09 Mayıs 2016 18:18

Haber Nöbeti veda etti: 'Sanmayın ki nöbet biter...'

Gazetecilerin sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerde görev yapan meslektaşlarıyla dayanışma için örgütlediği Haber Nöbeti veda etti.

Paylaş

Gazetecilerin, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve çatışmalı sürecin etkilerinin sürdüğü bölgelerde zor koşullarda görev yapan meslektaşlarıyla dayanışmak için örgütlediği 'Haber Nöbeti' veda etti.

Haber Nöbeti'nin blog sayfasından 'Haber Nöbeti veda ederken; sanmayın ki nöbet biter' başlığıyla yayımlanan mesaj şöyle:

"Haber Nöbeti’nin Sevgili Takipçileri ve Okuyucuları,

Şubat’ın ilk haftası başlatıp 8 hafta sürdürdüğümüz Haber Nöbeti’nin finalini, 29 Mart’ta Beritan Canözer’in Diyarbakır’daki duruşmasına kitlesel katılım ve onun tahliye haberiyle yaptık.

Beritan’ın duruşmasının ardından, nöbetin koordinasyon ekibi olarak enine boyuna bir değerlendirme sürecine giriştik ve önümüze koyduğumuz görevi tamamladığımız ve bu nedenle Haber Nöbeti’ni bitirme kararı almamız gerektiği sonucuna vardık.

Haber Nöbeti artık yerini, biriktirdiği moral ve tecrübenin üzerine açılabilecek yeni sayfalara, oluşabilecek yeni dinamiklere bırakıyor.

Biz bu yola, “Gerçeğin peşinde, meslektaşlarımızın yanındayız” diyen bir grup gazeteci olarak çıktık. Büyüdük, genişledik ve İstanbul, Ankara ve İzmir’den 68 gazeteci, çatışma bölgelerine gittik. Canı ve özgürlüğü pahasına basın özgürlüğü ve haber alma hakkı mücadelesini göğüsleyen meslektaşlarımıza sembolik olarak yalnız olmadıklarını göstermeye çalıştık. Amacımız seslerine güç katmak, becerebildiğimiz ölçüde üzerlerindeki haber karartmasını kırmak idi.

Bu amaçla onlarla iş yerlerinde mesai yaptık, birlikte sahaya çıktık, haber yapmanın yanısıra karikatür çizdik, gazete dağıtımına çıktık, elimizin yetmediği, sokağa çıkma yasağının olduğu bölgelerdeki meslektaşlarla Twitter üzerinden söyleşi yaptık.

Haber ve izlenim, fotoğraf ve görüntülerimizi hem ağır baskılarla karşı karşıya olan yayın kuruluşlarında imzalarımızla, hem de ülke çapında mümkün olan en geniş medya yelpazesinde yayınlamaya çalıştık. Haber Nöbeti olmasa yapılmamış olacak 300’e yakın yazılı, sesli ve görüntülü haberi ve izlenim yazısını ürettik.

Bunların hepsi bloğumuzda toplandı, kayda geçti, Twitter ve Facebook hesaplarımızla sizlere ulaştı. Sosyal medya mecralarımızda ayrıca meslektaşlarımızın yüz yüze geldiği tehditleri, ne koşullarda çalıştıklarını duyurmaya çalıştık.

Bunlar neticesinde, Deutsche Welle tarafından düzenlenen Bobs En İyi Online Aktivizm Ödülleri’nde yurttaş gazeteciliği kategorisinde finale kaldık, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’yle onurlandırıldık.

Geldiğimiz nokta itibariyle, Haber Nöbeti koordinasyonu ve katılımcıları kuşkusuz mesleki dayanışma, basın özgürlüğü ve haber alma hakkı mücadelesinde üzerlerine düşeni yapmaya devam edecek.

Mesleğimiz ve coğrafyamız bize bu konuda dinlenme lüksü vermiyor. Bunu bize her gün hatırlatıyorlar. Bu aşamada yaptığımız, yeni bir enerji ve bir aradalıkların ortaya çıkabilmesi için işlevini tamamlayan bir süreci kapatmak.

Bloğumuzda 8 hafta ve sonrasında biriken eşsiz malzeme arşiv olarak bir kenarda sizlerin erişimine açık şekilde duracak.

Sosyal medya hesaplarımızı ise ileride makul kullanım önerileri ortaya çıkabileceği düşüncesiyle deyim yerindeyse uykuya yatırmayı kararlaştırdık.

