26 Aralık 2016 00:20

Yaban hayatını ‘sehven’ cümlesi kurtardı

Mermer ocağına verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, bir kurumun 'Görüşümüz sehven olumlu yazıldı' demesi üzerine iptal edildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Antalya 1. İdare Mahkemesi, çevre davaları açısından ilginç bir karara imza attı. Antalya Gündoğmuş İlçesi Pembelik Mahallesi yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararını, bir kurumun “görüşümüz sehven olumlu yazıldı” demesi üzerine iptal etti.

TÜM KURUMLAR ‘OLUMLU’DEDİ ANCAK...

Antalya Valiliği’nin Gaziler Maden Taş İnşaat Ltd. Şti tarafından yapılmak istenen mermer işletmesine verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararı bir grup yurttaş tarafından iptal istemiyle yargıya taşındı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mermer işletmesi ile ilgili, Orman Bölge Müdürlüğü, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gündoğmuş Belediyesi, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü gibi birçok kurumdan görüş istedi. Tüm kurum görüşlerinin olumlu gelmesinin ardından da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işletme için ÇED gerekli değildir raporu verdi.

SEHVEN ‘OLUMLU’ YAZDIK

Fakat 6. Bölge Müdürlüğü Haziran 2015 tarihinde verdiği olumlu görüşün “sehven” olumlu yazıldığını, oysa kurumun görüşünün “olumsuz” olduğunu bildirdi. Projeye bu “sehven” yapılan yanlışın ardından ÇED gerekli değildir kararı verilmesi nedeniyle bu durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ileten ve görüş soran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Bakanlıktan ilginç bir yanıt geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün işletme ile ilgili “madencilik faaliyeti yaban hayatı gelişim sahasına olumsuz etki yapacak” görüşüne dikkat çeken, buna karşın dosyaya yanıltıcı-yanlış bilgi sunulmadığının altını çizen bakanlık, ÇED gerekli değildir kararının geçerliliğini koruduğunu belirtti.

ÇED GEREKLİ AMA YETERLİ DEĞİL

Bakanlık bu cümlesinin ardından şimdiye kadar çok da görülmeyen bir uygulamaya imza attı. ÇED gerekli değildir kararının bir proje için gerekli ama yeterli olmadığını dile getiren Bakanlık, kendilerine “sehven olur dedik, asıl görüşümüz olumsuz” diyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda işlem yapılması gerektiğini belirtti. Mermercilik projesine Bakanlıktan izin çıkmadığı anlamına gelen bu görüşe atıfta bulunan Antalya 1. İdare Mahkemesi, ÇED gerekli değildir kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Bu, bir yönüyle hatalı bir şekilde izin verilen mermercilik faaliyetinin durdurulması anlamına gelirken, diğer taraftan ise yaban hayatı için çok büyük bir tehdidi de sona erdirdi.

ÖNCEKİ HABER

İncir çekirdeğine resim yapan adam

SONRAKİ HABER

Sorularım var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...