20 Ekim 2016 00:33

Cem Bialetti işçileri: Hakkımızı alana kadar direneceğiz

Grevdeki Cem Bialetti işçileri: Hakkımız olanı istiyoruz, daha fazlasını da hak ediyoruz ve hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Cem Bialetti işçileri grevlerinin 3. gününde. Saat ücretlerine 1.5 lira zam isteyen işçiler, patronun 60 kuruşluk teklifini kabul etmeyerek greve çıktı. 11 kadın işçinin de çalıştığı fabrikada burada evlenmiş, çocuk sahibi olmuş işçiler de var. Grevi bir bayram gibi değerlendiren işçiler, istedikleri zammın verilmesini istiyor. 

Birleşik Metal-İş Sendikası İşyeri 2. Temsilcisi ve 18 yıllık İşçi Ahmet Koç, Cem Bialetti’de ilk grevin yaşandığını belirtti. Hakları olanı istediklerini belirten Koç, “İsteğimiz saat ücretine 1.5 lira zam, yani maaşımıza yüzde 18 zam istiyoruz. Patron görüşmede 60 kuruş vereceğini söyledi, biz kabul etmedik. Yasal sürecin dolmasıyla da greve çıktık ve hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu bizim ilk grevimiz, moralimiz yerinde” dedi. 18 yıllık işçi olmasına rağmen 2 bin lira maaş aldığını belirten Koç, şöyle devam etti: “Cem Bialetti, metal sektöründe maaşı en düşük fabrikalardan. Yaptığımız işin karşılığını yıllardır alamıyoruz. 60 kuruşa biz imza atamayız, burası para kazanan bir fabrika, biz kazandırıyoruz ama karşılığını alamıyoruz maalesef. Bant usulü çalışıyoruz, kolay şartlar altında çalışmıyoruz. Ücrette anlaşamayınca diğer maddeleri görüşemedik ve greve çıktık. Bu emek işi, kolay değil. Biz fazla bir şey istemiyoruz, sadece hakkımız olanı istiyoruz.”

‘GREV BİZİM BAYRAMIMIZ’

Ahmet Koç’un eşi Kadriye Koç 17 yıldır Cem Bialetti’de çalışıyor. Daha önceleri daha fazla kadının fabrikada çalıştığını belirten Koç, kadınların doğum izinlerinin patron tarafından hoş karşılanmadığını, son zamanlarda kadın işçi alınmadığını anlattı. Sözleşmede isteklerine olumlu yanıt alamadıklarını dile getiren Koç, “O kadar yıl kıdemli olmamıza rağmen, maaşlar her şey içinde asgari ücretin çok az üstünde. Ücret artışımız kabul edilmeyince biz de grevden yana tavır aldık. Cem Bialetti’yi küçük bir atölyeden kocaman bir fabrikaya getiren bizleriz, fena şartlarda çalışmıyoruz ama daha iyi şartlarda, daha iyi bir maaşla çalışabiliriz” dedi. Haklarını alacaklarına inanan Koç, “Keşke istediklerimizi verselerdi greve çıkmasaydık ama hakkımız için greve çıktığımız için bu bizim bayramımız” dedi. 

Birleşik Metal-İş üyesi olan ve 130 işçinin çalıştığı fabrika, 1959 yılında küçük bir atölyede tencere üretimine başlayan Cem Tencere markasını üretiyor. 2005 yılında Avrupa’nın büyük mutfak ürünleri üreticisi İtalyan Bialetti İndustrie ile ortaklık yaparak Cem Bialetti adını aldı. Firma Kocaeli’de yer alan fabrikada, 25 bin metrekare kapalı üretim alanında ürettiği ürünleri yurt içinde ve yurt dışında satışa sunuyor.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ’

5 yıldır Cem Bialetti’de çalışan Fatma Yılmaz, fabrikada işçiler arasında bir aile ortamı olduğunu kaydetti. Çalışma şartlarının çok da iyi olmasa bile çevredeki diğer fabrikalara nazaran biraz daha iyi durumda olduğunu belirten Yılmaz, “Grevimize istediğimizi alana kadar devam edeceğiz, hakkımız olanı istiyoruz, daha fazlasını da hak ediyoruz ve hakkımızı alana kadar direneceğiz. Eşim çalışmıyor, herkesin borcu harcı var ama birbirimize destek çıkacağız. Ailelerimiz de yanımızda, bunun üstesinden geleceğiz” dedi. 

BİRLİKTE ÇALIŞTILAR, BİRLİKTE GREVE ÇIKTILAR

13 yıllık İşçi Sertaç Soykan, 11 yıldır eşiyle aynı fabrikada çalışıyor. “Hakkımız olanı istiyoruz, istediğimizi alana kadar mücadele edeceğiz” diyen Soykan, duruşlarının net olduğunu belirterek, “Keşke bizi bu duruma düşürmeselerdi, mecbur bırakmasalardı ama gururluyuz ve mutluyuz. Çalışma şartlarımız yoğun. Emeğimizin karşılığını alamadığımız, hatta verilenden daha fazlasının istendiği bir durumdaydık. Bizim isteğimiz daha iyi şartlarda ücret alıp, hizmet vermek. Duruşumuz net, istediğimizi alacağız. Zor bir süreç, bu bir mücadeleyse sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu. 

ÇOCUĞUM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM...

Fabrikada birlikte çalışan bir başka çift ise bebek bekliyor. 2 aylık hamile olan Neslihan Gül, “Çocuğumuz güzel şartlarda dünyaya gelsin diye, hakkımızı alana kadar buradayız” dedi. Eşi Hakan Gül ise şunları söyledi: “Üst düzey seri üretim yapıyorduk, kaliteli mallar üretiyorduk. Burası bir aile şirketi gibi bir şeydi, kimimiz burada evlendi, burada çocuk sahibi oldu, burası benimsendi. İşçinin emeği ile bir yere gelindi. Bir aile gibi çalıştığımız için, eşimle birlikte çalışırken sıkıntı yaşamıyorduk. Arkadaşlar sağ olsun bize yardımcı oluyordu, vardiyalarımızı ona göre ayarlıyorduk. Ama şimdi ikimiz de buradayız, hakkımızı istiyoruz. Ülke pazarında büyük bir firmayız, patron biraz bizi de görsün.” 
Haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade eden Neslihan Gül ise, “İki aylık hamileyim, bebeğimizi bekliyoruz ama biz grevdeyiz. Çocuğumuz güzel şartlarda dünyaya gelsin diye, hakkımızı alana kadar buradayız. Hep beraber aldığımız kararı sonuna kadar devam ettireceğiz, onun için çıktık yola. Başaracağız, istediğimizi alacağız. Arkadaşlarımızı burada yalnız bırakmamak için, kendim için, çocuğum için sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ferrero Çikolata Fabrikasında işçiler 10 gündür grevde

SONRAKİ HABER

Öz Gıda-İş işçi simsarlığına soyundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...