08 Mart 2017 15:21

'Dilek Doğan davasında delilleri yok sayan mütaala verildi'

Dilek Doğan'ın ailesinin avukatı Oya Aslan: Dosyadaki deliller yok sayılarak gerçekle ilgisi olmayan, sanıkları koruyan bir mütalaa verildi.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

İstanbul Sarıyer’de 18 Ekim 2015’te gerçekleştirilen ev baskınında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Dilek Doğan davasında savcı, 26.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan polis Y.M. hakkında sadece 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcının mütalaasını Evrensel’e değerlendiren Doğan ailesinin avukatı Oya Aslan, “İndirim uygulanırsa ceza miktarı daha da düşecek. Hükmün açıklanması geri bırakılabilir ya da para cezası verilebilir. Sonuç olarak sanığın hapis yatmasını engelleyecek bir sınır içerisinde. Dilek Doğan ‘galoş giyin’ sözünün bedelini ölümle ödedi. Bunun Türkiye yargı sistemi içerisinde bir karşılığı yok” dedi. 

Dilek Doğan’ın ölümüyle ilgili açılan davanın 7. duruşması izleyicilere ve basına kapalı gerçekleşti. Polis Y.M. duruşmaya katılmadı. Hakkında hiç tutuklama kararı verilmeyen Y.M, sadece ilk duruşmaya katıldı. 17 Mart' ertelenen duruşmada savcının sanık polis için sadece 6 yıl ceza istemesi Doğan ailesi ve avukatları tarafından tepkiyle karşılandı. 

‘HAPİS YATIRMAYACAK CEZA İSTEDİ’

Doğan ailesi avukatlarından Oya Aslan, savcının polisin hapis yatmayacağı bir üst sınırdan ceza istediğini söyledi. Polisin sanık olduğu davalarda yargının hep aynı tutumu sergilediğini söyleyen Aslan, Dilek Doğan davasında daha soruşturma aşamasından itibaren bir dizi engellemelerle karşılaştıklarına dikkat çekerek, yaşananları şöyle anlattı: “Deliller gizlendi. Sanık korundu. Soruşturma aşamasında gizlilik kararı vardı. O yüzden ne işlem yapıldığını göremedik. O aşamada delilleri toplayan emniyet delilleri yok etmeye çalıştı.” 

Dilek Doğan davasında hem vicdani hem hukuki hem de bilimsel olarak sanığın “kasten öldürme” suçundan ceza alması gerektiğini ispatlamaya çalıştıklarını anlatan Aslan, “Buna rağmen dosyadaki bütün deliller yok sayılarak gerçekle hiç ilgisi olmayan, tamamen sanıkları koruyan bir mütalaa verildi. Burada ne hukuk var. Ne de insanların kabul edebileceği bir nitelendirme var” dedi. Mahkemeden mütalaaya uygun karar çıksa bile dosyanın kendileri için kapanmayacağının altını çizen Aslan, “Mahkemenin verdiği kararla adalet mücadelemiz akamete uğramaz” diye ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen kadınlar 8 Mart’ı direniş alanında kutladı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu. Gabriel’i Türkiye’de ağırlayacağız 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa