19 Aralık 2016 19:00

Berlin'de Noel pazarına TIR daldı: 12 ölü 48 yaralı

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir TIR, kalabalık Noel pazarına daldı. 12 kişi yaşamını yitirdi, 48 kişi yaralandı.

Paylaş

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir TIR'ın Noel pazarına girmesi sonucu 12 kişi hayatını kaybederken 48 kişi de yaralandı.

Berlin polisi tarafından yapılan açıklamaya göre saat 20.45 civarında Charlottenburg ilçesindeki Breitscheid Meydanı'ndaki Noel pazarına giren TIR ortalığa büyük bir korku saldı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière de "Henüz 'saldırı' kelimesini kullanmak istemiyorum. Kelimelerin seçilmesinin tüm ülke  üzerinde psikolojik bir etkisi var ve biz bu konuda çok dikkatli olmak istiyoruz. Spekülasyonla değil gerçek soruşturma sonuçlarıyla konuşmak istiyoruz" dedi.

'MUHTEMEL TERÖRİST SALDIRI'

Yetkililer sabah saatlerine kadar terörist saldırı ifadesi kullanmadı. Terörist saldırı ifadesini ilk olarak Berlin polisi kullandı. Polis teşkilatı sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada olaydan 'muhtemel terörist saldırı' diye bahsetti. 

TIR ŞOFÖRÜ YAKALANDI

TIR şoförünün yakalandığı, araçtaki diğer kişinin ise öldüğü bildirildi. Gözaltındaki şahsın kimliğine dair açıklama yapılmadı.

Almanya polisi, TIR'ın Polonya'daki bir inşaat sahasından çalındığından şüphelendiklerini belirtti.

Polis kentte geniş güvenlik önlemleri aldı ve aramalar yapmaya başladı.

ÖLEN KİŞİ POLONYA VATANDAŞI

Berlin polisi, TIR'da hayatını kaybeden kişinin Polonya vatandaşı olduğunu duyurdu. Ancak şahsın TIR'ı Noel pazarına süren kişi olmadığı bildirildi.

TIR'ın Polonya plakalı olduğu kesinleşirken, meslektaşları Berlin'de mola verdiği düşünülen şoförden Pazartesi öğleden sonradan itibaren haber alınamadığını söyledi.

BİR YILDA 7 SALDIRI YAPILDI

Radikal dinci terör örgütleri son yıllarda yayınladıkları mesajlarda sık sık Almanya ve Başbakan Merkel'i tehdit ediyorlardı. Bu nedenle, Berlin'deki saldırı hiç bir şekilde beklenmeyen bir saldırı değil. Zira bu yıl içinde çoğu bireysel toplam 7 saldırı düzenlendi. Berlin'de yapılan saldırı bu açıdan bu yıl içinde en çok insanın hayatını kaybettiği terör saldırı olma özelliği taşıyor.

Ekim ayında, terör saldırısı düzenleyeceği gerekçesiyle Leipzig'de yapılan büyük bir operasyon sonucu 22 yaşındaki Suriyeli Caber el Bakr gözaltına alınmıştı. 24 Temmuz'da Ansbach'ta, 22 Temmuz'da ise Würzburg'da IŞİD tarafından terör saldırıları düzenlenmişti. Bu yıl içinde ayrıca Düsseldorf (Mayıs), Essen (Nisan), Hannover (Şubat) ve Berlin'de (Şubat) terör saldırıları düzenlenmişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cam ve alüminyun fabrikasında yangın

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Provokasyon konusunda Putin'le hemfikiriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...