13 Mart 2017 01:14

Ölen madencileri görmedi, kârının düşmesinden yakındı

Şirvan’da maden katliamında ölen 16 işçiden, sorumlu firma Park Elektrik'in faaliyet raporunda bahsedilmedi. Katliam, raporda 'heyelan' olarak geçti.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Şirvan’da 16 madencinin yaşamını yitirdiği katliamdan sonra faaliyetlerini durduran Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik şirketi, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP)  2016 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Raporda, Şirvan madeninde 17 Kasım 2016 tarihinde ölen 16 işçiden bahsedilmedi. Katliam, raporda sadece “heyelan” olarak yer aldı. Şirket, madencilerin öldüğü olayı “Heyelanın ardından üretimin tamamen durması, şirketin satış ve karlılık rakamlarında ciddi etki yarattı. Şirketin başta esas faaliyet kârlılığı olmak üzere tüm kâr marjlarını olumsuz etkiledi” diye açıkladı.  

Şirket, katliamda ölen işçiler için yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında yaptığı 4 milyon 437 bin 652 liralık harcamayı “ek maliyet” olarak açıklarken şu ifadeleri kullandı: 2016 yıl sonu itibariyle Şirket, 15 milyon 412 bin 471 lira çalışmayan kısım giderine ek olarak 4 milyon 437 bin 652 lira tutarında arama-kurtarma giderleri ile 5 milyon 769 bin 128 lira tutarındaki açık işletmenin kapanmasından doğan dekapaj giderlerini esas faaliyetlerden diğer giderler kaleminde kayıt altına almıştır.

İŞTEN ATMALAR RAPORDA

Şirket raporunda, Madenköy tesisinde çalışan 295 işçiden, 216’sının işine 31 Mart 2017 tarihi itibariyle son verme kararı aldığını bildirirken bu durumu şöyle açıkladı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün 13 Aralık 2016 tarihinde tarafımıza iletilen yazısı, Şirketimiz tarafından madenle ilgili olarak uzman kişi ve kurumlara yeni bir projenin hazırlatılması ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne değerlendirilmek üzere sunulması gerekliliği şeklindedir. Yönetim kurulumuz 26 Aralık 2016 tarihinde toplanarak süreci değerlendirmiş ve proje hazırlanması ve projenin Bakanlık tarafından kabulünün ne kadar süre alacağının bilinmemesi nedeniyle; taşeron firmalarla sözleşmeler iptal edilmiş, açık ocakta çalışan işçilerin iş akitleri feshedilmiştir.

CENGİZ’E Mİ GİDECEK?

Şirketin, madeni Cengiz Holding’e devredeceği iddia edilirken şirketin raporundaki açıklamalar bu iddiaları kuvvetlendirecek nitelikte: Siirt Madenköy bakır madeninde yaşanan heyelanı takiben coğrafi koşullar nedeniyle kısa vadede açık ocakta tekrar üretime başlanmasının maliyetler ve idari süreç açısından belirsizliği ve dalgalanan global bakır fiyatlarının karlılık üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle bakır üretim faaliyetinin değerlendirilmesi/piyasa koşullarında satışı/kiralanması dahil olmak üzere çeşitli olasılıkların gözden geçirilmesine; diğer yandan ilişkili taraflardan ve/veya üçüncü kişilerden varlık alımı/kiralanması/iştirak edilmesi gibi seçeneklerle yeni faaliyet alanlarına yatırım yapılması konusunda gerekirse esas sözleşme değişikliğini de içerecek şekilde işlem yapılması için gerekli süreçlerin başlatılmasına ve konunun bu haliyle yapılacak ilk genel kurul toplantısında katılımcıların bilgisine sunularak karara bağlanmasına yönelik bir karar alarak kamuoyu ile paylaşmıştır.

ÖNCEKİ HABER

'14 yıldır tazminatları ödemedi, bir de fedakarlık istiyor'

SONRAKİ HABER

‘İktidar yetkililerinin kaçının ağzından çiftçi çıktı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...