25 Haziran 2016 15:16

Liselerde neler olmuştu?

1999'dan bu yana liselerde neler oldu?

Paylaş

Liselerde neler olmuştu?

1999: SINAV SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK

İki basamaklı üniversite sınavının ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırıldı. Sınav, “ÖSS” adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirildi. “Hayatımız 3 saatlik sınava sığmaz” bu dönemin öne çıkan sloganı oldu.

 2000: AOBP EŞİTSİZLİĞİ

Ağırlıklandırılmış Ortaöğretim Başarı Puanı düzenlemesi liseli gençlikten tepki çekti. On binlerce öğrenci imza topladı, yüzlercesi illerde eylem yaptı. 13 Haziran’daki eylemlere polis saldırdı, onlarca liseli bu eylemlerde gözaltına alındı.

2006 NİSAN: ŞİLİ’DE LİSELİLER AYAKTA

Şili’de lise öğrencileri ücretsiz ulaşım, üniversiteye giriş sınavının ücretsiz yapılması, daha fazla öğretmen ataması ve okul binalarının iyileştirmesi talebiyle sokağa döküldü. 30 Mayıs’ta 790.000 öğrenci eylemdeydi. 7 Haziran’da Cumhurbaşkanı Bachelet, içinde 6 lise öğrencisi temsilcinin bulunacağı komiteyle görüşmeyi kabul etti.

6 Kasım 2008: KARDEŞİMSİN ALEXİS!

Yunanistan’da Alexandros Grigoropoulos isimli 15 yaşındaki lise öğrencisinin polis tarafından öldürülmesinin ardından liseliler sokağa döküldü, kısa zamanda protestolar tüm ülkeye yayıldı.

2010: SINAV SİSTEMİ YİNE DEĞİŞTİ
Çift aşamalı sınav sistemine geçildi, YGS ve LYS uygulandı. Meslek lisesi öğrencileri üniversiteye giriş sınavında uygulanan katsayı uygulamasının kaldırılması üzerine ülke çapında eylemler düzenledi.

2011-2013: ŞİLİ KIŞI
“Şili Kışı” olarak anılan eylemlerde Şilili öğrenciler eğitim ve sağlık sektöründeki özelleştirmeleri protesto etti. Eylemler süresince birçok lise ve üniversite işgal edildi, yaklaşık 1800 öğrenci gözaltına alındı.

2011: ÖSYM TESADÜFLERİ SEVER

YGS’de cevapların bir algoritma ile şifrelendiği ortaya çıktı. Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce lise öğrencisi sokaklara döküldü. ÖSYM protesto edildi. Esprili dövizlerin dikkat çektiği eylemler, sınav sistemini eleştiri oklarının merkezine oturttu.

2012: EĞİTİM SİSTEMİNDE DÖNÜŞÜM

İmam Hatip Lisesi sayılarında patlama yaşandı. 300’den fazla yeni İmam Hatip Lisesi açıldı, birçok lisenin de İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi gündeme geldi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dindar nesil yetiştireceğiz. Muhafazakar demokrat partisi kimliğine sahip bir partiden ateist bir gençlik yetiştirmesini mi bekliyorsunuz?” sözleriyle gündeme geldi. bu açıklama ilerleyen günlerde yaşanacak gelişmelerin habercisiydi.

2012: 4+4+4 DEDİKLERİ

4+4+4 eğitim sistemi uygulanmaya başlandı. Bu sistem çocuk gelinlerin, çocuk işçiliğin de dayanak bulduğu bir zemini ifade ediyordu. Üzerine çokça tartışma yapıldı. Her fırsatta biat eden nesil göndermesi yapan Erdoğan, sermayenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlenmiş bir eğitim sistemi için çoktan düğmeye basmıştı. Eğitim müfredat açısından din referans alınarak örgütlenirken, bilimsellik TÜBİTAK’ın papaz eriğini imam eriğine dönüştürme projeleri ile çağ atladı!

2014 ÖĞRENCİLER İMAM HATİP LİSELERİNE MAHKUM EDİLİYOR

2002-2003 döneminde 71 bine kadar düşen İmam Hatip Lisesi öğrencisi sayısı 700 bini aştı. Son üç yıl içinde özel liselerin sayısı ise 1033’ten 1603’e çıktı. 4+4+4 sistemi ile birlikte eğitim bir yandan ticarileşirken öte yandan da gerici bir biçimde dönüştürülmeye başladı. Yoksul gençler, İmam Hatip ve meslek lisesi kıskacına atıldı.

11 Mart 2014: GEZİ’NİN EN KÜÇÜĞÜ BERKİN

16 Haziran’da polisler tarafından vurulan 15 yaşındaki berkin 269 gün süren komadan çıkamadı. Berkin Elvan’ın öldürülmesi üzerine liselerde kitlesel boykotlar ve eylemler düzenlendi, İstanbul’daki cenazeye birçok liseli katıldı.

