07 Eylül 2016 14:44

ARTICLE 19: Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın

Uluslararası ARTICLE 19 örgütü, Evrensel Muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

Avrupa ve Orta Asya’daki ifade özgürlüğü ile ilgili çalışmalar yapan ve geçtiğimiz hafta Evrensel’i de ziyaret eden, uluslararası ARTICLE 19 örgütü, 15 gündür gözaltında olan Evrensel Muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın durumuyla ilgili açıklama yayınladı. “Gözaltındaki gazeteciler derhal serbest bırakılsın” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

"Türkiye’de, Gazeteciler Cemil ve Halil İbrahim Polat Olağanüstü Hal koşullarında iki haftayı aşkın süredir gözaltına tutuluyorlar.
Günlük Gazete Evrensel için çalışan gazeteciler 23 Ağustos’ta Türkiye’nin Mersin kentinde tutuklandılar. ARTICLE 19 derhal serbest bırakılmalarını talep ediyor. 
Türkiye İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) göre, gazetecilerin aileleri ile görüşmelerine izin verilmiyor, bilgi edinmek için ısrarlı çabalar olmasına rağmen, hala gazetecilerin durumu ile ilgili açıkça anlaşılabilmiş durumda değil. Hâlâ resmi bir suçlama yöneltilmiş değil. 
Mersin Emniyet Amirliği durumları hakkında bilgi vermeyi reddediyor. Dahası, gazetecilerin avukatının belirttiğine göre ‘cezaevinde hakaretlere ve tehditlere maruz kaldılar’

ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Programı Başkanı Katie Morris, “Uğur ve Polat ile Türkiye’de keyfi olarak gözaltına tutulan bütün gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır” diyor. Morris ayrıca, “Olağanüstü Hal koşulları muhalifleri bastırmak için kullanılıyor, çok sayıda gazeteci bir suçla ilgili herhangi bir delil olmadığı halde tutuklu ve itiraz hakkı bile tanınmıyor”
Geçtiğimiz hafta ARTICLE 19 Türkiye’ye basın özgürlüğü ile ilgili uluslararası bir heyet gönderdi, ve Evrensel gazetesi de ziyaret edildi. Görüşme boyunca, iki gazetecinin durumunun yanı sıra OHAL koşullarında medyanın karşı karşı kaldığı baskılar tartışıldı. 

ARTICLE 19, OHAL’in eleştirel haberciliği susturmak için kullanıldığından endişe etmektedir. OHAL kararnamesi altında, bireyler 30 güne kadar işlem yapılmadan gözaltında tutulabiliyor. Türkiye’de basın hakları savunucusu, Punto24’e göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’de gözaltına alınan gazeteci sayısı 115’e ulaşmıştır." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

KOÜ'de ihraç edilen akademisyenler uğurlandı

SONRAKİ HABER

Elveda Berlin’den Türkçe fragman

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...