28 Şubat 2017 08:46

Avrupa’daki öğretmen sendikalarından dayanışma ziyareti

Eğitim Enternasyonali ve ETUCE’ye üye sendikalardan oluşan heyet, ihraç edilen ve açığa alınan Eğitim Sen üyeleriyle dayanışma için Türkiye’ye geldi. 2 gün boyunca çeşitli ziyaretlerde bulunan heyetin randevu talebi bu yıl da hükümet tarafından yanıtsız kaldı. ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken, OHAL’deki sert tedbirlerin mahkemelere götürülememesinin emekçileri ve ailelerini olumsuz etkilediğini belirterek, ihraç edilen eğitim emekçilerine destek için fon oluşturacaklarını açıkladı.

Akademisyen ve öğretmenlerle dayanışmak için Türkiye’ye gelen Eğitim Enternasyonali ve ETUCE, basın toplantısı düzenledi. Kendi bünyelerindeki Eğitim Sen’in genel merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’e dayanıkarak 15 KHK çıkarıldığını söyledi. Eğitim Sen ve KESK’in hiçbir ilgisi olmamasına rağmen hedef tahtasına konulduğunu dile getiren Karaca, “1789 üyemiz ihraç edildi” dedi. İhraç edilenler arasında Eğitim Sen Genel Sekreteri Mesut Fırat ve birçok şube başkanı ve yöneticisinin de bulunduğuna dikkat çeken Karaca, yaşanan süreci Eğitim Enternasyonali ile paylaştıklarını ve 10 ülkeden 22 eğitim sendikası temcilcisinin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Avrupalı meslektaşlarının kendi ülkelerine gittiklerinde AKP’nin ülkeyi faşizan bir noktaya çevirmesine dair gözlemlerini anlatacaklarını dile getiren Karaca, bu dayanışmanın kendilerini daha da güçlendirdiğini ifade etti.

HÜKÜMETE EĞİTİM HAKKI HATIRLATMASI

Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE) Başkanı Christine Blower, bir yıl önce barış bildirisi imzacısı akademisyenlerin üniversitelerden atılmasına karşı Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Bugün ise şartların daha kötü olduğunu belirten Blower, Avrupa’daki 11 milyon öğretmen adına burada bulunduklarına dikkat çekti. Blower, “Dayanışma için her zaman burada olacağız. Eğitimin açık, laik ve herkese ulaştırılabilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğitim Sen’e bu saldırılar oldukça böyle bir eğitimin olamayacağını biliyoruz. Türkiye’nin ilerici insanlarının yanındayız ve hükümete uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüklerini hatırlatmak istiyoruz. Bunlardan bazıları çocuk hakları çerçevesindeki eğitim hakkı ve çocukların kendi anadilinde eğitim hakkıdır” dedi.

HÜKÜMET GÖRÜŞMÜYOR

ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken da Türkiye’de iki gün boyunca gerçekleştirdikleri ziyaretleri aktardı. Çeşitli elçilikler, UNICEF ve ILO gibi kurumlarla temaslarda bulunduklarını belirten Flocken, İçişleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise randevu taleplerine uzun süredir yanıt vermediğini vurguladı. Eğitim Sen üyeleri ve ihraç edilenlerin maddi ve moral anlamında endişe içerisinde olduğunu ifade eden Flocken, “OHAL’deki sert tedbirlerin mahkemelere götürülememesi emekçileri ve ailelerini olumsuz etkilemektedir. Dayanışmamızı göstermek üzere enternasyonal ve ETUCE olarak bir fon oluşturarak Türkiye’de ihraç edilen eğitim emekçilerine yardımda bulunacağız. OHAL ve KHK’lara ilişkin bir rapor hazırlayacağız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et