22 Eylül 2016 10:31

‘İhraçlar, açığa almalar ve güvencesizliği kabul etmiyoruz’

KHK'lerle binlerce akademisyenin ihraç edilmesine ve ÖYP’lilerin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına tepki gösterildi.

Paylaş

Hükümetin çıkardığı KHK’lerle binlerce akademisyenin ihraç edilmesine ve ÖYP’lilerin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına tepki gösteren akademisyenler, öğrenciler, tabipler ve üniversite çalışanları YÖK’ün kapısına dayandı. Ankara Üniversitesi'nde ihraç edilen akademisyen Eğitim Sen Şube yöneticisi Aysun Gezen, "ÖYP düzenlemesi ve arkadaşlarımız geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.  

Darbe girişiminin ardından KHK’ler ile üniversitelerde başlayan ihraç ve açığa almalara karşı üniversiteliler YÖK’ün önüne yürüdü.

Ankara, İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Eskişehir gibi birçok ilden gelenler "YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek"  sloganlarıyla ve ellerinde dövizlerle yürüdü.

Eğitim Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler ve üniversite çalışanları da katıldı.

YÖK önünde akademisyenler adına ortak açıklamayı Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Şube (Üniversiteler Şubesi) yöneticisi  okudu. Aysun Gezen, AKP hükümetinin darbe girişimi sonrası çıkardığı OHAL ve KHK’ler ile emekçilere 12 Eylül döneminden daha ağır saldırılar yaptığını söyledi. Hükümetin adeta hukuka düşman kesilerek OHAL’i uygulamalarına kalkan etmeye çalıştığını belirten Gezen, iktidarın bugüne kadar hayata geçiremediği politikaları OHAL fırsatı ile uygulamaya koyduğunu dile getirdi. OHAL kapsamında yapılanların darbeden bir farkı olmadığını ifade eden Gezen, "Her biri küçük diktatörlere dönüşen rektörlerlerin elindeki listeler bilimsel düşünceyi savunan akademisyenlerin tasfiyesine dönüşmüştür. 50/d emeğin güvencesizleştirilmesi doğrultusunda yegane istihdam biçimi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bizler iş güvencemiz ve üniversite değerlerimizi kırmak için bu mücadelemizi sürdüreceğiz. ÖYP düzenlemesi geri alınana ve ihraç edilenler geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

            

‘DARBEYLE MÜCADELE DEMOKRASİYLE OLUR’

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de, "15 Temmuz'un ardından AKP, OHAL ile tüm muhalifleri susturmak için uğraşıyor. Biz tüm askeri ve sivil darbelere karşıyız. Bizi bununla ilişkilendirmeyin, dedik. OHAL ve KHK'lar çıkararak bu darbeye karşı mücadele edemezsiniz. Darbeye karşı mücadele demokrasinin daha fazla geliştirilmesidir. Onlarca iktidar değişti ve siz de gideceksiniz. Ama biz alnımız ak bir şekilde burada olmaya devam edeceğiz. Savaşa karşı biz bu suça ortak olmayacağız diyen, bu ülkenin akademisyenlerini işten atmak sizin hakkınız ve haddiniz değil" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman Gölbaşı'da öğretmenler için imza standı açıldı

SONRAKİ HABER

Vali hakkında suç duyurusunda bulunan Yazıcı gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...