29 Nisan 2016 21:20

Ankara Film Festivali sansürün gölgesinde başladı

Hatırlıyorum (Bîra Mı'têtın) belgeselini sansürleyen Ankara Uluslararası Film Festivali’nin açılışı sansürün gölgesinde gerçekleşti.

Paylaş

Roboskî Katliamını anlatan Hatırlıyorum (Bîra Mı'têtın) belgeselini sansürleyen Ankara Uluslararası Film Festivali’nin açılışı sansürün gölgesinde gerçekleşti.  

Açılış töreni, Fernando Franco ve Begoña Arostegui’nin ilk kısa canlandırma filmi El Lugar Adecuado’nun gösterimi ile başladı.  2016 yılı Onur Ödülleri de açılış töreninde sahiplerine verildi. Bu yıl “Sanat Çınarı” ödülü Akademisyen-Ressam Turan Erol’a verildi.  Yönetmen, Yapımcı Tomris Giritlioğlu, “Aziz Nesin Emek Ödülü”nü, yönettiği filmlerinde rol alan oyuncu Beren Saat’in elinden aldı. Giritlioğlu konuşmasında Aziz Nesin’in adını taşıyan ödülün kendisine büyük sorumluluk yüklediğini belirtti ve “Sansürsüz, korkusuz hikayelerde buluşmak dileğiyle” dedi.

Bu yıl Kitle İletişim Ödülü verilen Beşiktaş Kültür Merkezi adına ödülü Yılmaz Erdoğan aldı. BKM’nin 1994’te kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, “O günden bugüne tüm yapımlarda emeği olan tüm arkadaşlarım adına bu ödülü alıyorum” dedi.

DOKUZ FİLM 16 BELGESEL VE 27 KISA FİLM FESTİVALDE

Bu yıl teması ‘Bakış ve Ses’ olarak belirlenen festivalin En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü”, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun film şunlar: Ana Yurdu (Yön. Senem Tüzen), Çırak (Yön. Emre Konuk), Kalandar Soğuğu (Yön. Mustafa Kara), Melekleri Taşıyan Adam (Yön. Cansel Elçin), Memleket (Yön. Murat Saraçoğlu), Misafir (Yön. Mehmet Eryılmaz), Rüzgarın Hatıraları (Yön. Özcan Alper), Saklı (Yön. Selim Evci), Sarmaşık (Yön. Tolga Karaçelik), Toz Bezi (Yön. Ahu Öztürk).

28 Aralık 2011’de 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboskî Katliamı ve sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini anlatan belgesel filmi Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın) 27. Ankara Uluslararası Film Festivali  programından çıkararak sansürlemişti. Hatırlıyorum’un dışında bu seneki yarışmada bulunan 16 belgesel film ise şöyle: Ali Değil Ari Komutanım (Yön. Deniz Özden), Daha Güzel Bir Hayat (Yön. Pınar Okan), Dokunuş (Yön. Ethem Özgüven), Geride Kalan… ‘Mermanat’ (Yön. Zeynep Gülru Keçeciler), Gözyaşı Yolu (Yön. Engin Türkyılmaz), İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi (Yön. Eytan İpeker), Kameralı Çocuk (Yön. İbrahim Yeşilbaş), Kara Atlas (Yön. Umut Vedat), Kayıp Vatan (Yön. Aydın Kapancık), Kayıp Zamanlar (Yön. Faysal Soysal), Kinostajik (Yön. Resul Sakınmaz), O’nsuz (Yön. Ufuk Erden), Uzak (Yön. Vahap Sarıaltın), Patronsuzlar (Yön. Sidar İnan Erçelik), Son Vardiya (Yön. Mert Cemal Pekşan), Vefa (Yön. Baran Vardar). (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emeğin son 16 yılı sergileniyor

SONRAKİ HABER

Liderler tepinirken filler eziliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...