19 Mayıs 2016 13:08

Fransa'da hükümet 3. kez OHAL, emekçiler 7. kez grev dedi

Paris’te bugün 7. genel grev gününde emekçiler hükümetin çıkarmaya çalıştığı yasaya karşı sokakları yine doldurdu.

Paylaş

Özge ALTUN
Paris

Paris’te bugün 7. genel grev gününde, işçi ve emekçiler hükümetin çıkarmaya çalıştığı yasaya karşı sokakları yine doldurdular. Eylemler öğleden sonra başlarken, grev ise taşımacılık, liman ve havaalanlarında etkili oldu.  

FRANSIZ DEMOKRASİSİNE BAYPAS

Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande ve Manuel Vals liderliğindeki hükümet, iş yasasında değişiklik tasarısını meclisi baypas ederek geçirmiş ve doğrudan Senato’ya göndermişti. Esnek çalışma, işten atılmaların kolaylaştırılması, maaşların düşürülmesi gibi kazanılmış haklara yönelik saldırılar içeren yasa tasarısını geçirmek için hükümet bir anlamda demokrasiyi baypas etmişti.

Hükümet Anayasanın 49 madde 3 fıkrasında kendisine tanınan yetkiyi kullanarak tüm tartışmaların önünü kesti ve yasayı direk senatoya göndererek, Mecliste tartışılmasını engelledi. Yasa Senato’daki tartışmaların ardından Meclise geri gönderilecek.

Hükümet 10 Haziranda başlayacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi yasayı çıkarmak istiyordu ancak görünen o ki haziran sonundan önce yasanın çıkması mümkün olmayacak.

7. GREV GÜNÜ

Öte yandan Fransa’da sendikalar sokak eylemlerinden çok üretimi durduracak ve ekonomiyi etkileyecek grevlere yöneldi. Bugünkü grev ulaşım ve taşımacılık alanında etkili oldu. En büyük sendika konfederasyonu olan CGT (Genel İş Konfederasyonu) “yasanın geri çekilmesini istiyorsak üretimi durduracak grevlere gitmemiz gerekiyor” dedi.

İlk greve çıkanlar da 16 Mayıs’ta kontakları durduran kamyoncular oldu. Kamyoncular sanayi bölgelerinin önüne barikat koyarak malların yani sermayenin çıkışını engelliyor. Öte yandan limanlara da grev çağrısı yapıldı.

PETROL RAFİNERİLERİNDE GREV!

Önemli bir gelişme de petrol dağıtımında yaşanıyor. İlk defa petrol rafinerelerinde, petrol dağıtımını durdurmak için işçiler greve gittiler. Sendikalar her Çarşamba ve Perşembe grev yapılacak üretimi durdurmayı öneriyor. Bu grevlerin etkisinin giderek artması bekleniyor.

Ancak öte yandan polis baskısı da hissediliyor. Polis eylemlere şiddetle saldırıyor.

Hükümet de Olağanüstü Hali üçüncü kez ve 29 Temmuz’a kadar uzatttı. Hükümet OHAL kararıyla eylemleri bastırmaya ve bölmeye çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım'ın ilk durağı Diyarbakır

SONRAKİ HABER

Davutoğlu'dan Erdoğan'a veda ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...