17 Mayıs 2016 15:41

Fransa’da işçiler yasanın peşini bırakmıyor!

Fransa’da işçi ve emekçiler hükümetin çıkarmaya çalıştığı yeni iş yasasına karşı sokakları doldurdular.

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa’da işçi ve emekçiler hükümetin çıkarmaya çalıştığı yeni iş yasasına karşı sokakları doldurdular. Paris 100 bin ve Marsilya’da 80 bin kişi yürüyüş yaparken, Nantes, Toulouse, Lyon, Rennes ve Bordeaux’da da binlerce işçi, emekçi ve genç sokaktaydı.. Polis daha önce de olduğu gibi birçok yerde eylemlere saldırdı. Ancak eylemlerin bugün de sürmesi bekleniyor.  Nakliye işçilerinin geceden itibaren greve çıktığı ülke de yarın da birçok işyerinde iş bırakmalar başlayacak. 

HÜKÜMET DEMOKRASİYİ BAYPAS ETTİ

Hükümetin Anayasanın 49. Maddesinin 3 fıkrasını kullanarak Mecliste yapılabilecek tüm tartışmaları engelleyerek yeni iş yasasını onaylamasının ardından Fransa’da emekçilerin mücadelesi daha da radikalleşti. CGT (Genel İş Sendikası), FO (İşçi Cephesi), Solidaires, FSU, UNEF, UNL ve FIDL gibi sendikaların ortak çağrısıyla 17 ve 19 Mayıs günleri mücadele ve eylem günü ilan edildi. Taşıma sektöründe, demir yollarında, havaalanlarında, kamu sektöründe, postane ve üniversitelerde yapılan grev çağrıları bugüne kadar olduğundan daha güçlü yankı buldu ve tüm hafta boyunca da iş bırakmaların sürmesi bekleniliyor. 

Sendikal platformun artık haftada bir yüzbinlerin katıldığı gösteri yapmanın kendi başına yeterli olmadığı, hükümeti bu şekilde geriletilemeyeceği doğru tespiti yapılıyor ve üretim merkezlerinde işçileri ikna ederek süresiz greve gitme çağrıları yapıldı. 

ACELEYE GETİRMEK İSTEDİLER

Toplumun yüzde 70’inin karşı olduğu, Mecliste çoğunluğun desteğini alamayan yasa tasarısı, antidemokratik bir yolla onaylandıktan sonra şimdi Senato’ya gitti. Buradaki oylamadan sonra tasarı tekrar Meclis gündemine gelecek. Zamana oynayan hükümet tüm tartışmaları bir an önce bitirmeye çalışıyor. Çoğunluğun sağ partinin elinde olduğu Senato’da tartışmalar 13 ile 24 Haziran arasında olacak ve 28’inde ise oylanmaya sunulduktan sonra tekrar Meclise gönderilecek. 

Hükümet ise yasa görüşmelerini 10 Haziran’da başlayacak Avrupa Futbol Kupasından önce bitirmek istiyordu. 

İLK EYLEM NAKLİYE İŞÇİLERİNDEN

Bugün ilk grevler ile gece yarısından sonra taşıma sektörü tarafından başlatıldı. Sabah erken saatlerinde de kamyonlar, Fransa’nın Kuzey bölgesinde; Nantes, Caen, Marsilya ve Bordeaux bölgelerinde temel sanayi merkezlerinde yol kestiler. Vatandaşların geçmesine izin veren işçiler sanayi merkezlerine ham madde girmesi tamamen engellendi. Diğer yandan kamyoncular Le Havre ve Nantes-Saint-Nazaire şehirlerinde belirleyici bir ekonomiye sahip limanlara girişleri engelledi. CGT sendikası da ülke genelinde tüm rafinerilerin girişini engelleme çağrısı yaptı. 

Taşıma sektörünün mücadeleye katılım önemli. Çünkü sektör ülke ekonomisini etkileyebilecek olanaklara sahip ve iş yasası hayata geçerse en çok etkileneceklerin sektörlerin başında kamyon şoförleri geliyor. Şöförlerin maaşlarının en az yüzde 10 düşebileceği belirtiliyor. 

DEMİR YOLLARINDA GREV

Ülke ekonomisinde belirleyici bir yer tutan demir yollarında da sendikalar, mücadeleye daha ilerden katılma kararı açıkladılar. Paris’in toplu taşıma şirketi RATP’de örgütlü CGT sendikası, Salı günü için grev başvurusunda bulundu, ama ülke genelinde tüm demir yollarını yöneten Ulusal Devlet demir yolları (SNCF)’de ise en örgütlü olan CGT konfederasyonu her hafta Çarşamba ve Perşembe günleri grev yapma çağrısında bulundu. İş yeri seçimlerinde 3. büyük sendika olan SUD-Rail ise Avrupa futbol kupasının son gününe kadar grev başvurusunda bulundu ve yapmaya kararlı olduğunu ilan etti. Demir yolları işçileri iş yasasının çekilmesi talebinin yanı sıra 2026’da tamamen piyasaya açılacak demir yollarındaki çalışma koşullarını kötüleştirecek tasarılara karşı özgün talepleri de var. 

HAVAYOLLARINDA GREV

Paris havayollarında çalışan işçiler, teknisyen ve pilotlar da bir araya gelerek ve yarın grev yapmayı tartıştılar. Hava yollarında en örgütlü olan CGT de, perşembeden itibaren süresiz grev çağrısında bulundu ve bunun etkili olması bekleniliyor. 

HÜKÜMET İNAT EDİYOR!

Bugün radyo programında konuşan Cumhurbaşkanı François Hollande ise iş yasasını hayata geçirme konusunda kararlı olduğunu yineledi. Kısa bir süre önce olağanüstü hal ve vatandaşlıktan çıkartma yasasını anayasaya ekleme tasarısında başarısız olan Hollande’ın yeni bir “başarısızlık” durumunda siyasi yaşamını ciddi olarak olumsuz etkileyeceği konusunda herkes hem fikir. 

2006 yılında dönemin başbakanı Dominique de Villepin de gençlere özgün bir iş yasası çıkartmak istemiş, gençlerin ucuz emek gücü olarak iliklerine kadar sömürülmelerini dayatmış, ama mücadeleler sonucu resmi gazetede bile yayınlanmış yasa geri çekilmek zorunda kalmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Metin ve Kemal Kahraman, Ferfecir albümünü seslendirecek

SONRAKİ HABER

Sistemin bağırsaklarında dönen bir oyun: Fail

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...