Biz gerçeğin peşindeki gazeteciler olarak, üzerimize düşen büyük sorumluluğun gereğini yerine getirebilmek için, küçük de olsa bir şeyler yapmaya devam edeceğiz.

Siz okuyucularımızdan ve takipçilerimizden de beklediğimiz, gerçeğin peşini bırakmamanız.

Dayanışmayla!

Haber Nöbeti Koordinasyon Ekibi"

HABER NÖBETİ'NİN DAYANIŞMADA BULUNDUĞU MEDYA KURUMLARI

Azadi Tv, Azadiya Welat, Batman Yön Gazetesi, Batman Sonsöz gazetesi, Diha, Evrensel Gazetesi, Haberdar, Hayat Tv, İMC Tv, Jinha, Jiyan Tv, K24 Tv, Kurdsat News Tv, Özgür Gün Tv, Özgür Haber Gazetesi, Sabro gazetesi, Tigris Haber Gazetesi, Waar Tv.

HABER NÖBETÇİLERİ: Ali Akel (serbest gazeteci), Aram Duran (T24), Arzu Demir (Etha), Aslı Ceren Aslan (Özgür Gelecek), Aydın Bodur (Solfasol), Ayşe Yıldırım (Cumhuriyet), Ayşegül Doğan (İmc TV), Aysel Kılıç (Demokrat Haber), Aysel Sağır (T24), Çağrı Sarı (Evrensel), Cansu Pişkin (Evrensel), Cansu Yapıcı (Mimarist), Celal Başlangıç (Haberdar), Cem Dinlenmiş (Penguen), Cengiz Çandar (Radikal), Ceren Sözeri (Evrensel), Ceyda Karan (Cumhuriyet), Cihangir Balkır (Zete), Demet Yılan (Sendika.org), Elif Akgül (Bianet), Elif İnce (serbest gazeteci), Ergun Babahan (Özgür Düşünce), Evrim Kurdoğlu (serbest gazeteci), Eyüp Tatlıpınar (serbest gazeteci), Fatih Polat (Evrensel), Fehim Işık (gazeteci), Gökhan Biçici (Dokuz8 Haber), Gökhan Tan (serbest gazeteci), Gökhan Yılmaz (Yeni Asya), Gülistan Aydoğdu (Solfasol), Güliz Karaoğlan Vural (Nokta), Gülşen İşeri (İnsan Haber), Gülten Üstüntağ (Today’s Zaman), Hayko Bağdat (Diken), İmre Azem (belgesel sinemacı), İrfan Aktan (Express), İslam Özkan (On4 Tv), İsminaz Temel (Etha), Kumru Başer (serbest gazeteci), Leyla Alp (serbest gazeteci), Mehveş Evin (Diken), Meltem Akyol (Hayat TV), Mesut Bayram (Sol portal), Metin Cihan (İleri Haber), Murat Sabuncu (Cumhuriyet), Murat Sayan (Yeni Asya), Mürüvet Küçük (Alınteri), Nermin Pınar Erdoğan (Kadınların Postası), Nevin Sungur (Açık Radyo – İmc TV),Önder Öner (Etha), Onur Yılmaz (Solfasol), Pelin Cengiz (Haberdar), Pınar Öğünç (Cumhuriyet), Ragıp Duran(Liberation), Reyan Tuvi (serbest gazeteci, belgesel sinemacı), Şafak Timur (serbest gazeteci), Said Sefa (Haberdar), Semiha Şahin (Etha), Semra Çelebi (Özgür Radyo), Sevil Doğan (Özgür Gelecek), Tuğba Tekerek (serbest gazeteci), Tunca Öğreten (Diken), Ümit Kıvanç (Radikal – belgesel sinemacı), Yavuz Baydar (P24), Yetvart Danzikyan (Agos), Yıldırım Türker (Özgür Gündem), Yusuf Nazım (T24), Zeynep Yüncüler (Birgün).

Haber Nöbeti’yle birlikte, gazeteci Beritan Canözer’in Diyarbakır’daki duruşmasına katılanlar: Can Dündar (Cumhuriyet), Esra Yalazan (Haberdar), İshak Karakaş (Halkın Nabzı), Faruk Eren (İmc Tv), Mıgırdiç Margosyan (Evrensel yazarı), Nazım Alpman (Birgün). (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

F.Bahçe Başakşehir'e yenildi, şampiyonluk mucizelere kaldı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: Maalesef Esad'ın geleceği hiç gündeme gelmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...