14 Temmuz 2016 14:45

Keşmir’de neler oluyor?

Hindistan’ın, Pakistan sınırında bulunan ve nüfusunun çoğu Müslüman olan Cammu Keşmir Bölgesi’nde gerginlik sürüyor.

Paylaş

Hindistan’ın, Pakistan sınırında bulunan ve nüfusunun çoğu Müslüman olan Cammu Keşmir Bölgesi’ndeki İslamcı, ayrılıkçı ‘Hizbul Mücahidin’ örgütünün üst düzey militanlarından Burhan Wani’nin öldürülmesinin yarattığı gerginlik sürüyor. Devlet güçleriyle çıkan çatışmada öldürülen Wani için yapılan eylemlerde, göstericilerle güvenlik güçleri arasında da çatışma çıktı ve 34 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 200 kişi de yaralandı. Hindistanlı yetkililer Keşmir’deki ‘isyanları’ sert önlemler ve ‘yatırım planları’ ile devam ettireceklerini ileri sürüyor.

34 KİŞİ ÇATIŞMALARDA ÖLDÜ

El Cezire’de yer alan habere göre, cuma günü öldürülen Burhan Wani’ye bağlılıklarını göstermek için meydanlarda toplanan on binlerce Keşmirliye  polis ve paramiliter kuvvetler ateş açarak saldırdı. Kısa sürede Keşmir’in birçok yerine yayılan gösteriler, sokak çatışmalarına dönüştü. Keşmirliler ve polis arasında çıkan çatışmalarda göstericilerden yaklaşık 34’ü öldü, 200’ü yaralandı.
Wani’nin ölümü Keşmir’de geniş katılımlı cenaze törenlerinin ve Hindistan yönetimine karşı protestoların düzenlenmesine neden oldu. Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hindistanlı yetkililer, Keşmir’de sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yaklaşık yarım milyon Hindu’nun her yıl Keşmir’deki Şri Amarnath Tapınağına giderek yaptığı hac ritüelini de erteleme kararı verildi.

‘DÜNYA KEŞMİR’İN ÇIĞLIĞINA  KULAĞINI TIKADI’

Keşmir’de polisin saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıplarına uluslararası otoriteler ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisiz kaldığı eleştirileri yapılıyor. Keşmirliler, dünyanın onların çığlığına kulaklarını tıkadığını belirtiyor.

Srinagar Camii İmamı Mirvaz Ömer Faruk, el Cezire’ye verdiği röportajda “Hindistan ve uluslararası otoritelerin Keşmir’de yaşananları kınamaması, Keşmirlilerin hayatlarının onlar için hiçbir değerinin olmadığının kanıtıdır” yorumunda bulundu. “Hiçbir politik parti ya da kuruluş şiddeti kınamadı çünkü ihtiyaç duymadılar” dedi. Yerel liderlerden biri olan Faruk, cuma gününden beri ev hapsinde yaşıyor.

BASKIYLA YA DA YATIRIMLA!

Polisin orantısız güç kullandığına dair suçlamalara cevap veren Keşmir devlet sözcüsü Naim Aktar, güvenlik güçlerinin yaptığının meşru müdafa olarak nitelendirdi. Polisin açıklamasına göre ise “öfkeli gruplar” cumartesi günü yolları kapatıp güney Srinagar’daki üç polis karakolunu ateşe vermişlerdi. Ayrıca çatışmalarda 1 polisin öldüğü, 100 polisin yaralandığı ve 1 polisin de kayıp olduğu bildirildi. Naim Aktar, protestoların Pakistan tarafından kışkırtıldığını fakat herhangi bir güvenlik zaafiyetine izin vermeyeceklerini ileri sürdü, Keşmir’deki “isyan”ın güvenlik önlemleri ve yeni yatırımlar ile sona erdirileceği vaadinde bulundu.

BASKI DA YATIRIM DA ÇÖZÜM DEĞİL  

Mesleği boyunca çatışmalar nedeniyle 7 kez  Keşmir’e gönderilen, 2010’daki çatışmalarda Keşmir’de görev yapan emekli Üstteğmen General Syed Ata Hasnaian ise Reuters’e verdiği röportajda, Yeni Delhi’de hiç kimsenin sorunun varlığını inkar etmediğini, daha önce denenen yöntemlerin sonuç vermediğinin görüldüğünü fakat Keşmir’dekilerle yapıcı diyaloga nasıl gireceklerini bilmediklerini ileri sürdü.

Keşmir’deki Müslümanların, komşu Pakistan tarafından kışkırtıldığı iddialarına karşın, Reuters’in haberine göre son yıllarda Pakistan’dan Keşmir bölgesine sızarak Hindistan’a saldırı düzenleyen militan sayısı düştü. Keşmirli İslamcı militan sayısı ise 100 civarında.

Yatırımlar konusunda ise geçen yıl, hükümetteki Hindu milliyetçisi BJP’den (Bharatiya Janata Parti/ Hindistan Halk Partisi) lideri, Başbakan Narendra Modi, Keşmir’e 11.9 milyalık yatırım yapacağına söz vermişti. Fakat hafta sonu başlayan ayaklanmalar, yatırım yapmanın halkın isyanını dindirmeye yetmediğini gösteriyor.

ÇÖZÜM EKONOMİK DEĞİL POLİTİK

Keşmir meselesi birçok çevrede tartışılıyor.

Öte yandan Keşmirli Yazar Mirza Waheed, güvenlik güçlerinin göstericilere diledikleri gibi davrandıklarını çünkü eylemlerinden dolayı yargılanmayacaklarından emin olduklarını söylüyor ve 2010 protestolarını hatırlatıyor.  El Cezire’ye konuşan Waheed “2010 olayları olduğunda kimse şiddetten dolayı sorumlu tutulmadı. Bu yüzden tekrar yaptılar ve tekrar...” diyor.

2010’daki Keşmir protestoları aylarca sürmüş ve devlet tarafından çok sert önlemlerle bastırılmışı. Polis şiddeti nedeniyle 120 kişi yaşamını yitirmişti.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Keşmir’deki direniş grupları, 1989’dan bu yana bağımsızlıklarını ilan etmek ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Madenciler özelleştirmeye izin vermeyecek

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de orman yangını: 50 hektar alan zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...