02 Nisan 2016 09:57

Tuzluçayırlı kadınlar dernek kuruyor

Ankara Mamak Tuzluçayır Mahallesi’nde yaşayan kadınlar dernek kurma yolunda. Artarak devam eden kadına karşı şiddete, tacize ve tecavüzlere, geçtiğimiz yıldan bu yana süren savaşa, hükümetin yarattığı şiddet, baskı ve korku ortamına rağmen yılmadan sürdürdükleri dayanışmayı bir dernekle daha fazla kadına ulaştırmayı amaçlayan kadınlarla konuştuk.

Paylaş

 

Burcu AKTAŞ
Ankara Mamak Tuzluçayır Mahallesi’nde yaşayan kadınlar dernek kurma yolunda. Artarak devam eden kadına karşı şiddete, tacize ve tecavüzlere, geçtiğimiz yıldan bu yana süren savaşa, hükümetin yarattığı şiddet, baskı ve korku ortamına rağmen yılmadan sürdürdükleri dayanışmayı bir dernekle daha fazla kadına ulaştırmayı amaçlayan kadınlarla konuştuk.
Barış içinde yaşayacakları bir gelecek için tüm kadınları yan yana gelmeye ve örgütlenerek mücadele etmeye çağıran Tuzluçayırlı kadınlar, derneğin mahalle kadınlarına bir umut olacağını ve kadın dayanışmasını büyüteceğine inandıklarını söyledi. 

HEPİMİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞMAN ETTİLER
İlk sözü alan Aysun Aydovan, ülkenin doğusunda devam eden savaşa dikkat çekerek, artık kendilerinin de çocuklarını alıp dışarı çıkmakta, alışverişe gitmekte tedirginlik yaşadıklarını anlatıyor. “İşten gelirken otobüse binmek için hızlı hızlı hareket ediyoruz kaçar gibi, herkese karşı şüpheyle bakar olduk. Bir terör çıkardılar başımıza, bizim karşımızda bir düşman yok ki, ama artık herkesi birbirine düşman ettiler. Kadınları öncelikle buna karşı bilinçlendirmek istiyoruz. Kadınlara yönelik tüm baskılarla, erkek şiddetiyle, erkek adaletle susarak değil, birlikte, örgütlenerek baş edebiliriz. Evde oturduğumuz zaman sadece televizyonu açıp hükümetin yaptıklarını izlemekle kalırız.”
 

ANCAK DAYANIŞMAYLA KURTULABİLİRİZ
Bu nedenle kadınlar olarak “Ne yapabiliriz” diye düşündüklerini söyleyen Sevim Değirmenci, dayanışmayı büyütmek, daha bilinçli ve örgütlü olmak için dernek kurmaya karar verdiklerini söylüyor. “Mahallemizdeki kadınlar, herhangi bir sorunları olduğunda dernekten kadınlarla dayanışabileceğini görecek. Bu baskıcı erkek egemen sistemden ancak birleşerek kurtulabiliriz” diyen Sevim, çalışmaların en başından beri Tuzluçayırlı kadınlar grubunun içinde. 
Kadınların çocukları, eşleri, kendileri için endişe ettiğini, bu korku havasını değiştirmek istediklerini belirten Sevim, ilk zamanlar az sayıda kadınla bir araya gelip gündemi tartıştıklarını, zamanla sayılarının arttığını aktarıyor. Daha fazla kadına ulaşabilmek, daha düzenli çalışmalar yapabilmek için ortak bir alanda buluşmanın gerekliliğini fark ederek dernek kurmaya karar verdiklerini belirtiyor ve ekliyor: “Kadınlara çağrım, tüm bu baskılara karşı örgütlenmek ve mücadele etmek. Evimizde oturarak hiçbir şeyi değiştiremeyiz. Biz kadınlara umut aşılamak istiyoruz. Kadınlar isterse her şeyi yapar.” 
 

KADIN DAYANIŞMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Fatoş Karataş ise Tuzluçayır’daki bu çalışmayla bir arkadaşı vasıtasıyla tanışmış. Toplantılara son dönem katılanlardan. Toplantılarda hep beraber gazete okuduklarını, fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Fatoş, yeni kadınlarla tanışmanın kendisini çok mutlu ettiğini söylüyor. Derneğin kadın dayanışması açısından da önemli bir adım olacağını düşünüyor; “Şiddet, taciz, baskı gören her kadın sesini çıkaramıyor. Biz bu derneği açınca belki bir telefonla, belki bire bir gelerek bize ulaşacaklar, bir dayanakları, danışabilecekleri bir çatı olacak. Artık polise bile güvenemiyoruz, çünkü şiddet gören kadın polise gidip derdini anlattığında konuşup evine gönderiyorlar, hiçbir işlem yapılmıyor. Pek çok insan yaşıyor bu sıkıntıları. Biz bu derneği açtığımızda bu tip olayların teşhiri açısından da çok önemli bir şey yapmış olacağız aslında.”
 

TALEPLERİMİZİ BİRLEŞTİRECEĞİMİZ BİR ÇATI
Bir yıldır Tuzluçayırlı kadınlarla birlikte olan Esengül Başaran ise Ensar Vakfı’nda yaşananları hatırlatıyor. “Uzun süredir faaliyette olan bir vakıfta yaşanan bu iğrenç çocuk istismarıyla, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyen bir kadın bakanın olduğu bu sistemle mücadele etmeliyiz” diyor. Çalışan bir kadın olan Esengül, işe giderken çocuğunu babaannesine değil kreşe bırakmak istediğini, eşit işe eşit ücret talep ettiğini belirtiyor. Tüm kadınlarla, ortak talepler etrafında birleşmek istediğini ekleyerek şöyle diyor: “Bu dernek mahallemizde yaşayan tüm kadınlar için bir umut taşıyor, taleplerimizi birleştirerek, yükselteceğimiz bir çatı olacak.” 

BİR ARAYA GELMENİN YOLLARINI YARATIYORUZ
Tuzlucayır’daki kadınlarla en başından beri beraber olan Elif Sancı, uzun zamandan beri toplanarak çeşitli tartışmalar yürüttüklerini ve sayılarının her geçen gün arttığını, bazen toplandıkları yere sığamadıklarını anlatıyor. “Bir yandan savaşın şiddetinin, diğer yandan kadın cinayetlerinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Sorunlarımızı ancak bir araya gelerek, yan yana durarak çözebileceğimize inanıyorum. Korkuyla eve kapanmak yerine, bir araya gelmenin yollarını yaratmaya çalışıyoruz. Derneği de bunun için kurmaya giriştik” diyor. Kendi aralarında topladıkları paralarla bir yer tuttuklarını, derneğin kadınların çocuklarıyla birlikte güvenle gelebileceği bir yer olmasını istediklerini söylüyor Elif. Kadınların derneğin açılışını heyecanla beklediğini paylaşıyor ve ekliyor: “Bu kadar kötü bir dönemde, savaşın, şiddetin, tacizin, tecavüzün olduğu bir dönemde derneğimizin kadınlara umut olmasını istiyorum. Yan yana örgütlü olarak tüm sorunları aşacağımıza inanıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Haklı davamdan vazgeçmeyeceğim

SONRAKİ HABER

Bir korodan çok fazlası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...