemi dahi yapamayan arkadaşları olduğundan şikayet eden Kutay meslek liselileri bu durumun peşini bırakmamaya üniversite hakkını geri almaya davet ederken kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirtiyor.

 

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI İÇİN 1 MAYIS’A!

Kararı nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Kaan ise “Meslek liseliler olarak belki de tek avantajımız da elimizden alındı. Belki de birçoğumuzun planları bozuldu” dedi ve “Elinizde fabrikadan başka alternatif kalmıyor üniversite ve kendimizi geliştirme isteğimize taş konuyor” diye ekledi. “MEB yetkilisinin söylediği gibi tamamen piyasanın ihtiyacı düşünülmüş, meslek liseliye de ne olursa olsun denmiş. Ama mücadele etmekten başka çare kalmıyor” dedi.

Süreç böyle olurken, meslek liselilerin ‘kaderini’ eline almaya çalışanlara karşı, meslek liselilerinde sözünü söyleyebileceği birlik, mücadele, dayanışma günü 1 Mayıs’ta buluşalım. Tüm Türkiye’de meslek liseliler olarak, ‘Sınavsız Geçiş Hakkımızı İstiyoruz!’ demek üzere!

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a her lise kendi özgün talepleri ile damga vurmalı!

SONRAKİ HABER

Meslek liseli bu oyunu bozar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...