14 Mayıs 2014: KADER DEĞİL CİNAYET

13 Mayıs’ta meydana gelen 301 madencinin öldüğü Soma maden faciası sonrası ülke çapında liselerde eylemler yapıldı. Berkin Elvan’ın ölümünden sonra siyah giyme eylemleri bu kez madenciler için yapıldı.

EYLÜL 2014 AYOTZİNAPA

Meksika’da 43 öğretmenlik okulu öğrencisi, Iguala'da, okullarındaki bütçe kesintisini  protesto etmek istemişler ve polisin müdahalesine uğramışlardı. O günden sonra kaybolan öğrencilerden haber alınamadı. Öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu çetelerine teslim edildiği ve bu çetelerin öğrencileri öldürüp yaktıkları ortaya çıkınca binlerce öğrenci sokaklara akın etti. 43 öğrencinin bulunamamasını protesto eden öğrenciler 3 gün boyunca derslere girmediler

Aralık 2014 ZORUNLU OSMANLICA DERSLERİ

19.Milli Eğitim Şûrası yapıldı. Müfredatın dini referanslar temel alınarak düzenlenmesi tartışmalara yol açtı. Zorunlu Osmanlıca ve  din dersinin getirilmesi, karma eğitimin kaldırılması tartışmaları gündeme geldi. Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili “İsteseler de istemelerse de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek. Bir neslin mezarında kimlerin yattığını bilmemesinden daha büyük bir cehalet olabilir mi?” açıklamasını yaptı.

2015: FİLLER TEPİŞİYOR

AKP-Cemaat arasındaki kavgada olan öğrencilere oldu. Dershaneler kapatıldı, onların yerini temel liseler aldı. “Paran kadar oku” dönemi eğitim sistemine damgasını vurmuş oldu. Adrese dayalı lise kayıt sistemi başladı.

Nisan 2015: KANADALI LİSELİLER EĞİTİM HAKLARI İÇİN SOKAKTA

 “Printemps 2015” olarak anılan, yoğunlukla öğrencilerin oluşturduğuı platformun düzenlediği eylemlere 80.000 kişi katıldı. Kitle, Quebec hükümetinin bütçe kesintilerinin eğitim ve sağlık sektörüne getirdiği yaptırımları protesto etti.

12 Mayıs 2015: KONSER NE TARAFTA?

Liselerde yönetim kademelerinde yaşanan kadrolaşma beraberinde daha fazla baskı ve dayatmayı da getirdi. Bu baskıların belki de en absürd örneklerinden biri Ankara’da yaşandı. Yaklaşık 150 liseli Duman konseri olacağı söylenerek AKP Gençlik Kolları mitingine götürüldü.

KASIM 2015: BREZİLYA’DA LİSELİLER KAZANDI

Brezilya’da eğitim sistemindeki yeni düzenlemeler üzerine eylemler başladı, 180 okul liseliler tarafından işgal edildi. 2 ayı aşan protestolar sonucunda düzenlemelerin uygulanması 2017’ye kadar ertelendi. Liselilerin bu başarısı örgütlü olmalarından ileri geliyordu. Pek çok lisede öğrenci temsilcilikleri ve meclisleri üzerinden bir araya gelerek ortak talepleri etrafında birleştiler ve hükümete geri adım attırmayı başardılar.

MART 2016: FRANSA “GECE AYAKTA”

Hükümetin iş yasası tasarısını protesto etmek için binlerce liseli genç Paris'in en ünlü meydanlarından olan Republique'te, "Gece Ayakta" eylemleri yaptı. Eylemlere yaklaşık 500.000 Kişi katıldı Öğrenci sendikaları ve gençlik örgütleri yeni iş yasası taslağına karşı mücadeleyi örgütleyenlerin başında geliyor. Gençler, okul bitince ücretli köle olmak istemiyor. Aynı zamanda stajyer öğrencilerin hakları için de mücadele veriliyor.

HAZİRAN 2016: “KARANLIĞA SIRTIMIZA DÖNÜYORUZ” 

Türkiye’de lise öğrencilerinin mücadele tarihi zaman zaman kabarıp sokağa taşan, zaman zaman “siyah giyme eylemleri” gibi daha okul içinde kalan eylemlere tanıklık etti. AKP hükümetinin eğitim alanındaki piyasacı ve gerici politikaları hedef tahtasına lise hareketinin belirleyici liselerini oturttu. Çünkü bu liseler, hükümetin istediği biat eden gençlik profiline zıt liselerdi. Bu yüzden kadrolaşmayı da, “proje okul” safsatasını da, çeşitli baskıları da bu liselerin başına musallat etti. İlk fişeği “karanlığa sırtımızı dönüyoruz” başlıklı bildiri ile İstanbul Erkek Lisesi attı. Diğer liselerden öğrenciler de “proje okulları” kapsamında atanan hükümet yanlısı müdürleri, liselerdeki gerici uygulamaları, liselere uygulanan baskıları ifşa ettikleri bildirileri yayımlamaya başladılar. Bildiri yayımlayan lise sayısı hızla arttı, 15 günde 80’i aşkın bildiri yayımlandı.


