23 Şubat 2017 11:01

Eğitimcilere grev cezası

Barış talebiyle bir günlük iş bırakma eylemine katılan eğitim emekçilerine 1/30 oranında maaş kesintisi cezası verildi.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Eğitim Sen’in 29 Aralık 2015’te barış talebiyle yaptığı bir günlük iş bırakma eylemine katılan eğitim emekçileri hakkında açılan soruşturmalardan bir kısmı sonuçlandı. İstanbul’da Esenyurt, Başakşehir, Eyüp ve Esenler ilçelerinde görev yapan öğretmenlere 1/30 oranında maaş kesim cezası ve 1 yıl süreyle kademe ilerlemesi cezası verildi.

Bölge illerinde yaşanan çatışmalara ve sokağa çıkma yasaklarına karşı 29 Aralık 2015 tarihinde KESK, DİSK ve TMMOB öncülüğünde, “Savaşa karşı barışı savunacağız” sloganı ile iş bırakma eylemi yapılmış, Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri de sendikalarının çağrısına uyarak 1 günlük iş bırakmıştı. Greve katılan öğretmenler hakkında açılan soruşturmalar sonuçlanmaya başladı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı müfettişlerin yürüttüğü soruşturma kapsamında öğretmenlere ceza verildi. Söz konusu grevin “... hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar...” ifadeleri yer alan 657 Sayılı Devlet Memurları kanunun hükümleriyle bağdaşmadığı belirtilerek, eğitim emekçilerine 1 yıl süreyle kademe ilerlemesi cezası, 1/30 oranında maaş kesim cezası, kınama ve uyarı cezaları verildi.

‘HUKUKİ YOLLARLA İPTAL ETTİRECEĞİZ’

İstanbul’da sendikal eylemlere ceza yağdığını ifade eden Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev şunları söyledi: “Sendikal mücadele tarihinde birçok kazanım almış, yasalar çerçevesinde kurulmuş sendikalar, yapmış olduğu eylemlerden dolayı cezalandırılamaz. Daha önceki yapmış olduğumuz grev ve iş bırakma eylemlerinde de uyarı, kınama, maaş kesim cezaları verildi ancak iç hukukta ve uluslararası hukuktan geri döndü. Bu kararı doğru bulmuyoruz. Sendikal eylemler yasal güvence altında olmasına rağmen cezalandırılması doğru değil. Bu cezalar da mahkemelerden dönecektir.”

Daha önce Soma katliamıyla ilgili yaptıkları 1 günlük grev dolayısıyla Bağcılar’daki üyelerinin cezalandırıldığını belirten Özev, “Dava açtık, Hükümet bize 170 bin lira ceza ödedi. Mahkeme masraflarını avukat ücretlerini sendikamıza ödüyor. Devlet ekonomik olarak da kayba uğratılıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fırat Kalkanı güçleri: El Bab'ın merkezi kontrolümüzde

SONRAKİ HABER

Hak-Par da ‘Hayır’ dedi: Tek adam rejimi yaratılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...