21 Şubat 2017 09:03

Darbeye karşı duran işçiler kayyım tarafından atıldı

Orkide Yağ'da kayyım tarafından kapı önüne konan işçiler tepkili: 15 Temmuz gecesi sokaktaydık. Paralele karşı atanan kayyım bizi mağdur etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Öz Gıda İş'e üye oldukları gerekçesiyle kayyım tarafından işten çıkarılan direnişteki Orkide Yağ işçileri Evrensel'e konuşarak "15 Temmuz gecesi sokaklarda darbeye karşı durduk, yine de kayyım tarafından işten çıkarıldık. Paralel yapıya karşı atanan kayyım darbeye karşı çıkan biz işçileri mağdur etti" dedi.

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından başlatılan 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorto Fonu tarafından el konulan Küçükbay Şirketler Grubuna ait, Orkide Çiçek Yapı fabrikasını yöneten kayyım 11 işçiyi üretimdeki düşüşü gerekçe göstererek geçtiğimiz Cuma günü işten çıkardı.

İşten çıkarılan işçilerin tamamı, fabrikada bir süredir örgütlenme çalışması yürüten Hak İş'e bağlı Öz Gıda İş sendikasına üyeyken, hem işçiler, hem de sendika işten çıkarılmaları hukuki bulmayarak fabrika önünde dün direniş başlattı. Fabrika önünde bir araya gelen işçiler, kayyımı Anayasa'daki örgütlenme hakkına saygı duymaya çağırdı.  

'KAYYIM ŞAŞIRMA, SABRIMIZI TAŞIRMA'

İşçiler, fabrika önünde sık sık 'Kayyım şaşırma, sabrımızı taşırma', 'Zafer direnen emekçinin olacak', 'Gemileri yaktık, geri dönüş yok' ve 'Kavga bitmedi daha yeni başlıyor' sloganlarını atarken, 'Tankın altına yattık işimizden atıldık', 'İşçiler içeri FETÖ'cüler dışarı' ve 'İşçilerin dendi FETÖ'cüleri yenecek' dövizlerini taşıdı.

7 yıldır fabrikanın sevkiyat bölümünde çalışan Serkan Yaman, 3 aydır fabrikada örgütlenme çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek "Kayyım ilk geldiğinde herkes bir rahatladı. 'İçeride baskı olmayacak. Yetkili biziz. Bir sıkıntı olursa bize gelin' dendi ama sendikalı işçilere baskılar oldu. İşten çıkarmalar oldu, sendika araya girince beni geri aldılar. Ondan sonra bir rahatlama oldu ta ki iş kolu tespitine itirazımız kesinleşene kadar. Daha önce farklı iş kollarında gözüküyorduk, sendikanın itirazı ile gıdaya geçirildik. İlan, Resmi Gazete'de 17 Şubat'ta yayınlandıktan sonra bizi işten çıkardılar. Üstelik, 2 gün öncesinde kayyım bize yaptığı konuşmada üretimi artaracaklarını, yeni işçi alacaklarını söyledi" dedi.

Örgütlenme süreci ile birlikte işçiler arasındaki korkunun da kırılmaya başladığını aktaran Yaman şunları söyledi: "Biz işten atıldığımız halde üyelikler arttı. 15 Temmuz'da birçoğumuz sokakta, darbeye karşı durduk. Buna rağmen işimizden olduk. Kayyım bu hatasından bir an önce dönsün. İşçi çıkarmanın gerekçesinin sendika olmadığını söylüyorlar ama çıkardıkları işçilerin tamamı sendika üyesi, örgütlenmeye öncülük edenler. Bizim sendika hakkımız engellenmesin. Biz bu işi ehliyle yapıyoruz. Biz, işi yetiştirmek için fedakarca davranarak, mola saatlerimizden bile kestik. İşçiler çıkarılacaksa da, çıkış izni versinler, işten çıkmak isteyen arkadaşlar var."

8 yıllık Orkide çalışanı Emre Kılıç, şirkete TMSF tarafından el konulunca işçiler arasındaki geleceğe dair soru işaretlerinin arttığını ifade ederek "Örgütlenmeye karar verdik. Fabrikamızın şartları aynı işin yapıldığı yerlere göre daha kötü. Daha öncesinde hakkımızı arayamıyorduk. En ufak bir şey dediğimizde kapının önüne konuluyorduk. İşten çıkarılan işçilerin tamamı, sendikal örgütlenme sürecine canı gönülden bağlanmış insanlardı" dedi.

CUMHURBAŞKANI İŞ SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI, BİZ İŞTEN ATILDIK

Amacın sendikanın önünü kesmek olduğunu da sözlerine ekleyen Kılıç şunları söyledi "Cumhurbaşkanı da iş seferberliğini başlattığını söyledi ama ertesi gün biz işten çıkarıldık. Bizler fabrikada işini en iyi yapan, yeri doldurulamayacak işçileriz. Şu an benim yerime bakan bir işçi var, onun da 24 saat çalışması lazım aynı verimin sağlanması için. Biz işimize geri dönmek istiyoruz ve bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Hepimizin evde ekmek bekleyen çocuğu var. 15 Temmuz gecesi ben de eşimle birlikte Konak Meydanı'ndaydım. Paralel yapıyla mücadele için atanan kayyım, darbeye karşı sokağa çıkan işçileri mağdur etti."

Darbe girişimi sonrası başlatılan ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında Küçükbay Şirketler Grubunun sahibi Ahmet Küçükbay tutuklanırken şirkete de OHAL kapsamında son olarak İzmir Defterdarı Tamer Utkucu kayyım olarak atanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de gençler, aç kalan domuzları elleriyle besledi

SONRAKİ HABER

Veliler tam gün uygulamasına karşı 926 imza topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...