BİLDİRİLERDEN KISA KISA

 

Beyoğlu Anadolu Lisesi
Her öğrencinin farklı bir renk olduğu okulumuz Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin kız lisesine çevrilmesiyle renklerinin yarısını kaybetmesine müsaade etmeyeceğiz. Köklü liselere yapılan bu itibarsızlaştırmanın karşısında biz de karanlığa sırtımızı dönerek okula ilk geldiğimiz gün öğrendiğimiz “karanlıktan aydınlığa” sloganını kızlı-erkekli yaşatacağız.

İEL
İEL öğrencileri olarak mezuniyet gecemizde tepkimizi, müdürün konuşması sırasında arkamızı dönerek gösterdik. Okul müdürü Hikmet Konar’la birlikte okula yerleşmekte olan baskı ortamı bu davranışımızın temel sebebidir.


Galatasaray Lisesi
Gençlerle asgari düzeyde iletişim kurabilecek, koltuğundan çok öğrencilerini koruyacak, hiçbir padişaha kölelik yapmamış yeni müdür aranıyor.

Kadıköy Anadolu Lisesi
Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşlarında geçmişi özleyenlerle, Fikret’in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız.

İzmir Fen Lisesi
Senelerdir tüm liseliler gibi çeşitli gerici baskılar altında eğitim görmeye devam ediyoruz. Bizler biliyoruz ki bu ülkenin gençleri karanlığa, baskıya ve gericiliğe karşı boyun eğmeyecektir. Şehrimiz İzmir her zaman karanlığa karşı aydınlığı savunmuştur, biz de İzmir’in liselileri olarak karanlığın karşısındayız! Dayanışmayla... 

Vefa Lisesi
144 senelik köklü bir çınar olan ve Atatürk ilke ve inkılaplarından taviz vermeden eğitimini sürdüren Vefa Lisesi öğrencileri olarak “Proje Okul” adı altında okulumuzda yapılan kısıtlamalardan hoşnut olmadığımızı ve bu kısıtlamalara karşı sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz. 

Bornova Anadolu Lisesi
Aklımıza, bilgimize, özenle ördüğümüz yaşam biçimimize yönelik bu kasıtlı ve planlı karanlığa boyun eğmediğimizi; başka bir ülke, başka bir dünyanın mümkün olduğuna inandığımızı; karanlığa karşı aydınlığı, gericiliğe karşı bu ülkenin tüm ilerici birikimlerini, dinci bir dünya tasavvuruna karşı laikliği savunduğumuzu; ortak geleceğimizi karartmaya çalışan güçlere duyurur, desteğin ve dayanışmanın çoğalmasını dileriz.

Beşiktaş Anadolu Lisesi
Bizler bütün dostlarımızla beraber gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatmayan, aydınlık günlerin hüküm sürdüğü bir ülke yaratana kadar okulumuzdan aldığımız direniş geleneğiyle mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz, yolsuzluğun karşısında geleceği büyüteceğiz.

Samsun Anadolu Lisesi 
Bizler biliyoruz ki son dönemlerde ortaya çıkan “Proje Okulları” uygulaması, ülkemizin bilimsel eğitimden taviz vermeyen ve sorgulama yeteneğini kazanmış nesiller yetiştirmeyi kendisine amaç edinen köklü liselerini karanlığa çekmeyi açık ve net bir şekilde hedeflemektedir. Bizler uygulanan tüm politikaların farkındayız ve bu bildiriyle birlikte bu gidişata sessiz kalmadığımızı ilan ediyoruz.

İtalyan Lisesi

Gericiler okullarımızda bizi yozlaştırmaya çalışıyor, tüm namlularını umutlarımıza tutuyor ancak bilmeleri gerekn bir şey var. Biz gençler yeni geldik ve karanlığa teslim olmaya hiç niyetimiz yok. Bu oyunu bizzat biz bozacağız.

Robert Koleji 
Türkiye gençlerinin eğitimi ülkenin geleceğini belirleyecek olan yapıtaşıdır. Eğitimin çağdaşlıktan uzaklaştırılması, öğretmen ve öğrenci haklarının kısıtlanması, kızlar ve erkeklerin eğitimde ayrıştırılması, öğretmenlerin özgünlüklerine karışılması ve baskı altında tutulmaları geleceğimizin ışığını söndürmektedir. Hiçbir okul bu davada yalnız değildir, çünkü o ışıktır ki yürekten yüreğe yayılacak ve karanlıkları aydınlığa boğacaktır. 

