17 Mayıs 2016 09:22

Keçi Burcu'na tuvalet: ‘Tarihi yapılara karşı suç işleniyor’

Keçi Burcu'nun tepesine yerleştirilen seyyar tuvalete dair konuşan Nevin Soyukaya, sorumlular hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini ifade etti.

Paylaş

Yaklaşık 6 aydır abluka altında olan ve yıkımın sürdüğü Diyarbakır Sur’daki 9 bin yıllık Keçi Burcu’nun tepesine özel harekatçılar tarafından yerleştirilen seyyar tuvalet, DİHA’nın haberi üzerine kaldırıldı.

Durumu değerlendiren Amed Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Yönetim Başkanı Nevin Soyukaya, sorumlular hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini ifade etti.

Keçi Burcu’nun üstünde yapılan tuvaletin burca zarar verdiğini söyleyen Soyukaya, “Tuvaletteki suyun atılması için inşa sürecinde yapılan çörtenlere bağlanmış. Bütün gider çörtenden aşağı Burcun duvarlarına akıyor. Bunun uluslararası ve iç yasalardaki korumayla bağdaşacak bir yanı yok” dedi. Sorumlular hakkında işlem yapılması gerektiğini söyleyen Soyukaya, “Biliyoruz ki aylardır o tuvalet orada ve hiç kimse sesini çıkarmıyor. Bunu da biliyoruz ki Kültür Bakanlığı’nın yereldeki birimleri aylardır Sur içine giriyor ve o tuvaleti orada görüyor. Buna göz yummak da suçtur”dedi.

Dünya mirasının üstüne tuvalet yapmak ve bunun giderini, çörtene bağlayıp atığı surun duvarına boca etmenin dünya ve insanlık mirasına çok ciddi zararlar verdiğini söyleyen Soyukaya, “Atıklar ciddi asit biriktiriyor ve asit surun bütün bağlayıcı malzemesine boşaltılıyor. Zaman içerisinde yüzeydeki bütün burcun taşlarının aşağı aktığını ve yıkıldığını göreceğiz” dedi.

‘TESCİLLİ TARİHİ YAPILAR YIKILDI’

Hava fotoğraflarında Keldani Kilisesi ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi mülkiyetinde olan tescilli Yenikapı Sokağı dükkanlarının durumuna da değinen Soyukaya, “Dükkanların bir kısmı tahrip olmuştu ama tamamen yıkık değildi. Geçtiğimiz hafta sonu tüm tescilli ve tarihi dükkanlar sokağı genişletmek için kepçelerle yıkıldı ve atıldı. Bu sokakları açmak da suçtur. Bunlar koruma amaçlı imar planına aykırıdır. Bunu neye dayanarak yıkıyorlar, hangi izinle yıkıyorlar, gerekçesi nedir? Tüm bunlar yok. Tek gerekçesi gayri resmi yaratılan güvenlik amaçlı sokak genişletme çalışmalarıdır” dedi.

Yedi bin yıllık tarihin tek tek yıkıldığını ifade eden Soyukaya, “Dümdüz alanlar yaratılıyor, yerine imitasyon yapılar yapacaklar. Bazalt olabilir imitasyon yapılar, ama bazalt olması orijinal kılmaz. Orijinal yapıları yıkıp yerine imitasyon yapıları yapmak koruma değildir, yıkmaktır” ifadelerini kullandı.

‘UNESCO’DAN TAHRİBATLAR GİZLENİYOR’

UNESCO’nun sadece izleyip gözetlediğini ve uluslararası yasalar kapsamında gerekeni yaptığını söyleyen Soyukaya, “UNESCO tahribata dair bizlerin alan başkanlığı olarak yazdığı raporları dikkate alarak Kültür Bakanlığı’ndan rapor istedi. Kültür bakanlığı UNESCO’nun talebi sonrası alana yereldeki personellerini gönderip merkezden talimatla rapor yazdılar. UNECO’ya bu tahribatı, yok edişi nasıl örtecekler bilmem ama nasıl hazırlandığını biliyorum” dedi.

‘SEYİRCİ KALIYORSAK SUÇ İŞLİYORUZ’

Soyukaya, “Kent hepimizin. Bir buçuk milyonluk bir kentten söz ediyoruz. Sur artık dünya insanlık mirası, dolayısıyla hepimiz buna seyirci kalıyorsak biz de aslında suç işliyoruz ve hata ediyoruz. Bütün bu olanları görüp, öncelikle orada mülk sahiplerinin olayı yasal yollara götürmesi lazım diye düşünüyorum. Onun dışında demokratik her türlü girişimin yapılması gerekiyor” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Turgut Özal Ünv, Arınç'ın katılacağı çalıştayı iptal etti

SONRAKİ HABER

CHP'li Gürsel Erol: Dokunulmazlık oylamasına katılmayacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...