08 Şubat 2017 12:40

AÜ'de yüzlerce ders ve tez çalışması verilemeyecek

Ankara Üniversitesinden ihraç edilen akademisyenlerin ardından yüzlerce ders ve tez çalışması ortada kaldı. 

Paylaş

Ankara Üniversitesi’nde aylardır devam eden ihraçların ardından son yayımlanan KHK ile 72 akademisyen daha ihraç edildi. Bu dönem yapılamayacak ders ve seminerleri duyuran Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya, sadece kendi bölümünde 50 tez çalışmasının ortada kaldığını belirterek, yapılamayacak yaklaşık 40 ders ve semineri sıraladı. Diğer bölümler de göz önüne alındığında bu sayının yüzlerce olduğu biliniyor.

Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya, son yayımlanan KHK’de ihraç edilen akademisyenlerle birlikte artık verilemeyecek ders ve seminerlerini duyurdu. Öğrencilere ve fakülte kamuoyuna duyuru yapan Yalçınkaya, Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim dalının son yayınlanan KHK ile birlikte ağır bir tasfiyeye maruz kaldığını ifade etti. Anabilim dallarından Prof. Dr. Zeliha Etöz, Doç. Dr. Murat Sevinç, Yrd. Doç. Dr. Pınar Ecevitoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Aytaç, Yrd. Doç. Dr. Reşat Barış Ünlü, Dr. Zafer Yılmaz, Dr. Dinçer Demirkent, Araştırma görevlisi Metin Öztürk’ün kamu görevinden çıkarıldığını kaydeden Yalçınkaya, ayrıca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Aykut Çoban, Doç. Dr. Bülent Duru, Dr. Cavidan Soykan, Araştırma görevlisi Nisan Kuyucu da aynı kararnameyle, Ankara Üniversitesi  genelindeki 72 kişiyle birlikte ihraç edildiklerini aktardı. 

50 TEZ ÇALIŞMASI, 40 DERS VE SEMİNER  YAPILAMAYACAK

Bahar döneminin başlangıcına yalnızca birkaç gün kala ve hali hazırda üç ders sorumluluk ve mezuniyet sınavları sürerken karşı karşıya kalınan bu tahribatın ve tasfiyenin büyüklüğünü ifade edebilmek ve gerekli bilgilendirme için yapılacak değerlendirmelerin şimdilik saklı kaldığı belirtilen açıklamada, çok sayıda ihraç nedeniyle yapılamayacak ders ve seminerler duyuruldu. Lisans, lisansüstü ve doktora programlarında verilen yaklaşık 40 ders ve seminer sıralanarak bu dönem verilemeyeceği duyurulan açıklamada, “Bunlara ek olarak, lisansüstü düzeyde tez yönetme hakkına sahip beş anabilim dalımız üyesi görevden çıkarıldığı için, yalnızca siyaset bilimi lisansüstü programında en az 50 tez çalışması bugünden itibaren danışmansız kalmış ve nasıl yürütüleceği belirsiz bir geleceğe terk edilmiş durumdadır. Maruz kaldığımız tasfiyenin görünen ilk sonuçları bunlardır” denildi. 

İŞTE VERİLEMEYECEK DERSLER

Yalçınkaya verilemeyecek ders ve seminerleri şöyle sıraladı;
“Lisans düzeyinde Bahar döneminde, İşletme bölümüne verilmesi gereken Anayasa Hukukuna Giriş, Uluslararası İlişkiler bölümüne verilmesi gereken Anayasa Hukukuna Giriş, Sosyal Bilimlerde Yöntem, Osmanlının Ekonomik Toplumsal Siyasal Yapısı, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Türkiye’de Siyasal Hayat Ve Kurumlar Iı, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümüne verilmesi gereken Anayasa Hukukuna Giriş, Sosyal Bilimlerde Yöntem, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Siyaset Psikolojisi, Temel Haklar Ve Özgürlükler, Maliye bölümüne verilmesi gereken Anayasa Hukukuna Giriş Dersleri İle Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümüne verilmesi gereken Güncel Kentsel Sorunlar seminerinin verilme olanağı kalmamıştır. 

Siyaset bilimi programında lisansüstü düzeyde, yani yüksek lisans ve doktora düzeyinde yine Bahar döneminde verilmesi gereken Siyasal Düşüncede Fark Ve Oluş, Anayasal Düzenler, Modern Türkiye’nin İnşası: Türkler, Kürtler, Ermeniler, Bilim Felsefesinden Siyaset Felsefesine Iı Hegel Ve Sonrası, Siyasal Antropoloji Iı İktidar, Bağıntılar, Tecrübeler, Tezahürler Ve Araştırma Yöntemleri adlı derslerin verilme olanağı kalmamıştır. 

Aynı şekilde, kamu görevinden çıkarılan anabilim dalımız ve bölümümüz elemanları gözetildiğinde, geçtiğimiz Güz döneminde, lisans düzeyinde İşletme bölümüne verilen Toplumbilim, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümüne Verilen İnsanlık Tarihi, Siyasal Düşünceler Tarihi I, Doğa Ve Siyaset, Siyasal Antropolojiye Giriş, Türkiye’nin Anayasal Düzeni, Çağdaş Siyasal Akımlar, Uluslararası İlişkiler bölümüne verilen Türkiye’nin Anayasal Düzeni, Çağdaş Siyasal Akımlar, Türkiye’de Siyasal Hayat Ve Kurumlar I, Sosyal Bilimler Felsefesi, Maliye bölümüne verilen Toplumbilim Dersleri İle Güncel Çevre Sorunları, Anayasa Sorunları adlı seminerlerin verilme olanağı kalmadığı gibi, Siyaset bilimi programında lisansüstü düzeyde, yani yüksek lisans ve doktora düzeyinde yine Güz döneminde verilmesi gereken Siyasal Düşüncede Çağdaş Tartışmalar, Anayasa İncelemeleri, Bilim Felsefesinden Siyaset Felsefesine I Descartes’tan Kant’a, Dünya Sistemleri Analizi, Siyasal Antropoloji I Devlet, Olgular, Süreçler Ve Kurumlar, Afrika Ve Dünya Tarihi, Modern Türkiye’nin Tarihi, Akdeniz Antropolojisi Okumaları dersleri ile Siyasetin Etnografyası, Anayasa Teorisinde Temsil Problemi adlı seminerlerin artık verilemeyeceği açıktır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Saldırgan polislerin IŞİD’le ilişkisi araştırılsın’

SONRAKİ HABER

Bor madenleri çok uluslu şirketlerin eline geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...