İstanbul'da Newroz alanından 'Hayır' mesajı

İstanbul’da Newroz 'Mutlaka Kazanacağız' şiarıyla Kartal Meydanı’nda kutlandı. Newroz alanında hayır bayrakları sallandı.

21 Mart 2017 07:32
Paylaş

Cansu PİŞKİN
Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Newroz kutlamaları "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Kartal Meydanı'nda gerçekleşti. Kutlamaların yapılacağı alana gelen halk polis engellemesiyle karşılaştı. 6 kişi slogan attığı için gözaltına alındı.

Newroz kutlamalarının yapılacağı alanda polisin yanı sıra 400 HDP'li de güvenlikten sorumluydu. Alanda asılan pankartlarda 16 Nisan'daki başkanlık referandumuna da gönderme yapıldı. Pankartlarda, "Başkansız, savaşsız, OHAL'siz, tecavüzsüz demokratik cumhuriyet", "Bağımlı mahkeme mi olur", "Güdümlü Meclis mi olur", "Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak", "Ülke fermanla mı yönetilir" ifadeleri kullanıldı. Kutlamaya katılanlar ellerinde "Hayır" yazılı bayraklar taşıdı. Newroz kutlamasına HDK, EMEP, ESP, SYKP, Sosyalist Dayanışma Partisi, Devrimci Parti, DİSK, KESK, Demokrasi için Birlik, Demokratik Alevi Dernekleri gibi birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra 10 Ekim Şehitleri Aileleri, Suruç Şehitleri Aileleri de katıldı.

İstanbul'daki Newroz kutlamalarına Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden de katılım oldu.  

  • 6 kişi slogan attığı için gözaltına alındı

'DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ, MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

Program HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın HDP grup toplantısında yaptığı konuşmanın dinletilmesiyle başladı. Demirtaş'ın konuşmasının dinletilmesinim ardından alanı dolduran kitle "Selahattin Başkan onurumuzdur" sloganı attı. Program sanatçı Özlem Gerçek ve Agit Işık'ın şarkılarıyla devam etti. Daha sonra selamlama için 10 Ekim ve Suruç saldırılarında hayatını kaybedenlerin anneleri, HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Sezai Temelli, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Mustafa Avcı, Esengül Demir, SYKP Eş Başkanı Ahmet Kaya, EMEP GYK Üyesi Metin İlgün, Yeşil Sol Parti'den Nurettin Kargı sahneye çıktı.

HDP'nin tutuklu Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın ortak mektuplarını İstanbul HDP il Eş Başkanı Esengül Demir okudu. Mektupta şu ifadelere yer verildi: "Baskılara ve yasaklara rağmen Newroz ateşi coşkuyla yanıyor. Zindanda rehin tutulan binlerce HDP'li yoldaş adına demokratik, siyaset ve özgürlük anlayışından asla vazgeçmeden barış mücadelesini sürdürecek, diz çökmeyeceğiz, halkımızın onurunu koruyacak ve mutlaka kazanacağız. Newroz'u direnişin adı olarak tarihe yazdıran şehitlerimizi saygıyla anıyor Newroz'unuzu kutluyoruz. Newroz piroz be!"

'TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Mektubun okunmasının ardından Newroz ateşini yakmak üzere Barış Anneleri, İstanbul İl Eş Başkanları Esengül Demir ve Mustafa Avcı, Garo Paylan ve Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı. Newroz ateşinin yanmasının ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanı Mustafa Avcı konuşmasını Kürtçe yaptı.

Avcı'nın ardından HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sevtap Akdağ konuştu. Akdağ konuşmasında, "İş cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin üstünüm örtüldüğü dönemden geçiyoruz. Anayasa değişimine "Hayır" diyenlerin hain ilan edilerek gözaltına alındığı günlerden geçiyoruz. 3'üncü büyük partinin eş başkanlarının vekillerinin tutuklandığı günlerden geçiyoruz. Bütün bu zulüm karşısında emek, barış ve demokrasi güçleri susturulamayacaktır. Teslim olmayacağız, biz kazanacağız" dedi.

'16 NİSAN'DA HAYIRLARLA GİDECEKLER'

Baskılara ve engellemelere karşı alanlara çıkıldığını söyleyen HDP MYK Üyesi Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli ise konuşmasına, Türkiye'nin dört bir yanında kutlamalara katılanları selamlayarak başladı. Temelli konuşmasına şöyle devam etti: "Kürt halkı sandığa girmeyecek boykot edecek diyorlar. Sevgili Selahattin başkan burda olsa derdi ki, 'Ey şapşikler sandığa da gidecek, hayır da diyeceğiz'. Mutlaka kazanacağız. Dolmabahçe mutabakatı tüm halklara eşit yurttaşlık temelinde nasıl anayasa yapabiliriz formülüydü. Buna karşı 18 maddelik halkları görmeyen, içinde kadın ve emekçi olmayan, tekçi zihniyetin olduğu bir taslak var. Eşit yurttaşlık temelinde anayasa istiyor ve bu yüzden hayır diyoruz. O yüzden bu Newroz hayır'lara vesile oluyor." Temelli konuşmasının sonunda herkesi 'Hayır'ı örgütlemeye çağırdı.

Son olarak konuşmasını yapmak için HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı. Anayasa referandumuna ilişkin konuşan Kerestecioğlu, "Yeni anayasa diyorlar biz buna anayasa demeye utanıyoruz. Bu anyasada Cizre, Sur, Taybet Ana, kadınlar, emekçiler, halklar yok. Hayatımızda birçok şeye hayır demenin zor olduğunu biliyoruz ama bütün bunlara hayır diyoruz. Newroz diriliştir. Bu diriliş adım adım başlıyor, baharı engelleyemeyeceklerini biliyoruz. Halkımız her yerde Türkiye'nin her yerinde sokaklarda. Amed'de Orhan Doğan'ın büstünü yıkanlar hayatlarımızdaki yerini yıkamazlar. Baharı engelleyemeyecekler. Barışı durdurmak isteseler de asla engel olamayacaklar ve 16 Nisan'da hayırlarla gidecekler. Ve o gün mücadelemizin yeni başlangıçlarından biri olacak" diye konuştu.

İstanbul'da Newroz kutlamaları Veysel Ciwan'ın şarkılarıyla son buldu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mersin’de Newroz engellere rağmen coşkuyla kutlandı

SONRAKİ HABER

Yem olarak ithal edilen GDO’lu ürünler izlenebilir olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa