10 Kasım 2016 00:58

Evrensel Kültür’ü bir gecede yok edemezler

Kocaeli’de Evrensel Kültür’ün hem okuru, hem de raflarını her ay dergiye ayıran kitabevi işletmecileri ile dergilerin kapatılmasını konuştuk. 

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

25 yıllık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür, 675 sayılı KHK ile kapatıldı. Bu kapatılmayla tarihe geçen Evrensel Kültür’e çeşitli çevrelerden destekler yağdı. Kocaeli’de derginin hem okuru, hem de raflarını her ay Evrensel Kültür’e ayıran kitabevi işletmecileri ile dergilerin kapatılmasını konuştuk. 

İlk olarak Kumbara Kitap Kafe’nin İşletmecisi Çetin Ak ile görüşüyoruz. Burası adından da anlaşılacağı üzere bir kitap kafe. Kafelerinde kitapların, dergilerin okunmasını hedeflediklerini belirten Ak, “OHAL’de televizyon ve gazetelerin kapatılmasına şahit olduk ama OHAL’i yaratanların kültür ve sanat ile de bir derdi var. Evrensel Kültür’ün kapatılması Türkiye’deki kültürel mücadele konusunda da tarihe geçti, tarih bunu mutlaka yazacak. Kapatarak bir şey elde ettiler mi, etmediler. Tam tersi Evrensel Kültür’e ulaşamayanlara, onu duymamışlara duyurdular. Büyük bir dayanışma duygusunu, yan yana gelme arzusunu yarattılar” diye konuştu. 
Bu saldırıların hayata başka yerden bakanları bir araya getirdiğini vurgulayan Ak, “Kafemizde kitapların, dergilerin okunmasını hedefliyoruz. Evrensel Kültür de devam edeceğini söyledi, biz de yeni çıkacak dergiyi rafımızın en tepesinde sergileyeceğiz. Bütün bu saldırı, hayata başka yerden bakanların yan yana gelmelerini sağladı. O yüzden tarih şimdilik küçük bir parantez açtı. OHAL’ler, KHK’ler gittikten sonra tekrar hayat akmaya devam edecek. Yıllardır süren bir dergi bir yazılı metin ile ortadan kalkmayacaktır. Bizim gibi kitap kafeler, kitapevleri, sokaklar, evler, okul sıraları her yer en nihayetinde onu yaşatacak yerler olacaktır” dedi. 

‘PES EDİLMEMESİ ÖNEMLİ’

Vera Kafe’nin İşletmecisi Burcu Yazıcı ise, Evrensel Kültür’ün pes etmemesinin önemine değindi. Bazı şeylerin üstüne gitmedikçe yarın daha büyük sorunlarla karşılaşabileceklerini belirten Yazıcı, “Edebiyattan, kültürden anladıkları tek şey Türkçe Olimpiyatları. Evrensel Kültür’ün kapatılmasına şaşırmadım açıkçası. Ülkede her an her şey olabiliyor. Evrensel Kültür’ün pes etmemesi önemli, çünkü direnerek kazanacağız. Bu konuda her ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Üstüne gitmedikçe yarın öbür gün başka şeyler gelecek. Cumhuriyet’in başına gelenler, Hayatın Sesi’nin başına gelenler bunlar ortada. O yüzden devam etmek önemli, buna sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.  Kafelerinde kültürel etkinliklere değer verdiklerini ifade eden Yazıcı, “Çay her yerde çay, kahve her yerde kahve ama bizim için kültür, sanat, edebiyat, tiyatro gibi kültürel etkinlikler de çok önemli. 
Kafemizi o yönde de iyi kullanıyoruz. Sanatı desteklememiz gerekiyor, çünkü o bizim sesimiz oluyor. Emek Sanat Atölyemiz başta olmak üzere birçok tiyatro, müzik vb. gruplar kafemizin alt katında kültürel etkinliklerini devam ettiriyor” dedi. 

‘İNSANLARA ULAŞTIRARAK OKUTTURMALIYIZ’

Talpa Kültür Sanat Kafenin İşletmecisi Hakan Toraman ise, günümüzdeki medyanın taraflı yayınından şikayetçi. Evrensel Kültür gibi dergileri bulmanın dahi önemli olduğunu ifade eden Toraman, “Günümüzde medya; kültürel, edebiyat veya politik olarak belli bir amaca yönelmiş durumda. Taraf olduklarını çok açık şekilde görüyoruz. Bu yüzden Evrensel Kültür gibi dergileri bulmak, onun değerini bilmek önemli. Gençlerin, insanların beyni uzaktan kumanda ile yöneltilir hale geldi. Özellikle okuma oranımız düşük bence, ’80 darbesi öncesi daha fazla okuyorduk bence, şimdi okumayı da bıraktık. Bu da yetmezmiş gibi OHAL dergileri, gazeteleri kapatıyor” dedi. 
Yan yana gelmenin önemine de vurgu yapan Toraman, “Bu yayınlara toplum olarak ilgi göstermemiz lazım, insanlara ulaştırarak okutturmamız lazım. Biz bir sınıfız, birlikte hareket edebilmenin ve birlikte mücadele edebilmenin yollarını bulmalıyız. O yüzden yan yana gelmeliyiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İZBAN işçileri: En uzun hatta çalışıp düşük ücret alıyoruz

SONRAKİ HABER

Sol alternatif yokluğu, Donald Trump'ı iktidar yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...