02 Temmuz 2016 00:50

Biskot işçilerinden Murat Ülker’e yanıt

Yıldız Holding'e bağlı Biskot’un Karaman’da bulunan fabrikasında çalışan işçiler gazetemize mektup yazarak çalışma koşullarını anlattı.

Paylaş

Yıldız Holding'e bağlı Biskot’un Karaman’da bulunan fabrikasında çalışan işçiler gazetemize mektup yazarak çalışma koşullarını, Öz Gıda-İş’in fabrikada nasıl örgütlendiğini ve bunun sonuçlarını anlattı. Murat Ülker’in fabrikalarında yapılan iftarda söylediği “işçilerin mutlu olması için çabaladıkları ve Öz Gıda-İş Sendikasına üye olmalarına ön ayak oldukları” yönündeki açıklamalarına yanıt veren işçiler, DİSK/Gıda-İş’te örgütlenmek istediklerini, patronun bunu engellemek için Öz Gıda-İş’i getirdiğini anlattı. Öz Gıda-İş’e üye yapılmalarının çalışma koşullarına bir etkisi olmadığını dile getiren işçiler, “Sonuç ortada her günümüz bir öncekini aratıyor” dedi.

LÜKS ARABADAN İNEN SENDİKACIYMIŞ

Biskot işçisi
Karaman

Günde 12 saat çalışıyorduk ve çalışma koşullarımız çok ağırdı. Karaman’da sadece bir süt fabrikasında sendika vardı. Bisküvi’de dahil tüm işyerlerinde sendika yoktu. İstanbul’daki Ülker fabrikasında DİSK/Gıda-İş üyesi işçilerin mücadelesini gazete ve internetten takip etmiştik. Biz üç beş arkadaş DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına ulaştık. Biz görüşmek istiyoruz dedik. O geldi, sendikanın uzmanları geldi. Birkaç toplantı yaptık. Sendika ne getirir, işçi neden sendikalı olmalı, her sendika işçinin hakkını korur mu pek çok konuyu tartıştık. Grup grup toplantılar yaptık. Kadın işçi arkadaşlarımız geldi toplantı yaptık. Bizim bu görüşmelerimiz duyuldu. Bir gün fabrikaya bir lüks araçla birileri geldi. Şoför kapısını açıyor içerden takım elbiseli biri iniyor sanırsın vali, kaymakam ya da milletvekili öğrendik ki sendikacıymış. Geldi fabrika müdürüyle görüştü sonra fabrikada kahvaltı verdiler, müdür konuştu, sendikacı konuştu ve bizi Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’na üye yaptılar.  Şimdi, patron anlatıyor hak kaybı olmasın, işçinin hakkı geçmesin diye sendikayı biz getirdik diyor ama asıl biz istediğimiz sendikaya üye olmayalım diye bu sendikayı getirdiler. Sonuç ortada her günümüz bir öncekini aratıyor. 

İKİ KUTU KEKLE BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞTILAR

4 ay önce Biskot’tan ayrılan işçi
Karaman

Murat Ülker’in dediği doğru. Sendikayı Biskot’a o getirdi. Fakat işçinin iyiliği hakkı için değil işçi gerçekten bir sendikada birleşip örgütlenip karşısına çıkmasın diye getirdi. Ben Biskot’tan ayrılalı 4 ay oldu. Biz kendi isteğimizle DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye olacaktık. Murat Ülker bunu fark edince Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasını fabrikaya getirdi. Müdürle sendikacılar kahvaltı verdiler, toplantı yaptılar işçiyi patron bu sendikayı istiyor fikrine zorla da olsa ikna ettiler. Zorla servislere bindirildik. Ülker’in sendikasına üye edildik. Ben bu sendika Murat Ülker’in sendikası dedim diye genel müdür tarafından azarlandım. Bana “tekerime taş koyma” dedi. 7 fırın çalışırdık, 3’e düşürdüler. 3 bin işçi çalışırdı şimdilerde 2 bin 500’ün altına düşmüş ve daha da düşecek. Küçülüyoruz işçi azalacak diyorlar. 800’e kadar düşecekmiş. Sendikayı patron getirince sonuç bu oluyor. İki kutu kek yüzde 5-6 artışa toplu iş sözleşmesini bağladılar. İki kutu kekle bizi susturmaya çalıştılar. Koşullar daha zorlaştı. Formene ihtiyaç var diyerek Ankara’dan bir formen getirdiler. Şimdi o formen işçilerin sendika temsilcilik başkanı oldu. İşçi kendi temsilcisini bile seçemedi. Yani sendikayı getiren patron başkanı da seçti.

MURAT ÜLKER İFTARA GELECEK DİYE 15 SAAT FABRİKADA BEKLEDİK

Biskot işçisi
Karaman

Yönetici işçiye haksızlık yapabiliyor onun için sendikayı ben getirdim diyor ama Biskot’ta işçiye önem verilmiyor. Yöneticiler ne diyorsa o oluyor. Çalışma saatleri 8 saate düştü mesailer kalktı. Maaşlar asgari ücret seviyesine indi, fazla alan 1500 alıyor. Sanki sendika gelmesiyle bir artış olmuş gibi yansısa da asıl olarak asgari ücretin 1300 olması nedeniyle görece bir artış olmuştu. Saat ücreti 7.31 olan ücretimiz 7.61 oldu fakat onu da sendikaya kesiyorlar. Sorumluluk primini düşürdüler o da eksilince daha düşmüş oldu. Sayımız gittikçe azalıyor. Bu işçi neden çıkıyor diyen yok. Çalışan işçi sayısının 1700’e kadar düştüğü konuşuluyor. Murat Ülker iftara gelecek diye 15 saat fabrikada bekledik. İşçinin hakkı ne olacak.

ÖNCEKİ HABER

Haydi Evrensel’le dayanışmaya

SONRAKİ HABER

'Bu topraklardan çıktılar, memleketi köleleri yaptılar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...