17 Mayıs 2016 15:12

İzmirli gazeteciler: Gazeteci tutuklamak meşrulaştırılıyor

13 muhabiri tutuklanan, temmuzdan beri 39 kez sitesi kapatılan DİHA’ya İzmir’deki gazetecilerden destek geldi.

Paylaş

Dicle Haber Ajansının (DİHA) 13 muhabirinin tutuklanmasını değerlendiren İzmir’deki gazeteciler, gerçekleri yazan gazetecilerle her zaman dayanışma içerisinde olacakları mesajını verdi ve DİHA’nın susturulmaya çalışmasının, devrede olan “karanlık şebekeyle” ilişkisi olduğuna işaret etti.

Mayıs ayının ilk 15 gününde basına yönelik saldırılar artarken son süreçte 5 gazeteci tutuklandı. Son olarak DİHA Yüksekova Muhabiri Nedim Türfent ve Şermin Soydan tutuklandı. Türfent ve Soydan’ın tutuklanması ile tutuklu DİHA muhabiri sayısı 13’e yükseldi. Ayrıca temmuzdan beri 39 kez sitesi kapatılan DİHA’ya İzmir’deki gazetecilerden  destek geldi.

‘DİHA BÖLGEDEN YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Soydan’ın yaptığı bir haber nedeni ile “Casusluk suçlaması ile tutuklanmasına dikkat çeken İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, gazetecilere yönelik ‘casusluk’ iddiasıyla hükümetin eline oyuncak bir silah geçtiğini belirtti. ‘Casusluk’ iddiasının hükümet tarafından ‘milli’ bir konu olarak gösterildiğini belirtilen Göçmenoğlu, bu şekilde kamuoyuna açıklama durumu olmayacağı gibi gazetecilerin tutuklanmasının da meşrulaştırıldığını ifade etti.
İktidarın kendi yandaş basını dışında diğer basına karşı bir saldırı projesi hayata geçirildiğini belirten Göçmenoğlu, “Tutuklamalar, DİHA’nın bölgede yok edilmesine yönelik bir proje. Türkiye’de muhalif kesimlere kayyım atanması vahim bir durumdur. Bunların hepsi global bir siyasetin global bir politikasının parçalarıdır” diye konuştu. Göçmenoğlu son olarak, DİHA muhabirlerinin tutuklanmasındaki amacın bölgede haber ajansının yok edilmesi ve sindirilmesi olduğunu vurguladı.

‘İKTİDARIN SAKLAYACAK BİR ŞEYLERİ VAR’

Bölgede haber alma kaynaklarından biri olan DİHA muhabirlerinin sürekli baskı altında olmasını ve tutuklanmasını değerlendiren Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Eğitim Sekteri Emine Uyar ise, “Bir haber ajansımızın 13 muhabirinin peş peşe tutuklanması şunu gösteriyor; iktidar gazetecilerin görevini yapmasını ve yaptığı haberlerin kamuoyu tarafından görülmesini engellemek istiyor. Yani saklayacak bir şeyler var demek ki...” dedi.
Gazetecilik mesleğinin bugün pek çok bedeli beraberinde getirdiğini hatırlatan Uyar, “Hapis cezasından tutun artık öldürülmeye kadar gidiyor. Ancak her zaman meslektaşlarımız ile dayanışma içerisinde olacağız” diye konuştu.

AKP’NİN KARANLIK ŞEBEKESİ...

İngiliz medya iş adamının Lord Northcliffe, ‘Güç odaklarının örtbas etmeye çalıştığı her şey haberdir, gerisi reklamdır’ sözünü hatırlatan Sol Haber Portalı Yazarı ve Editörü Ahmet Çınar da, “Kaçak Saray’ından AKP’sine, Ensar’ından tarikatlarına, TÜSİAD’ından MÜSİAD’ına, bürokrasisinden Genelkurmayına kadar koskoca bir şebeke, bir network, bir karanlık ağ yönetiyor memleketi. Bu şebekeyi eleştiren, bu karanlık ağa yan gözle bakan herkesi ve her kesimi ezerek yok etme eğiliminde AKP diktası… DİHA’ya yönelik saldırıları, tutuklamaların da nedeni budur” diye konuştu.
“AKP diktatörlüğü işlediği savaş ve ekonomik suçlardan dolayı çok korkuyor” diyen Çınar, “AKP iktidarının iki temel özelliği olan ‘hırsızlık’ ve ‘katillik’ suçlarıyla ilgili haber yapan, yorum yazan, belgeleri ifşa eden gazetecileri en şiddetli biçimde bastırmaya çalışıyorlar. Her şeye rağmen gerçekleri yazan gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Görev süresi uzatılmayan akademisyeni mahkeme haklı buldu

SONRAKİ HABER

Etnografik Hikayeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...