27 Mayıs 2016 18:54

Evrensel Kültür ‘İşçi nerede’ diye soruyor

Evrensel Kültür, haziran sayısı ile 'sanatta ve edebiyatta işçiler'i tartıştığı bir dosya dizisine başlıyor.

Paylaş

Evrensel Kültür, haziran sayısı ile “sanatta ve edebiyatta işçiler”i tartıştığı bir dosya dizisine başlıyor. İlk ayın konusu “Sinemada İşçiler”. Dergi, bu diziyi farklı sanat disiplinleri ile önümüzdeki aylarda da sürdürecek.

Sinema tarihini başlatan görüntü “fabrikadan çıkan işçiler”di. Bu andan 120 yıl sonra “Türkiye sinemasındaki işçi temsilleri”ni inceleyen Evrensel Kültür, özellikle güncel sinemanın işçi karakterlerini irdeliyor. Neşeli Hayat’tan Sarmaşık’a; Toz Bezi’den Zerre’ye, Kelebeğin Rüyası’ya pek çok filmin işçi karakterleri ele alınıyor; “Beyazperdeye yansıyan işçi suretlerinin gerçekleri, hayalleri nasıl anlatılıyor?” sorusuna da yanıt arıyor.

KALABALIKTAN YALNIZLIĞA

Çağdaş Günerbüyük “Kalabalıktan yalnızlığa sinemanın işçileri” başlıklı yazısıyla işçi karakterlerde dünden bugüne değişenin ne olduğunu anlatıyor. Şenay Aydemir ise, sınıfın güncel meselelerinin sinemada kendini bulamadığını söyleyerek, şöyle diyor: “Sloganı işçiler atıyor zaten. Biz hikaye anlatan filmler istiyoruz!”. Barış Avşar’ın yazısı ise bugün hâlâ sınıfın belleğinde Kibar Feyzo’daki “Ben de Harranlıyım” repliğiyle yer etmiş olan Kemal Sunal var. Avşar, Kemal Sunal’ın canlandırdığı karakterler nezdinde “işçi temsili”ni inceliyor.

Dosyada ayrıca; Denizcan Kutlu, Ken Loach’un “İşte Özgür Dünyası”dan kalkarak “kiralık işçilik” meselesini; Zafer Aydın “53 yıl sonra Kavel’e belgesel çekmek”i; Suat Eroğlu “Günümüz kısa filmleri ve kahramanı olamayan işçiler”i yazıyor. Özge Özdüzen’in gündeminde ise “Film festivallerinde emek ve sınıf: Kanıksanmış prekarya” başlıklı yazıyla sinema seyircisi var.

NÂZIM HİKMET, SABAHATTİN ALİ VE DİĞERLERİ

Aydın Çubukçu “Don Quijote ve Nâzım Hikmet” başlıklı yazısıyla Mahmut Temizyürek’in kitabını inceliyor. Çubukçu, “Tek boyutlu bir siluet halinde çizilen Nâzım’ı tüm yönleriyle, insan ve komünist olarak bütünlüklü bir incelemenin konusu olarak ele almak çok mu zordu?” sorusunu ortaya atıp, Mahmut Temizyürek’in “İm Bilse Er Ölmes- Nâzım Hikmet ile Don Quijote’nin Arzu Serüvenleri” adlı kitabıyla bunu denediğini söylüyor. Mehmet Ergün’ün kapsamlı yazısının gündemi ise Sabahattin Ali. Ergün, usta yazarı son döneminde yazdığı 3 politik makale ile inceliyor ve bugüne de önemli dersler çıkarabilecek bu makaleleri hatırlatıyor. Özcan Yaman ise “Fahrettin Erdoğan’ın gözünden Emek Hareketi”ni anlatıyor.

Evrensel Kültür’de, bu ay Adnan Özyalçıner, Hülya Ergün, Eylem Ata Güleç, Ece Kocabey, Münire Çalışkan Tuğ ve Leyla Civil Aslan’ın öyküleri ile Ömer Turan, Hakan Keysan, Hayrettin Geçkin, Murat Atıcı, Önder Karataş, William Butler Yeas’ın şiirlerini okumak mümkün. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak Valisi madencilere 'İşgalciler' dedi

SONRAKİ HABER

İnsan olmanın şiiri: Edip Cansever

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...