31 Temmuz 2016 00:41

TGS’de örgütlü gazete de kapatıldı

OHAL kararnamesiyle kapatılan gazeteler arasında TGS'de örgütlü Manşet Kocaeli de var. Yaşananları gazetenin editörü Caner Aktan'la konuştuk.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan gazeteler arasında bulunan Manşet Kocaeli gazetesi, Türkiye Gazeteciler Sendikasında (TGS) örgütlenmiş basın emekçileriyle yayın hayatını sürdürüyordu. Son KHK sonrası ülkenin yerel basında örgütlü tek gazetesi Manşet Kocaeli de kapanmış oldu. Biz de yaşananları TGS İl Temsilcisi ve Manşet Kocaeli Gazetesi Editörü Caner Aktan ile konuştuk.

Kapatılma haberini aldıklarında gazetelerinin önüne gittiklerini belirten TGS Kocaeli Temsilcisi Caner Aktan, gazeteye giremediklerini, polislerin gazeteyi boşaltırken kendilerine engel olduğunu belirtti. Kocaeli’de kapatılan 3 yerel gazetede 100’ü aşkın basın emekçisinin mağdur olduğunu da vurgulayan Aktan, hukuki olarak bu işin peşinde olduklarını söyledi.

‘BASIN EMEKÇİLERİNİN HAKLARI GASBEDİLDİ’

Geçtiğimiz hafta Hayatın Sesi Televizyonunun Körfez’den Notlar programında Kocaeli’de yaşanan darbe girişimini, sonrasını ve OHAL’i konuştuğumuz Aktan, “Körfez’den Notlar’da da konuşmuştuk ama açıkçası bu kadar beklemiyorduk, basın ile olan kısmın bu boyuta varacağını tahmin etmiyorduk. ‘OHAL’de nelerle karşılaşacağız’ denildiği zaman böyle bir fotoğraf çizmemiştik” dedi. Kapanan gazetelerde çalışan emekçilerin haklarının tamamen gasbedildiğini vurgulayan Aktan, “Bu kayba dair bir yasal düzenleme de yok. Muhatap arıyoruz, bulamıyoruz. Çalışana karşı borçların işverenin sorumluluğunda olduğu söyleniyor ama işverenin mallarına da el konuluyor. Ulaşmaya çalıştığımız sorumlular topu birbirlerine atıyor. Ama ben hep söylerim, darbeler işçi sınıfını vurur. Bizde de öyle oldu, umarım mağduriyetler kısa sürede giderilir” dedi.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK VE DEVAM ETTİRMEK

Türkiye’de Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalayan tek yerel gazete olduklarının altını çizen Aktan, “Örgütlenmek için çok uğraştık ve bir ilk başararak Türkiye’de yerel gazeteler içerisinde sendikalaşan tek gazete olduk. Kapatılmamızda ki neden bu olabilir, gazetenin yayın politikası olabilir, mevcut OHAL ile çıkan kararnamelerle iktidarının cadı avı çalışması var, her şey olabilir” dedi. Dayanışmanın önemine de vurgu yapan Aktan, ciddi anlamda korkunç bir tabloyla karşı karşıya kalındığını belirtti. Türkiye’nin basın özgürlüğü meselesinde ciddi problemlerinin olduğunu vurgulayan Aktan, “Bu süreçte basın özgürlüğü sorunu ikiye, üçe katlanacak. Basına saldırıların artarak süreceğini düşünüyoruz. O yüzden dayanışmanın önemi büyük. Bu durumu diri tutmamız gerek, dayanışmamız şimdilik iyi durumda. Basın özgürlüğünün yaratılması için iş bizim omuzlarımızda. Demokratik kitle örgütlerine çağrım, dayanışmayı büyütmek ve devam ettirmektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Herkesin biraz sevdiği takım: St. Pauli

SONRAKİ HABER

İhanet kokulu bir opera

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...