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi 
İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan gericiliğe karşı laiklik, zorbalığa karşı özgürlük direnişi bize bir şeyi hatırlattı: gençliğin hiçbir zaman karanlığa teslim olmayacağını. Eşit, bilimsel ve laik bie eğitim talebini her zaman yükselteceğini. Bizler de ülkenin dört bir yanında karanlığa teslim olmayan bütün liselileri destekliyor ve topyekün mücadeleye çağırıyoruz.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi 
Bütün bunlara boyun eğmeyen, CAL ruhunu ve geleneklerini yaşatmaya çalışan bizler, asılsız bahanelerle ve hiçbir gerekçe sunulmadan önümüze konan engellerle yılmadan mücadele etmekteyiz.
 

Çankaya Anadolu Lisesi 
Laikliğe savaş açmış olanlar bilsinler ki mücadeleyle kazanılmış şeyler ancak mücadeleyle kaybedilir. Biz kazandıklarımızı kaybetmemek için tüm liseli arkadaşlarımızı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.


 


BİLDİRİ YAYINLAYAN LİSELER 

 

Ankara Atatürk Anadolu, Ankara Ege, Ankara Gazi Anadolu, Ankara Kırkkonaklar Anadolu,  Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler, Antalya, Avni Akyol Güzel Sanatlar, Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu, Ayvalık Anadolu, Bakırköy Anadolu, Bakırköy Kartaltepe Mesleki ve Teknik Anadolu, Bakırköy Yahya Kemal Anadolu, Beşiktaş Anadolu, Beşiktaş Atatürk Anadolu, Beşiktaş Fen Bilimleri Temel, Beylikdüzü Cahit Zarifoğlu Anadolu,  Beyoğlu Anadolu, Bornova Anadolu, Buca 85. Yıl Anadolu  Mezunları, Cağaoğlu Anadolu, Cihat Kora Anadolu, Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Kız Teknik ve Meslek, Çağlayan Anadolu, Çamlıca Anadolu, Çankaya Anadolu,  Çorlu Anadolu, Erenköy Kız, Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu, Eskişehir Salih Zeki Anadolu, Etiler Anadolu, Florya Tevfik Ercan Anadolu,  Galatasaray, Garip Zeycan Yıldırım Fen,  Gazi Anadolu Teknik,  Gaziantep Yahya Kemal Beyatlı Anadolu, Hacı Zarife Çelebi Aygar Anadolu, Hasan Hüseyin Akdede Fen, Haydarpaşa,  Hisar Okulları, Hopa Atatürk Anadolu,  İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler,  İstanbul Erkek, İstanbul Özel Enka, İstanbul Rotary 100. Yıl Anadolu,  İstek Bilge Kağan,  İstek Vakfı Atanur Oğuz, İtalyan, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (TMDK), İzmir Ahmet Adnan Saygın Mesleki Teknik Anadolu, İzmir Atatürk, İzmir Çiğli Fen, İzmir Fen, İzmir Karşıyaka Anadolu, İzmir Narlıdere Cahide Ahmet Dalyanoğlu, İzmir Özel Amerikan, Kadıköy Anadolu, Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu, Kırklareli Anadolu, Kırklareli Atatürk Anadolu, Kırklareli TOBB Anadolu, Korkmaz Yiğit Anadolu, Kurtuluş Anadolu, Mareşal Fevzi Çakmak,  Mehmet Seyfi Eraltay,  Mehmet Tekinalp Anadolu,  Mersin Anadolu, Mersin Mesleki ve Teknik Anadolu,  Metin Çiviler Anadolu,  Nişantaşı Nuri Akın Anadolu, Notre Dame de Sion, Özel Getronagan Ermeni, Pertevniyal, Robert Koleji, Samsun Anadolu, Samsun Sosyal Bilimler, Seyitgazi Sağlık Meslek, Suzan Divrik Mesleki Teknik Anadolu, Teğmen Ali Rıza Akıncı Anadolu, TEV İnanç Türkeş Özel,  Uğur Temel, Üsküdar Amerikan, Vefa,  Yakacık Anadolu,  Yıldırım Beyazıt Anadolu, Yıldırım İMKB Mesleki ve Teknik Kız Anadolu, Yusuf Kemalettin Perin Fen,  Zeynep Kamil Mesleki Teknik ve Anadolu, Ziraat Bankası Balıkesir Fen, Zuhal Dörtçelik (Şenipek) Endüstri Meslek Liseleri

ÖNCEKİ HABER

Ayağa Kalkan Lise: Zorunluluk+ Heyecan+Akıl

SONRAKİ HABER

Şair ceketli çocuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...