14 Mayıs 2016 14:41

Gazeteci örgütleri: DİHA’nın işlediği suçu biz de işledik

DİHA'ya dönük baskıları değerlendiren emek ve meslek örgütleri, DİHA üzerinden basın camiasının tehdit edildiğini belirtti.

Paylaş

Dicle Haber Ajansına (DİHA) dönük baskı, toplumun çeşitli kesimlerinden tepki toplarken, emek ve meslek örgütleri, DİHA üzerinden basın camiasının tehdit edildiğini ve susturulmak istendiğini belirtti.
Türkiye’de basın özgürlüğünün içinde bulunduğu duruma değinen Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şube Başkanı Can Güleryüzlü, “Gerçek ‘sözün bittiği’ denilen nokta da olsa gazetecilerin görevidir, inadına gerçeğin sözcüsü olmak gerekir. İktidarlarını korumak adına ülkeyi kan gölüne çeviren siyasal hareketlerin, basına yönelik baskıları da her geçen gün daha da artmakta ve ağırlaşmaktadır” diye konuştu.

‘HAKSIZ ŞEKİLDE TUTUKLANIYORLAR’

DİHA’ya yönelik baskılara da dikkat çeken Güleryüzlü şöyle konuştu: “DİHA hem kurumsal hem de çalışan gazeteci meslektaşlarımız açısından ağır bedeller ödemektedir. ‘Basın özgürlüğü tutsakları’ olarak gördüğümüz bu arkadaşlarımızın esaretine bir an önce son verilerek, hukuk dışı bu uygulamalar sona ermelidir. Basın emekçisi tüm meslektaşlarımızın hak ve hukuku hem bizim meslek onurumuz hem de toplumsal demokratik değerimizdir ve bunu her zeminde inadına savunmaya devam edeceğiz.”

‘DİHA ÜZERİNDEN TOPLUM TEHDİT EDİLİYOR’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Esra Koçak da, DİHA’ya dönük iktidar baskısını kınayarak şunları dile getirdi: “Baskılara karşı kamuoyunun sessiz kalması bizleri düşündürüyor. Can Dündür ve Erdem Gül tutuklandıklarında kamuoyunda ciddi tepkiler oluşurken, tutuklu bulunan 12 DİHA muhabiri için bir kamuoyunun oluşmaması kabul edilir bir durum değil” Yaşanan sessizliğin bir yerde ‘iktidar baskısından’ kaynaklandığını vurgulayan Koçak, iktidarın DİHA üzerinden diğer gazetecileri de “Destek çıkarsan yarın sen de işsiz kalırsın, sende ötekileştirilirsin, sende kabul edilemez bir yurttaş konumuna düşersin” diye tehdit edildiğini söyledi. Koçak, “Siyasi iktidarın oluşturduğu bu algıdan ürken gazeteciler ve kamuoyu tepki göstermeye korkuyor” diye konuştu.

‘GEÇMİŞTE YAŞANANLAR BUGÜN YİNELENİYOR’

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi Üyesi Mahmut Konuk, baskıların devletin gerçekleri kamuoyundan saklama çabasının bir sonucu olduğunu hatırlattı. Konuk “Geçmişte yaşanan Ermeni ve Dersim soykırımları, bugün yineleniyor. Yürütülen kirli savaş, bir yandan gerçekleri yok ederken, diğer yandan bu gerçekleri yazan gazeteciler ortadan kaldırılmak isteniyor.” dedi. 

Konuk ayrıca, girişim olarak her hafta düşünce özgürlüğü konusunda kendilerini ihbar ettiklerini hatırlatarak, DİHA’ya yönelik baskıları da gündeme alacaklarını söyledi. Konuk, “DİHA’nın işlediği suçları biz de işledik” diyerek kendilerini ihbar edeceklerini kaydetti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmirli gazeteciler: Gerçekleri yazacağız

SONRAKİ HABER

Ece Temelkuran 'Étonnants Voyageurs' Festivali'nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...