03 Eylül 2016 08:28

Hadım cezası cinayetleri artırır 

25 yıldır Esenyalı mahallesinde yaşayan Fadime abla son yıllarda giderek artan tecavüz olaylarından oldukça rahatsız olduğunu söylüyor.

Paylaş

Yasemin AKPINAR
Uzun zamandır çıkarılmak istenen hadım yasası geçtiğimiz günlerde OHAL ile birlikte uygulamaya girdi. Bu yasa, beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. “Oh güzel oldu, idam da gelsin” diyenler olduğu gibi, yasanın “insan haklarına aykırı”  ve caydırıcı olmayacağı yönünde tepkiler de geldi. Haberleri takip ederken tam da bu konu ile ilgili bir yazı dikkatimi çekti. Yazan kişi hadım yasasını desteklediğini söylerken, neden “erkekler” yerine kadın örgütlerinin yasaya tepki gösterdiğini anlamadığını söylüyordu.
Bizim Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak yasaya neden karşı olduğumuza geçmeden önce mahallede bir araya geldiğimiz kadınlar ile hadım yasası hakkında gerçekleştirdiğimiz sohbeti aktarmak istiyorum... 
25 yıldır Esenyalı mahallesinde yaşayan Fadime abla son yıllarda giderek artan tecavüz olaylarından oldukça rahatsız olduğunu söylüyor. “Eskiden böyle olaylar daha azdı ya da bizim haberimiz yoktu. Şimdi sürekli bir kadın cinayeti, çocuk istismarı, tecavüzü haberi duyuyorum. Geçen gün bu mahallede iki küçük kız çocuğuna tecavüz edildiğini öğrendim. İnanın kanım dondu” diyor. Fadime abla, hadım yasasının çoktan uygulanması gerektiğini, hatta tek başına yasanın yeterli olmayacağını, tecavüzcüler için idamın geri getirilmesini gerektiğini düşünüyor. “Sanırım Kayseri’deydi. Şeker toplamaya çıkan üç küçük çocuk bayram günü komşusu tarafından tecavüz edilip öldürüldü. Ondan sonra çocuğumu şeker toplamaya göndermedim. Peki, o katile ne oldu? Hapiste yatıyor. Ama o çocuklar artık, yok aileleri kim bilir ne halde.”
Birgül ise üç kız çocuğu olduğunu ve bu haberleri duydukça sokaktakilerden hatta aile çevresinden bile korkmaya başladığını, çocuklarını nasıl koruyacağını düşündüğünü söylüyor. “Zaten tecavüz ederken erkek kendi gücüne güveniyor. Karşısındakine bu şiddeti uygularken bunu hak olarak görüyor. Eğer tecavüz kanıtlanırsa tecavüzcüler hadım ile erkekliğinden olacakları için geride şahit bırakmamak için öldürmeye de başlayacaklar” diyor. Yıllarca tecavüzcülerin çok az ceza aldığını, hatta tecavüz ettiği kişi ile evlendirildiğini hatırlatıyor ve ekliyor: “Hükümet çıkardığı yasalarla tecavüzcüleri aklamaya çalışıyor, kadınları ve çocukları düşünen yok. Peki, babası ya da abisi tecavüz ettiğinde bu hadım yasasını nasıl uygulayacaklar? Orası meçhul.”
Peki, biz dernek olarak yasaya neden karşı çıkıyoruz? Çünkü bu ülkede koruma kararı olduğu halde sokak ortasında öldürülen kadınlar varken, komisyon raporları ile çocukların tecavüzcüleri ile evlendirilmesinin önü açılırken, kadın cinayetlerinde “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimleri ile katillere ödül gibi cezalar verilirken, kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve tecavüzlerin önüne geçemezsiniz. Sorunun kaynağı olan eşitsizliği hedef almayan ve kadına şiddeti meşrulaştıran söylem ve uygulamaları ortadan kaldırmadan gündeme getirilen bu türden cezalar tablonun asıl sorumlularını aklamaya hizmet edecektir. Sonuçta da sorunu çözmek bir yana şiddetlendirecektir.  
 

ÖNCEKİ HABER

SINIRLARIN ÖTESİNDE 

SONRAKİ HABER

Tek başına değil, birlikte mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...