19 Aralık 2016 22:17

Suikastla öldürülen Büyükelçi Andrey Karlov kimdir?

Suikastla öldürülen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye'ye ilişkilerin gerginleştiği kritik bir dönemde atanmıştı.

Paylaş

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, bir sergiyi ziyareti sırasında düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. Evli ve bir çocuk babası Karlov, Temmuz 2013'ten bu yana Ankara'da büyükelçilik görevini yürütüyordu.

Karlov, 1954 yılında Moskova'da doğdu. Moskova Devlet Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1976 yılında mezun oldu.
1992 yılında Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Diplomasi Akademisi'ni bitirdi. Türkiye'ye atanmadan önce 6 yıl boyunca Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda Konsolosluk İşleri Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

62 yaşındaki deneyimli diplomat, Türkiye'ye, Suriye gerilimi sebebiyle Türkiye ile Rusya arasındaki görüş ayrılığının büyüdüğü 2013 yılında atandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamaya göre Karlov, 2015'te Türkiye'nin sınır ihlali gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında bozulan ilişkilerin normalleşmesinde önemli rol oynadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karlov'u bizzat tanıdığını dile getirirken "O, parlak bir diplomattı, bulunduğu ülkede çok iyi bir imaja sahipti, Türk yönetimi ve diğer siyasi güçler ile iyi ilişkileri vardı, onların saygısını kazanmıştı" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Karlov'un, Rus uçağının düşürülmesi sonrası 7 ayda süren normalleşme sürecindeki çabalarından övgüyle söz ederken, "Türk-Rus ilişkilerindeki krizin aşılması için elinden gelen her şeyi yaptı" dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik ise "İlişkilerin iyi olması için gayret eden çok değerli bir diplomatı kaybettik. Bu acı, Rus halkının olduğu kadar bizim de acımızdır. Türk ve Rus halkları ortak bir değerini kaybetti" ifadesini kullandı.

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği'nin resmi internet sitesine göre, Karlov görevi boyunca Türkiye ve Rusya arasında, özellikle ekonomi, enerji ve kültür alanlarında ilişkilerin sürdürülmesi için çeşitli çalışmalar yürüttü.

Karlov, SSCB ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanı sıra, yurtdışı temsilciliklerde görev yaptı. Daha önce hem Kuzey hem Güney Kore'de görev yapan Karlov, çok iyi düzeyde Korece biliyordu. (DIŞ HABERLER)

Haberde BBC Türkçe'den yararlanılmıştır.

ÖNCEKİ HABER

2017’de bizi hangi siber saldırılar bekliyor

SONRAKİ HABER

Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD'i kuşattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...