03 Aralık 2016 16:37

Kadınlar, bu karanlık günlere ışık oldu

Bu geri adım kadınların tepkisi ve mücadelesiyle oldu. Bu öneriyi tekrar gündeme getirecek olurlarsa karşılarında yine kadınları bulacaklar.

Paylaş

Yasemin ÖZTÜRK

AKP’nin çocuk istismarında cezasızlığı öngören yasal düzenlemelere karşı kadınların verdiği mücadele sonucunda, Hükümet Meclis gündemine getirdiği yasa tasarısını ve önergeyi geri çekmek zorunda kaldı. Ankara Sincan’da değişik çevrelerden kadınlar, bu sürece ilişkin görüşlerini Ekmek ve Gül’e anlattı.

AKP’ye oy veren kadınlar, düşüncelerini; “Biz sokaklara çıkmadık ama her ortamda çocuk istismarına, bu yasa önergesine karşı olduğumuzu dillendirdik” sözleriyle ifade ederken, hükümete muhalif olanlar, “Kadınlar çok güzel bir mücadele örneği verdi ve zafer kazandılar, hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. Kadınlar için bir moral oldu, toplum için ışık oldu” dediler.

KADIN MÜCADELESİ ZAFER GETİRDİ

İşçi emeklisi bir kadın, Ensar Vakfında ortaya çıkarılan çocuk istismarlarının ardından toplumun, özellikle de kadınların bir sorgulama sürecine girdiğine dikkat çekerek; şunları söyledi: “AKP çevresinden, hükümetten her gün çocuk istismarına ilişkin saçma sapan açıklamalar ortaya atılıyor. ‘13 yaşındaki bir kız çocuğunun rızası var mı, yok mu’ noktasına kadar getirildi. 13 yaşındaki, adı üstünde çocuk bu, kendi adına karar verebilecek durumda mı? ‘Bir defadan bir şey olmaz’ deniyor sürekli. Benim iki çocuğum var. Öpüp, koklamaya kıyamadığımız çocuklarımıza nasıl gelip birisi tecavüz edebilir? Nasıl tecavüzcüsüyle evlendirilir? AKP kendinden olan tecavüzcüleri aklamak istedi. Kadınlar tepki gösterdi, sokağa çıktı ve hükümet geri adım attı. Neymiş? Sokağa çıkmadan olmuyor, kadınlar bir araya gelmeli, tartışmalı, örgütlenmeli, birlikte mücadele vermeli.”

Kuru temizlemede çalışan genç bir kadın işçi ise “Evlenme yaşı 18 olmalı. Şimdilik konu kapandı fakat yine açılacaktır. Kız çocuğu, erkek çocuğu, hayvan tecavüzlerini duyuyoruz. Ben bunların olduğuna inanamıyorum. Kadınlar mücadele etmeye devam etmeli, başka çaremiz yok” dedi.

İşsiz genç bir kadın ise AKP’nin kadınlar üzerinden örgütlendiğine dikkat çekerek, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Toplumu kadın değiştirir. Önce biz kadınlar sorgulamayı öğreneceğiz, sonra çocuklarımızı yetiştirirken kadına ve kadın haklarına saygılı olmayı öğreteceğiz yani, kızımıza kapan demeyeceğiz, oğlumuza bakmamayı öğreteceğiz. Kasım seçimlerinden sonra toplumun üzerine bir kabus gibi çökenlere kadınlar geri adım attırdı, kadınlar karanlık günlerde topluma ışık oldu. Mücadeleye devam.”

AKP’Lİ KADINLAR DA TEPKİLİ

AKP’li veya AKP’ye oy verdiğini söyleyen işçi kadınlar ve ev kadınları da çocuklara yönelik her türlü istismara ve kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine karşı olduklarını ifade ettiler. Genç bir kadın işçi; “AKP’ye oy verdim. Açıkçası şimdi kafam karışık. 13 yaşında çocuk evlendirilecek hem de tecavüzcüsüyle... Benim çocuğum var, düşündükçe tüylerim diken diken oluyor. Kadınlar mücadele etti ve kazandılar. Erdoğan çıkıp açıklama yaptı, ardından hükümet yasayı geri çekti, yoksa hükümet yasayı çıkaracaktı. Dolar yükseldi, kriz var diyorlar, olan bize oldu. Aldığımız aylıklar eriyip gidiyor, her gün her şeye zam. Açıkçası AKP’ye bir daha oy vermem.”

AKP’ye oy veren başka bir kadın ise görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Biz de tepki gösterdik. Evet sokağa çıkmadık ama her ortamda düşüncelerimizi ifade ettik. KADEM ve TİKAD’da bu düzenlemelere, yasaya karşı çıktı. Birkaç yobaz konuşuyor, siz de sanıyorsunuz ki AKP’li kadınlar çocuk istismarını onaylıyor, erken yaşta kız çocuklarının evlendirilmesini onaylıyor. Biz Ensar Vakfı olayında da çok sert tepki gösterdik. AKP kadınlar üzerinden örgütlendi, bize değer verdi, bizi sosyalleştirdi, evden dışarı çıkarttı. Şimdi bizim sesimize kulak vermek zorunda. Ben çocuklarım için ve onların geleceği için uğraş veriyorum. Çocuklarım her şeyden daha değerlidir.”

İktidar sözcüleri her ne kadar bu önergenin geri çekilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin etkili olduğunu söylese de aslında bu geri adım her kesimden kadınların tepkisi ve mücadelesiyle oldu. Bu öneriyi tekrar gündeme getirecek olurlarsa karşılarında yine kadınları bulacaklardır.

ÖNCEKİ HABER

O adama dünyayı zindan ederim!

SONRAKİ HABER

Korkmadan yaşayabilmek için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...