18 Ocak 2017 04:43

Asil Çelik'te bugün başlayacağı ilan edilen grev yasaklandı

Bine yakın işçinin çalıştığı Asil Çelik’te bugün başlayacağı duyurulan grev, Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

Paylaş

Bursa’da faaliyet gösteren Asil Çelik fabrikasında bugün başlayacağı duyurulan grev Bakanlar Kurulu tarafından 'milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü' gerekçesiyle yasaklandı.

Resmi Gazete'de yayınlanan yasak gerekçesi şöyle : "Asil Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne bağlı işyerlerinde Birleşik Metal İş Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki ekli kakarın yürürlüğe konması 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63'üncü maddesine göre Bakanlar Kurulunca 17/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Asil Çelik firması yönetimi ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, sendika 18 Ocak’ta greve gitme kararı almıştı.

Grev kararı şirket yönetimi tarafından KAP’a bildirilmiş ve KAP’a gönderilen yazıda şöyle denilmişti: “Şirketimiz ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi sürecinde Birleşik Metal-İş Sendikasının grev kararı alarak 16 Aralık 2016 tarihinde işyerlerimizde ilan ettiği, 16.12.2016 tarihli Özel Durum Açıklaması ile kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Birleşik Metal İş Sendikası, 30.12.0216 tarih ve 375 sayılı kararı ile işyerlerimizde 18 Ocak 2017 tarihi itibariyle grev kararının uygulamaya konulacağını ilan etmiştir. Yasal süreç devam etmektedir.”

'SİZ BİZİM ANAYASAL HAKKIMIZI NEDEN ENGELLİYORSUNUZ'

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev erteleme kararı sonrasında sabah saatlerinde Asil Çelik fabrikasına gelerek işçilerle görüştü. Fabrika içinde yapılan görüşmeden sonra işçiler çıkış kapısına kadar yürüdü. Adnan Serdaroğlu, burada yaşanan gelişmeler ve grev erteleme kararı ile ilgili görüşlerini işçilerle paylaştı.

Serdaroğlu, yaptığı konuşmada, alınan karar ile ilgili söylenecek söz bulamadıklarını belirterek, "Biz işçiyiz, biz emekçiyiz, biz bu ekonomiyi sırtlayan kişileriz. Biz emeğimizi ortaya koyarak yeni fabrikalar kazandıran insanlarız. Biz bu ülkenin namuslu insanlarıyız. Darbesine, terörüne karşı çıkan, çoluğunu çocuğunu burada kazandığı rızkı ile geçindirmeye çalışan insanlarız. Siz benim anayasal hakkımı neden engelliyorsunuz. Siz bizim çocuğumuzun rızkını neden engelliyorsunuz" dedi.

Ülkedeki olağanüstü durumun müsebbibinin kendileri olmadığını belirten Serdaroğlu, şöyle devam etti:

"Siz bu üreten insanların haklarını ellerinden alıyorsunuz. Biz burada aylardır müzakereler yapıyoruz. Bir kuruşu saatlerce müzakere ediyoruz. Grev kararı asılırken söyledim, tekrar ediyorum; Asil Çelik işçisini siz bu ücretle çalıştırarak baştan haksızlık ediyorsunuz. Baştan o insanların emeğinin karşılığını vermiyorsunuz. Bugün Asil Çelik işçisi diğer demir çelik işçisinin aldığı ücretin altında çalışıyorsa, bunun karşılığını isteme hakkını siz engelleyemezsiniz. Geç saatlere kadar müzakereleri sürdürdük. Sadece işveren ile değil. Sadece bu sabah Gebze’den buraya gelene kadar en az 20 defa telefon görüşmesi ile sürecin çözümlenmesini havasını sürdürdük. Aramadığımız kimse kalmadı. Bu ülkeyi yöneten insanları, bu işin çözümü noktasında göreve davet ettik. Dedik ki Asil Çelik işçisi sizin görevinizi yapmanızı bekliyor. İnsanların haklarını ortadan kaldırarak bu işi çözemezsiniz. Bu işe müdahale edin, bu işi çözmemize yardımcı olun’ dedik."

İşveren ile görüşmelerde aralarında az miktarda oransal miktarlar kaldığını da hatırlatan Serdaroğlu, "Onları da size soracaktık. Sizlerle paylaşıp sizin onayınızı aldıktan sonra bu süreci tamamlayacağız. Onay vermezseniz zaten davulla zurna ile greve çıkacaktık" dedi.

Erteleme kararı sonrası sözleşme ile ilgili yeni bir süreç başlayacağını da kaydeden Serdaroğlu, "Özel hakem dönemine gireceğiz, eğer birkaç gün içerisinde anlaşma sağlanamazsa özel hakeme gidilecek ve biz orada da dertlerimizi anlatacağız. Bugün biz engellensek de haklı durumdayız. İşin içerisinde bir kuruşun iki kuruşun hesabını yapar durumdayız" dedi.

 

(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

{{304518}}

ÖNCEKİ HABER

54 ilde 243 TSK personeline Bylock operasyonu

SONRAKİ HABER

Eğitimde saray okullarına dönüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...