26 Ocak 2017 00:30

'Hema Termik Santrali Amasra için ‘tehdittir’

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Amasra'ya yapılmak istenen HEMA Termik Santrali'nin Amasra için ‘temel sorun’ olduğu belirtildi.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan, ‘2014-2023 Batı Karedeniz Bölge Planı’ raporda, Amasra’ya yapılmak istenen HEMA Termik Santrali'nin Amasra için ‘temel sorun’ olduğu belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Amasra’ya kurulması planlanan termik santralle ilgili, ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararını 10 Ekim 2016 tarihinde vermişti. ÇED olumlu raporuna karşı, T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, ‘2014-2023 Batı Karedeniz Bölge Planı’ raporunu yayımlayarak Amasra’ya yapılmak istenen HEMA Termik Santralinin Amasra için tehdit olduğu uyarısını yaptı.  

‘BÖLGE TABİATI ZARAR GÖRECEK’

Raporda, HEMA Termik Santral projesi için “Amasra’nın eşsiz doğal yapısı ve 3 bin yıllık tarihi dokusu, geçmiş yıllardan beri Amasra’yı turizmde tercih edilen bir merkez haline getirmiştir. Gündemdeki termik santral projesi, ilçeyi tehdit eden sorunların başında gelmektedir. Çalıştay boyunca termik santral yapımının, Amasra’nın doğal çevresinde neden olacağı tahribat nedeniyle kesin olarak engellenmesi üzerinde durulmuştur” değerlendirmesi yapıldı. Küre Dağları Milli Parkı’nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’nde eko turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alırken yayımlanan raporda yapılması planlanan termik santral ile birlikte bölge tabiatının da zarar göreceği vurgulandı. 

AMASRA HALKI 2005 YILINDAN BERİ MÜCADELE EDİYOR

Amasra halkı, 2005 yılından itibaren HEMA Termik Santraline karşı mücadele yürütüyor. Yurttaşlar, 2010 yılında, termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı. 2014 yılında  35 muhtarın tamamı, belediye başkanı ve 42 bin vatandaşın imzasıyla projenin durdurulması için dilekçe verildi. Ayrıca 10 Ekim 2010 tarihinde açıklanan ÇED olumlu kararının iptali için 7 Ekim 2016 tarihinde 2 bin 19 kişi dava açtı. Yine termik santralin yapımına olanak sağlayan imar değişikliği planına karşı “#itirazımvar” sloganı ile Amasra halkı 12 bin imza topladı.

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan Bölgesel Yönetimi akademisyenlerinden destek

SONRAKİ HABER

Kocaeli Dayanışma Akademisi: Çözüm sosyalizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...